BEN ASHAARI

Wednesday, June 22, 2011

APAM KAMPUNG....

P1290314
Assalammualaikum, buat apa tuu...Aduhhh ngantuknya mata, ingat ni malam nak tidur awal lah, tu pun kalau boleh tidur lah kan. Ok entri kali ni mat share resipi apam, mungkin anda ada resipi apam yang bess, apa kata share untuk kira sama2. Mat buat apamni untuk bonda berbuka puasa tadi. Rasa2 mat pernah buat dulu, apam tepung gandum kalau tak silap. Tapi kan kali ni mat campur sedikit tepung beras. Sedap dimakan bersama kelapa parut putih yang dgaul dengan sedikit garam. Kelapa pun kalau dapat pilih yang kulit basah...Ok kita semak resipi dia yea..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras
75 gram gula perang (brown sugar)
1 cawan air
6 gram yis + 1/4 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

22 comments:

SHAFIQ HASHIM said...

Sedapnyaaaaaaaaaa...

anymz said...

salam cik mat
ini lah apam yg akak tunggu2 resepi nya..apam kampung yg original kan?..selalu ada masa kenduri kendara..sedapnya di gaul dgn kelapa parut..:)terimakaseh CMG..

Citarasa Rinduan said...

cik mat

ayu setuju sangat2 apam versi kampung nie

sebab tak ada bahan2 tambahan..
hanya yis jer...

ada lagi tak?
sat ayu sampai ya

Sis-Lin said...

apam kampung ni sama dgn apam beras ke mat? tak sama eh????
rasanya apam kampung ni lagi lembut kan....:)

sonata anak kancil said...

salam...datang baca & salin resepi..tk cmg

Ezzah Aziz said...

askum....dah lama cari resepi apam ni...terimakasih banyak2 cik Mat..

Norhafiza said...

nah No dh jmp link yg No cakap apam kuah terengganu tu kat fb td..abgMat nak cuba buat tak hehe..

http://ummuayman.wordpress.com/2009/11/25/apam-berkuah-terengganu/

Kalamhati said...

sedap ni che mat..pure!hehe

Kjee said...

lamanya tak makan apam kampung ni. tq for resipi CMG. buatnya belum pasti hehehe

JIJI YU said...

hoh..camni ghupenye apam..laen ek ngn apam balik

Reflisia said...

terliurnya...teringat apam mak saya buat

mas saari said...

saya suka apam ni..
arwah mak suka buat masa saya kecik2 dulu!

Hamizah said...

apasal nama cenggitu,cik mat?

abdullah gazali said...

apam apam apam !! saya suka apam ..
dah lama x makan ..huhu

Ibu Darwisy said...

teringat kuih apam buatan emak kat kg..lindu.. :(

raja intan sulphida binti raja sabarudin said...

resepi mudah yang mesti dicuba. boleh la jadik entry blog saya esok...hihihi

-✿Ayu✿- said...

cek mat...nk request resepi apam polkadot leh tak...hehehe...:p

fiezaradzi said...

suka apa ni.. tapi lau de coklat lagi best.. leh tak coklat tak?

Hjh Hasnah bt Abdullah said...

Apam bandar macamana ropenye?

Unknown said...

salam...
kalo 6g yis tu sama tak dengan 1sk...

Unknown said...

salam...
Kalo 6g yis tu agak2 sama tak dengan 1sudu kecil...

WAKIL ETIQA TAKAFUL BERHAD said...

Nape ye kena letak towel good morning.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.