BEN ASHAARI

Tuesday, March 8, 2011

LEMPENG PEKAK.....CICAH SAMBAL TUMIS.

P1260159
Cakkk...assalammualaikum...alah alah alah memasing comeynyaa...ada nenek tu pun comel jugaa, cute lah nenek..Tapi awas bukan "nenek gebu" (ady budika ni kan ada kaa aku dia bagi watak nenek gebu...cehhhh!!). Patut petang tadi masuk N3 ni, tapi terlewat sudah...tak kesah lah kan janji ada n3....mat rasa esok hingga Sabtu ada lah masa sibuk bagi mat, dan tatau lah sempat ke tak pos N3 masak2 kat DTS...Moga semuanya berjalan dengan lancar kan..insya allahh... Ok lempeng pekak ni semua orang boleh buat, alah cuma lempeng tepung biasa tuuu, mat makan dengan sambal tumis kupang tengah hari tadi. Buat dia senang dan mat guna non-stick pan saiz 8 inci. dapat lah 5-6 keping macam tu...Rajin?...boleh cuba nanti...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh baking powder (optional)
1 1/4 cawan air
2 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa
Sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali sambal tumis, kacau rata dengan whisk, atau masukkan dalam blender dan kisar halus. Biar 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser sedikit minyak masak, mat cuma sapu permukaan pan tu dengan paper towel bersih yang dicelup dalam sedikit minyak. Bila panas, tuang 1 senduk bancuhan lempeng, ratakan.
  3. Bila bahagian tepi nya kelihatan mengecut dan renggang dari pan, berhati2 terbalikan dan masak hingga perang keemasan, pada kedua2 bahagian. Alih dalam pinggan dan lakukan kaedah yang sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis....

18 comments:

Dayang said...

sedap tu aduhhh mintak ckit bleh lol

mungelily said...

marvellousss!
lempeng bukan sebarang lempeng..
hihihi

iLa suHaiLa said...

perut mule brbunyi nie..lalala..
laaaaapppaaarr!!..haha

Cik Sue said...

abg mat gebu cik sue nak tanya skit nape nama dia lempeng pekak??1st time dgr nih...apapun gebu tekak eden melihatnya.. =D

marina anakcikbob said...

feberet saya nih!

Ain Abia said...

tetiba rasa mau makan lempeng ni... :) lamanya tak makan lempeng...

MamaFaMi said...

Hmm, rasanya kalau makan lempeng ni, tak jadi pekak kan? Ntah apalah dosa lempeng tu dipanggil pekak! Hehehe...

Semalam ada gak baca entry Ady pasal donut tu. Geli hati pulak. Ada ke dipanggilnya Mat Nenek Gebu, sabor je la!

Azueriena Norash said...

owhh padan ler aritu buat x jadikk...kena mixer dulu yerkkkk....sedapnya lempeng...aii likee

habsahharun said...

sedap..kalau letak telur pon best...nom..nom..nom..

Warna Warni Kehidupan said...

yummyyy....sangat menyelerakan...

Citarasa Rinduan said...

cik mat..
time petang2 en zalie mmg suruh buat lempeng pekek nie...

sabor jerlah...suka benor dia.

♥S@R@♥ said...

sy teringin nak makn lempeng..dulu masa kecik2 mak sy selalu buat..

tapi skang sy tak larat nak masak..xpela dapat jamu mata pun jadi la..

kalau lempeng kelapa just tambah kelapa je kan?..

pssttt; sy suka blog ni sebab sudi share resepi yg simple tp org jrg nak buat..teruskan sharing ea tuan blog ;)

amira syuhada said...

A ah laaa kenapaa lempeng pekak? musykil nih

hana said...

aku nak buat lempeng pekakkkk!! tapi aku tak nak pekakkkkk! huH! kekekeke

~nsar~ said...

dalam banyak2 style... paling sedap... cicah gulai perangat...
-kari semalam la-.. =)

Shaizhar said...

lama x singgah sini.

bilalah nak gie serang sedenak yek! hu hu hu

MarDiah said...

apsal letak baking powder? resepi kita tepung, air, garam jek..

Azreena said...

huwaaaa.....!!! saya rindu mak saya...dah la tengah ada masalah,cik mat pulak tayang makanan mak saya yang paling best..

isk..isk..homesick T_____T

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.