BEN ASHAARI

Monday, April 18, 2011

PECAL IKAN PARI.....LAUK ORANG JOHOR.

P1270604
Salam tengah hari semua, maaf, pagi tadi tak de N3 sarapan. Mat cuma makan muffin semalam 1 ketul dan juga biskut krim kraker..tiba2 malas gila nak masak sarapan, makan apa yang ada jee. Pecal ikan pari ni mat tak pasti lah kat Negeri lain ada ke tak, tapi kalau kat Johor, memang ada pecal ikan pari, ada itu ikan keli pun dibuat pecal. Kalau sebut pecal, kita lebih sinonim dengan rupa yang seakan2 rojak seperti ini kann.. Tapi ikan pun boleh dibuat pecal macam dalam gambar tu. Resipi asal mat ambik dari blog Sue Joshua..terima kasih Sue...mabeless kan pecal ikan pari ni, pstt..aku kan baru pestime buat...shhh diam2...Jom kita lihat resipi dia.....aku derhaka sikit...hehe..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan pari kecik (mat guna pari potong dalam 300 gram)
2 1/2 cawan santan pekat
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
5 inci ubi cekur*
20 biji cili padi kampung*
1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun cekur, hiris halus
Beberapa cili padi untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dibersihkan, perap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci dan toskan, lumur sedikit garam dan bakar hingga masak. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan bahan tumbuk, asam gelugor dan didih kan, tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan pari dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat.
  3. Masukkan hirisan daun cekur, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan cili padi dan hidangkan segera bersama nasi hangat... Selamat mencuba...

25 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

owh x penah jumpa pecal ikan pari..
mencilehhh tgk cili tu pcm huhu ;)

Miss Ran said...

xpnh tgk lak..hurm sdpt eh

chikadakbiru said...

alahai cik MAt..terliuq tgk pari tuh...dpt gigit cili padi tuh beshnye....

Kak Sam said...

Alamak tersilap sudah sudah. Bila sebut pecal terbayangkan timbunan sayur2 dicurahi kuah kacang. errmmm marbeles.

Cik Sara Aspalela said...

wah kite org johor....geti wt bnda ni...sgt2 sdap...ad ummmph!

Sis-Lin said...

cedapnyaaa Mat...balik dr sekolah bukak blog ko terus lapoooooooo.....

kita owang johor mesti suka pecel walaupun bunyi mcm owang jawo..heheheh

Yatie said...

waduh sedapnya tngk lauk Mat arini..terliur je tngk....laporlahhhhh...

marina anakcikbob said...

alahai... sedapnya..

Cik Sara Aspalela said...

tp kt...sbnrnye cara buat (bg org jawa lah) bahan2 tumbuk tu digoreng dlu...bwg besar, bwg putih, cili, n blcan digoreng.kmudian dtumbuk....ha pastu bru lah ikut cm step kt ats tu...tu cara jawa lah...sy xtw org len bt cne

kakchik@ella said...

nak cuba yg cik mat punya lah. pastu kakchik komen. hihi ..

Rima said...

Pecel is my fav.. my mom used to masak kan kita every week but hardly now tu sebab if she masak pecel she will call me and dengan pantas macam kilat ku pi ambil lauk ni.. sedap tengok CM one.. terliur pulak.. mamiiiiii i want pecel!! hehe

risa said...

cili api tu kunyah sekali..wohoooo memang sodappppp
masa belum jadi menantu jawa banyak yg saye tak makan..lepas dah jadi menantu org jawa...wahhhh burung wak wak pon saye bedal..hehehe

samsulaili said...

su di luar mesia..kalau ubi cekur tu takde,boleh gantikan dengan apa ye?teringin nak buat..sedap je nampak.Sini ikan pari teramat murah..sekilo dlm RM4 kadang2 siap bagi lebih lagi...sampaikan su pulak marah dia kenapa bagi lebih.Yelah bagi banyak2 sape nak makan..buat penuh peti je :).Mungkin sebab org arab tak makan pari kot..

mcm ni lah said...

kat kampung pandan ade pecal ikan pari dan mcm2 pecal ade,.. tapi jenis yg jawa indon nye bukan jenis johor nyer

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

pakcik mat..nak dtg meminang nihhh ;) huhu..

entry ini utk kamu..

http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/04/pakcik-mat-gebuada-org-datang-minang.html

FARISZ@AZ.Com said...

Selalu makan pecal sayur tapi pernah juga rasa pecal ikan pari di Muar , Batu Pahat.
FARISZ@AZ.Com
FARISZ@AZ.Com FanPage

MeknaBlog said...

erm...sedap gak nampak nihh

MeknaBlog said...
This comment has been removed by the author.
Salmiah said...

cili padi tu selalunya akk tumbuk jer sekali. bagi pedas lagi sedap. pastuh masukkan telur yg dah dipukul, baru nampak kepekatannya. urrmmm... mmg mantap...

Along Maklong said...

cik mat.. resepi ni jawa selangor, belah tg. karang ada.. mak mentua ajar dulu2 tak dimasak santannya.. tu yang namanya "pecel".. tapi cepat basi..

maklong masak selalu macam cik mat ni.. namanya masak lemak jawa..

~dyana~ said...

sedapnyer puase² ni huhu..lagi sedap kalau iwak lele wat pecel!melatop

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

yessss lauk org johor dah kluar...jamu mata je lah LM ni.mana nak cekur!

Suejoshua said...

Mat, ni lauk pebret aku..sedapnyer Mat oi, kecur aku nengok lauk nko nari, lebih2 lagi tang cili padi yang berterabur tu, selera u.
Psttt! Mat, Bak mesti suka lauk wong jowo ni..hihi

sak said...

Mak saya kalau buat kadang tak masak kuah tu...perah santan guna air suam dan masukan bahan-bahan yang lain...cuba tambah terung bakar..siat2kan masuk sekali dalam kuah tu...sedap tak terkata...cuba laa..

Nini Mohd said...

first time dengar & tengok benda alah nih. confirm pasni kena carik kat johor nih. errr~ kalo nak buat sendiri tu, macam mission impossible jer. hahaa~ ;D

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.