BEN ASHAARI

Tuesday, July 5, 2011

APAM BALIK SERI KAYA....TEMBAMNYAA!!!...

P1290664
Kalau ikutkan hati, malas dah nak up entri, rasa macam nak tidur jee...huhu, letih dan penat lah, lagi2 kena sakit molot ni, nasib baik tak demam, cuma hangat badan sikit siaa..Hmm...cobaaannn!. Pstt..amacam apam balik tu, tembam tak?...Bukan saja tembam, tapi lembutt, dan spongy gitu, gigit je tenggelam, kalau kemam dengan bibir pun tenggelam gak, sesuai ni bagi yang gigi tak de atau kurang macam mat gebu...hehe. Resipi ni mat ambik dari blog Kak Ummi Kuantan....atau nama "goyang2" dia..mekkk rebbit..comeyynyaa..kann.. dan resipi asal dari JoAyee...yang ni geng masak2 mat, lamaa dah, dok di Ireland...terima kasih pada mereka berdua..

P1290671
Mat guna non-stick pan saiz 8 inci dapat dalam 6 keping apam balik yang gebu2. Kalau ikut nama kan apam balik seri kaya kan, kalau anda nak letak inti sepeti apam balik biasa pun boleh, letak inti cream corn, kacang tanah dan sedikit gula pasir dan marjerin. Sekarang ni kalau tengok apam balik dan macam2 pesen kan, ada pulut, kacang merah dan kelapa...hmm, nanti kan nak buat apam balik savory plak..letak inti tuna...rasa ok tak?..Komen sikit..

BAHAN A :-)
225 gram tepung gandum
30 gram gula halus
1/4 camca teh baking powder
1/2 camca teh instant yeast (mauripan)
250 ml susu segar (mat guna susu rendah lemak)

BAHAN B :-)
1 biji telur, dipukul sedikit
30 gram gula halus
1 camca besar minyak masak (mat guna mentega cair)
1/4 camca teh soda bicarbonate

BAHAN LAIN :-)
Sedikit marjerin (jika suka)
Seri kaya secukupnya (mat guna jenama Yeo's)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 A, kacau rata dengan whisk dan perap 1 jam pada suhu bilik.
  2. Masukkan semua bahan2 B ke dalam adunan no. 1 tadi dan kacau rata. Ketepikan sebentar.
  3. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan ke dalam pan tadi dan ratakan. Masak dengan api kecil, selama 1 -2 minit hingga permukaannya berlubang2 dan kering (mat tutup sekejap dengan tudung periuk).
  4. Angkat dan sapu dengan sedikit marjerin dan seri kaya, sapu nipis sahaja. Lipat dua dan tekan sedikit. Buat kaedah sama dengan baki adunan tadi. Hidangkan untuk minum petang.....Terpenggsannnnnn >_<


13 comments:

bersama kak Es said...

kak Es sukaaaaa kayaaa.

tepung gandum cap apa CMG pakai ?

niena shopping2u said...

erm.. besnye... smlm tgk apam tpi xtembam cmnie :D

sonata anak kancil said...

sedap..belum pernah buat lagi...nak salin resepi ! tk cmg

ida @ 1001resepi said...

salam mat,
meleleh air lior nengok apam mat tu....gebus sungguhlah...kkida nak kena menuntut dengan matlah nampak gayanye...hehe...

ShashaCatering said...

Tembam nya apam...
Naik gebu ;)

Sunah Sakura said...

gebuuuuuuuuusnyaaaaa~ bole buat bantal tak ni pcm?

JIJI YU said...

suanh nak wat bantal cici die le tuu

Aliff Danial said...

Salam abg mat,

saya rasa kalau letak tuna pun ok jugak. Tuna mayonis, campur salad dan hirisan tomato. Letak krim putih juga sedap juga. Tapi, abg mat kena guna mentega asli untuk dapat rasa yang lebih enak dan mengancam. Kalau guna majerin, kurang meletup.

Atau boleh juga letak daging salai campur mustard. Atau fish fillet untuk dapat rasa yang lebih nelayan.

Aliff Danial.

Ummi said...

Wahahahhaha...keji tau letak nama goyang2 tuh...sedap kan apam balik tu..tembam x igt doniaa...hehehee...mesti kenyang sakan ko melantaksss! Pastu jadi mengong..tu pasal kuar entry kat atas tuh...hahaha..berperasaan la pulaaaakkkk...heheh...senduuu ya Mat!

Isteri Encek Bard said...

gebunya... suker lak

wafa azman said...

hii,

Comfirm sedap kl letak tuna! semua yg Mat gebu masak sedap!! ;D (everyday telan air liur je bile visit blog ni) :))

cik pip said...

mmg suka giler dgn blog ni!!terbaik!
nak mintk izin dari tuan blog ni..pip ada buat segmen masak hari ahad kalau amik resipi sini and pip tinggalkan link blog ni blh??
thanx:)

NickyAzrinah said...

Sorry nak tanya camca besar tu guna sudu mkn ker...?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.