BEN ASHAARI

Tuesday, April 12, 2011

KEK GULUNG SKANDAL....PENGSANN!!!

P1270354
Apa..kek gulung "skandal"..kacau si mat ni, makin parahh, hmmm, risiko juga tau sebenarnya mat suka letak nama2 sensasi ni, biasa lah manusia kan, kalau bab nak buat cerita sedap, yang rasa ala2 tom yam atau spaghetti, depa nya menambah, kan main. Tak puas hati, buat pulak N3 panas dengan harapan nanti cepat nama naik, traffic dosa pun ikut naik sama...Bukan nak kata blog mat ni bagus dan mulia, tapi sekurang2nya aku tak delah sampai melatah...cuma ada sekali tu kot mat buat satu n3 agak panas, pasal isu skandal ni juga lah...psstt sini2..mat nak cerita..tuu yang belajar pandai2, masuk U, ada tu balik dari luaq Negara, cuba guna akal fikiran yang logik, aku skandal..kalau yea pun takkan mat nak tulis kat blog kan...baik aku diam2 buat....baru besst..ini aku sebut2 kat blog, sampai ada yang caya sangat, prihatin lah tu..kononnnnn...Macam tu nak ngaku aku ni cucu sultan lahh...haa jadi kes pulak kang, sebab ada lagi manusia bongok percaya...perghh..kejii!!

P1270358
Waaaa..N3 masak cerita lepas geramm, haha lantak lah, biar lama sikit u all baca, kalau sudi lah, sebab lepas ni mat tak de letak N3 lagi, kalau ada pun mungkin esok, insya Allah. Kek gulung ni asalnya nama kek gulung kasih, mat ambik dari blog Kak Ct Delima, dia buat lawaa okeh. Tapi mat buat huhu, tak berapa lawaa laaa, malas tau nak komen, sendiri tengok lahh..jadi aku terus letak nama kek gulung skandal..haha derhaka nama resipi plak. Ok nak lihat yang lawa dan memang ada kelas, boleh lihat hasil air tangan kak ct di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
70 gram tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
60 gram gula halus
60 ml minyak jagung (mat guna minyak canola)
2 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
Sedikit pewarna violet
Jem blueberry secukupnya (mat guna jenama SMUCKERS, jenis tanpa gula)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan loyang swiss roll berukuran 7 inci x 10 ini, alas dengan kertas minyak, sapu sedikit mentega pada kertas minyak tadi. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali, minyak, jem blueberry dan pewarna. Putar dengan kelajuan perlahan hingga semua sebati, kemudian tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga kembang dan pekat.
  3. Tuang minyak dan gaul rata gunakan spatula. Asingkan 3 camca besar adunan tadi dan selebihnya tuang dalam loyang dan ratakan. Campur warna violet tadi dalam adunan yang diasingkan, kacau rata dan masukkan dalam plastik bersih. Gunting bucu plastik dan paipkan secara melintang atas adunan dalam loyang tadi. Buat beberapa garisan.
  4. Lorekkan garisan tadi, secara berlawanan. Bakar 18 - 20 minit. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk sedikit (dalam 2 minit macam tu). Terbalikkan atas plastik cling yang telah dibentang. Buang kertas lapik atas kek dan sapu dengan jem blueberry rata2. Gulung kemas dan biar sekejap. Boleh dipotong untuk dimakan...

42 comments:

FizA said...

sedaaappp nyaaa.. :P

aishah yusuf said...

tetiba rasa nak komen en3 ne... PCM, memang nama asal kek ne kek guling kasih ke...hehe

Bella Bell said...

lapar T__Tv

Kak Am (Flora Heights) said...

mak haiii.. mat cntiknya purple kaler..

mas saari said...

waaaaaa...sedapnya!
kaler pun comel..purple gitu!

SiS NaD said...

oH!~ SGGuH MNYeLeRaKaN!~ MeH PoS KaT SaYeR SiKiT... HuHu!~

Tasha said...

masalahnya....kenapa scandal pulak?

Ummi said...

Mat....hehehehehe...Kek Gulung Skandal xpa lagi Mat...tu yg ko typo Kek Guling Kasih tu apasaiii...hahahaa, nak gelak guling2 akak taauuu...adeeeii...ko ni pandai wat lawak dlm diam...hahahahhahaa (*adeeh sabauuu je laa..berair mata akak gelak)

Abang Long said...

