BEN ASHAARI

Sunday, October 16, 2011

AKU KECEWA....AMAT2 KECEWA...HUHU...

rsz_dsc_3639
Salam semua...hmmmmmmmmmm..aku kecewa...mat betul2 frust malam ni, hasil yang aku harapkan sempurna, jadi sebalik nya....arghh..whyy...whyy....hmmm, malas dah nak tengok, tapi sayang pulak dah penat2 buat. Tadi mat tak cadang pun nak masukkan ke entri, tapi bila fikir2, walaupun tak jadi seperti yang diharapkan, dari segi rasa ia tetap sedap. Sapa kata kita yang kerap buat, kerap menghasilkan benda2 yang kelihatan hampir sempurna, tidak melakukan kesilapan, dalam memasak, jika tersilap teknik atau terabai cara, akan jadi lain hasilnya. Contoh apa yang terjadi pada entri ini. Resipi "Chocolate Oreo Jelly" ni mat ambik dari blog Kak Ummi Kuantan dan resipi asal dari "Ros Jintan Manis". Kalau lihat hasil kak ummi, hmm lawaa.. Tapi mat punya dah macam jelly coklat biasa saja...arghh frust sehhh!!...

.rsz_dsc_3654
Takpe lah..nanti2 buat lagi. Rasa dia sedap dan tahap kemanisan pun just nice and balance. Kesilapan berlaku bila mat ter ter ter, campur kisaran biskut oreo tu dalam susu segar terawal sangat rasanya. Bukan tak baca resipi, tapi masa mat buat ni ada sesuatu yang mengganggu konsentrasi, maka tersilap lah teknik dia...dari chocolate oreo jelly yang berlapis, terus bertukar jadi chocolate jelly rintik....hmmm..takpelah, kesilapan menjadikan kita lebih berhati2 lain kali...ok tu saja luahan rasa kecewa malam ni....Jom semak resipi...terima kasih Kak Ummi Kuantan dan Ros Jintan Manis....Malam ni nak ajak teman2 blogger singgah di blog ini..bijak dalam bidang penulisan....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket serbuk agar2 = 10 gram (atau konnyaku jelly)
10 keping biskut oreo (buang inti tengahnya), kisar halus
2 cawan air
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula halus
1 helai daun pandan
2 camca besar serbuk koko

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak serbuk agar2, gula, 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih. Tambah serbuk koko, kacau rata hingga serbuk koko larut. Keluarkan daun pandan.
  2. Masukkan susu segar dan kisaran biskut oreo tadi, kacau rata hingga semua sebati. Matikan api dan tuang dalam bekas sesuai dan biarkan hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk. Hidangkan dingin sebagai pencuci mulut.. (kalau yang betul, ia akan membentuk satu lapisan biskut oreo seperti dalam blog kak ummi)..

16 comments:

fRaMe+LenSeS said...

alaa. shian kat PCM. tapi takpa la. rasa dia ok lagi. hihi

Kalamhati said...

no hal la che mat..bleh cuba lg..
tp tgk yg ni pun dah rasa nk telan trus..hehe

missalongwani said...

ala..pakcik mat..xmo sedey...adakala kite pon akan tersilap jugak..mcm wani semala..wat roti arab org lain buat semua kembong,wani wat,2 biji j kembong.lagi sedeh..kesilapan xbaca arahan betul2.tp,semua tu kan pengalaman kan..janji blh lagi dimakan..xmembazir..gitu...

naza isma said...

x nampak mcm silap pun cik mat..mcm sedap je..

JAI said...

Nampak macam kole kacang pun ado..takpe bro training make perfect..biasalah tuh kalau tak cuba mana nak tahu..keep it up

Ummi said...

Alaaahh Mat, ak jek laaa akak tengok..tambah2 dgn mould ko yg cuun tuh...tumfuk2 tahi lalat oreo tu nampak jgk kan...xpaaaa...kalau ko xnak jelly tuh, kasi akak, akak telan jek..rupa no. 2...hehehee, xpaa esok buat lgk...kasi berlapis2 2 3 lapis k... ^__^

JIJI YU said...

hurm..terkadang kita sediri takleh nak puaskan ati kita kan

Niena Pengembara Ilahi said...

niena nmpak cam sedap je PCM... rasa cam nk ngap je ^.^

Iffah Afeefah said...

Kalau xrase pahit tkkn hargai manisnye

cntik je nmpak

ps: o_O bijak? Mekasih pcm. Tharu

yuyu Zulaikha said...

kalau tak nak! bak saya nak makan!! weee!!

whitecappuccino said...

janji sedap..boleh cuba lagi, mana tau lagi sedap!

cik pulau said...

nampak ok je pcm..hehehe..

ayat orang yang xreti masak.. hahaha

Kjee said...

Che Mat, kalaulah Kjee boleh buat secantik ini, pasti Kjee menari2 kat dapur!! Hehehe

Ryo Azhar said...

ehemmmm!nak sudu emas tuuuu.......dah print resepi ni dari blog hakak koantan tu pcm.nanti nak menyusul jugak lah

iemah said...

salam en. mat...walaupun tak berjaya..tp tgk gambar ni mmg nampak sedap..perkara ni pnah tjadi kat saya, try buat kek coklat, mmg betul2 ikut resepi, tp tah mana silapnya, kek tak berapa nk jadi, tak cantik n kembang..tp bila try, tak sangka dlm tak cantik tu abah suka n kata sedap :)..hikmahnya mmg nak kita lainkali lbih bhati2 utk dptkn hasil yg terbaik :)

~~miera icey~~ said...

hehehe...relaks la Cik Mat...mama saya pon kecewa semalam sebab buat roti sausage x jadi....cian mama....frust betul muka...tapi tadi die ajak saya g kedai kek...nak beli barang buat roti lagi....so...keep up the good work ok!!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.