MARBLE ENGLISH BREAD...ROTI GEGIRL?...ERKK

P1260167
Salam semua, ni N3 sebelum masuk tidur, saja je mat buat petang tadi. Roti ni mat nampak kat rumah kak ummi kuantan, macam menarik sangat kan.. huhu mata ngantuk gila nih, tak pe lepas mat letak N3 ni aku nak tidur..huhu, sambil tulis ni pun boleh terlelap..haha dasat nya ngantuk.. Nak tulis pun blurr, tak de idea...ishh apa kena lah agaknya kann boleh ngantuk sangat2..risau gak...hehe..

P1260170
Roti ni tak de guna bahan pelembut atau penstabil, cuma bahan2 asas saja. Telur pun tak guan yeaa...sedap dimakan sama jem, seri kaya atau sambal tumis...kena pulak kopi, memang boleh pengsann. Mat saja letak kaler traffic light, merah, hijau dan kuning, tapi kaler merah habis nkoo, aku tukar kaler pink..awww dah jadi ala2 roti gegirl gitu...tak relaa mat gebu..hahaha, pingsann >_< , ok mat salin resipi dari blog kak ummi...terima kasih kak ummi kuantan..we all lep u kek!!..haha "kek" tu bukan typo, tapi saja, ayat popular tukang2 masak yeaaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram tepung roti
1 camca teh instant yeast @ ibu rot
1 camca besar gula halus @ kastor
1 camca teh garam (mat letak 3/4 camca teh)
30 ml susu segar (atau 2 camca besar)
180 ml air suam
10 gram mentega
Sedikit minyak untuk disapu.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan yeast, susu segar ke dalam air suam, kacau dan biar berbuih. Kemudian satukan semua bahan dalam bekas kecuali mentega dan minyak, gaul rata dan tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal. Bulat2 kan doh letak dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar naik 1 jam. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan di atas dalam bread maker kecuali minyak. Pilih setting untuk doh dan tekan ON, tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, uli sekejap. Kemudian bagi doh tadi pada 3 bahagian sama besar, letak warna kegemaran pada setiap bahagian, uli rata. Gelek memanjang setiap sati dan tocang lan.
  3. Letak dalam tin yang telah disapu minyak. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 30 - 35 minit. Sesuai untuk minum petang...
MARBLE ENGLISH BREAD...ROTI GEGIRL?...ERKK MARBLE ENGLISH BREAD...ROTI GEGIRL?...ERKK Reviewed by Mat Gebu on 3/08/2011 10:40:00 PM Rating: 5

25 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Antara homework yang paling susah yg cikgu2 kasi. Tak tahu le tahun bila baru boleh siap.

    ReplyDelete
  2. Very the nice one roti gegirl ni! Lama dah tak meroti...

    ReplyDelete
  3. Haha...budak gegirl dah masuk tdo awal malam ni Ma...mesti tgh isap jari montoks tuh...letih sgt la tuh..mengemas sakan..maklum la rombongan cik Kiah nk sampai hjg minggu ni kan...Weeeyyy jeles tgk roti gegirl ko Mat...! Tdo dah ke tuh..hahahhaha...fengsan letih nguli roti tu kot..

    ReplyDelete
  4. Alahai cik mat .. rugi la tak dapat join 12hb ni. kena balik kelantan la pulak .. kalo tidak, sah-sah kakchik suh cik mat masak mcm2 termasuk lah roti ni. hihi ..

    ReplyDelete
  5. hahahhaha....ada ni, tgk urut jari bagi seksi..maklumlah jari 25 juta kannn...

    ReplyDelete
  6. wah dah sampai ke dapur cik mat dah english bread ni...tadi kat dapur saya dah abis dh...tgk cik mat buat ni lagi cun..sayang lak nk mkn...hehe

    ReplyDelete
  7. Hahahaaa.....kejiiii...jari 25 juta ruppiah ke...hahahaha...perasan!!

    ReplyDelete
  8. memlm tgk rti cmat ni trus buka bjik mata..merianya clour dia..bebdudak msti brebut2 nk mkn ni..menarik laaa..mak bdk pun apa kurangnya..hehee..

    ReplyDelete
  9. Cantik aper colour pink. Kuih-muih pon banyak yang colour pink...

    ReplyDelete
  10. sedap and cantik colour, mesti cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  11. cantik & gebunyaaa roti mat gebu ni:D sukeee tgk mmg betul2 gegirlll..hihi

    ReplyDelete
  12. mat...
    Menawan you....nampak ayu je roti tu :) perghhh dah lama tak buat roti rasanya dah setahun tak menguli roti...kena try ni.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum, dah lama saya jadi silent reader, kali ni baru tergerak hati nak komen. Cantiknya warna roti ni, tengok pic je pon dah terliur. Rajin betul CMG

    ReplyDelete
  14. CiKmaT GeBu..sungguh memikat mata dan rasa! nk cuba! mcm tak caya le klu menjadik membuatnya (tp percayalah..pakai resepi cikmat selalu menjadik..tak menjdik pun sbb jari jemari blm pandai menguli)

    ReplyDelete
  15. Gulp.. very nice colour this roti gegirl.. i think my little sonia sure suka roti cam gini..

    ReplyDelete
  16. kek ni nampak sedap dan menarik dengan warna warni yg di tambah.. gud job

    zu
    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  17. Uwaaaa cute betul roti gegirl ni....mai akak rasa sikit....hehehe..

    ReplyDelete
  18. tengok warna roti tu je dah menggoda!huhu

    meh ke rumah..

    ~air tangan ibu~

    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  19. Menariknye kaler dia..sayang nk makan..nk try buatla..cmg copy resipi yea...thanks

    ReplyDelete
  20. Mat..alahaiiii. roti gegirl cun nya mat. Kalau k.ct buat belum tentu cun dan semolek yang mat buat tu..hehehe

    ReplyDelete
  21. http://nabamku.blogspot.com/2011/03/bosanputus-asa.html

    ReplyDelete
  22. salam..cmg,komp0m ngantuk btui lah tu mlm tadi hang ni.."satu"dah jadi "sati"..hehehe..xpa,cay0k!cay0k!pep0n roti cikmat,memang hensem!!dlm sehari kalu xsinggah umah cikmat,memang xlengkap id0p ceq ni..ceq pnye-<http://sweetsnonakuazizah.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. sedapnya roti. cik mat, saya nak beli BM, boleh rekemen brand apa yg elok?

    ReplyDelete
  24. nak tanye. boleh guna microwave x? geramnye tengok. tp xde oven. ade microwave jek :(

    ReplyDelete
  25. Cantik warna roti tu. Baru belajar buat roti . Mmg sekarang ni angin roti aja..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.