Salam...cantekk...rasa sayang nak makan..huhu

Kjee said...

lecehlah...lawa cam ni, tak sanggup nak makan!!

^^nu[dd]yra^^ said...

mesti sedap nih ...lebey2 lagi kalo makan panas2 time pas masak....sy suke!!!

Kak Sam said...

Assalamualaikum,,,
Mak ai punya le cantik, CMG kata tak lawa. Kalau saya buta ni mesti hancusss..

mcm ni lah said...

woww hasil seni yang teliti sampai tak sanggup nak makan kek ni

Zie said...

As salam CMG,

Lama tak jenguk DTS ni...cantik lah kek gulung tu...sure sedap.

akuanakpahang said...

Salam CMG, pergh purple cantik betul kek nie mmg gebu teruja kita :)
New Entry "Akibat nengok Miss Malaysia Pahang dan Miera Leyana seksi..."

akmall said...

thank you Mat Gebu..your comment is very inspiring and i really appreciate it!!...muah2...

Hawa said...

Mat, cantiknya..berani betul main ngan kaler...saya nak cuba gak...pinjam resepi ye... Tapi ada kaler biru ok..ke?

Mas said...

cantik berseri2 la kek gulung tu....

Siti Fatimah Fuzz said...

tertarik menarik..kek tuu memang da bomb...mcm sedap je.....nak try la lepas abis exam nnt...^_^...(lapa kembali)

Mama Kembar 3 said...

pergghhh fevret kaler ku... tergoda...tergoda!

Wuucin Kimora said...

naseb xmcm avatar kek tu.. hahhahaa..

cherryblossomstory said...

waaa..canteknya kaler..tp xbrani nk buat hehehe..

Rima said...

Sabar wokey.. esok bangun pagi sure akan jadi ok.. hirup udara yg segar bugar heheh.. kek gulung mu pwetty mahhh.. where got ugly .. cantik molek aje.. dah potong boleh terus ngap hehe

nazri marie said...

santeknye!!!

faa rosli sulaiman said...

sedapnye....

perisa blueberry my fevret...

Why Farouk said...

wow! cantiknya kek gulung ni!
terliur!
dah la da lama x makan kek gulung..
pe kata pos kat saya ckit.. huhuu

Suejoshua said...

Terasa aku bila nko sebuat pasal balik dari luar negara! huhu
Apapun kek gulung nko memang cantik, lorekkan yang sangat kemas! kalau letak depan mata sayang nak makan, main tenung2 jer..psttt! aku tahu kau punya skandal! hahahaha!!!

CikBulat said...

sedapnya.. juling mata.. kenapa chef mat pandai masak?? ambil kursus ke?? sila jawab sayaaa!!! sangat jeles.. jadi sifu sayaaaa... pleaseee! wuuuuuu

intan said...

cantiknya purple!

Sally said...

Mat, camner corakkan design tu..buatlah demo..cantik sangatlah sy tgk kek ni..please buat demo skit

Anna said...

Cik Mat memang suka menderhaka ya? Tapi cantik jugak kaler purple tu.

Jom singgah sini:
http://dapurmoden.blogspot.com

azila said...

Salam en.mat..tulah, berdasarkan cter 2 hari lps yg kitorang tonton dan amik pengajaran bersama dari cter S1mone..manusia skang lebih mudah percayakan benda yg dusta daripada yg benar:)

pepun..dah cukup dan teramat lawo dah kek tu, purple lagi..hehe

Dinda Iva said...

cantiknya........camne nak buat jadi cantik tuh..aduh,,tergoda iva...mesti sedap ni..kalau iva cuba one day iva backlink eh...

risa said...

cantik sangat tu!!! macam takleh nak makan je..tengok je dah kenyang..hehehe

Axie04 said...

masuk sini je
terus terliur
haish sungguh lapar rasanya

sya aisya said...

mat gebu... join la masterchef malaysia.. musti gempaks nnt.. ngeee..~ :)

Oh Oeya said...

C'Mat.. dengan tak malu nyer mokcik nih.. nk ckit laaa.. molek nyerrr :)

mrsazrul said...

mak aoiiii...tergodanyeeeee...

Kak Aini said...

hi.....i..like !!!

hannah said...

memang pengsan......hehehehe...

Azyan said...

wowwww!!!! dapnyeeeee!!! tgk pon da terliur.... ^^,

intandayani said...

nmpk cntik & sodap di tekak nih...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.