BEN ASHAARI

Sunday, March 20, 2011

KUEH GULUNG.....@.....TERUNA MALANG?..

P1260402
Assalammualaikum, salam senja...aduhh malas betul nak update blog sejak2 ni, idea macam kering, lepas tu tak berapa rajin nak masak pun yea..boleh mat gebu macam tu, setelah dekat 5 tahun aku dok bergelumang dengan dunia blog masak2...tiba2 rasa bosan...Tapi kan suntikan semangat banyak mat terima dari blogger masak2 dan blogger muda masa kini...kalau mat cakap ady budika tu antara mereka yang kerap memberi cabaran pada blog DTS, pasti ada yang hairan...kann ady... Tapi mat suka dengan cara dia, sekali2 dia selitkan resipi di blog beliau. Sejak2 ni selain ben dan sunah, nama ady paling kerap mat sebut..erkk.. mula lah ada tu kata aku nak skandal baru...tapi kan kita nak suka kat orang, bukan kita boleh paksa2..."suka" kat sini bermaksud kita rasa selesa bila berbual dengan orang tu...dan kira boleh masuk apa2 pekara lah...yang lain2 pun sama juga...kalau kak ummi kuantan dan mamafami tu tak boleh kata lahh...tempat mengadu segala hal..

P1260404
Petang tadi mat buat kueh gulung atau kat kampung mat ada yang gelar "teruna malang"..erkk, kejii sehh, jatuh martabat orang2 lelaki...makcik tuu pun cakap tak sedau diri kan. Buat ni senang, cuma perlu buat inti kelapa dan kueh dadar..dan lepas tu gulung lah kemas2. Biasanya memang orang buat kueh ni kaler hijau, tapi nak kaler putih pun ok...ada mat perasan kat blog masak2 mana yea, dia buat warna-warni...perghh dehaka berhemah tu, bijak dan inovatif...Erkk bebel terlebih sudahh..Jom semak resipi senang ni...ini kueh2 tradisi orang melayu kita dan juga orang2 peranakan, kira anak2 dara wajib pandai buat kueh ni sekurang2nya...

BAHAN INTI KELAPA :-)
3 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa untuk inti, jenis yang muda sedikit
1/2 cawan gula merah @ gula timbang*
1/3 cawan gula pasir*
1 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut)
1 helai daun pandan, disimpul

BAHAN KUEH DADAR :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air*
2 helai daun pandan, potong kecil*(*kisar dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
Sedikit garam
2 camca besar minyak masak


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI KELAPA :- Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat. Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Sejukkan sebelum diguna...
  2. UNTUK KUEH DADAR :- Satukan semua bahan2 untuk kueh dadar, kacau rata dengan whisk dan tapis, atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan dan putar hingga rata. Rehatkan 10 minit.
  3. UNTUK KUEH GULUNG :- Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci dengan sedikit minyak, mat cuma lenser atau sapu permukaan non-stick pan tu dengan paper towel yang dicelup dalam minyak masak. Bila panas, masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan. Masak hingga permukaan kueh dadar kelihatan pucat dan seakan2 jernih. Alih ke dalam pinggan. Letak 1 camca teh penuh init kelapa, kemudian lipat dan gulung kemas, seperti dalam gambar diatas. Buat hingga siap dan hidangkan...

22 comments:

Cik Eliza said...

kenapa perlu teruna malang ?

aha!

:D

AdyBudika said...

aku suke...ni la yang aku tanye ko dulu...kuih ketayap!!!!

Myra Ayreen said...

Tertanya tanya jugak , kenapa jadi Teruna Malang ,

bila lah abe Mat gegebus nak bagi resipe kek kek pulak cheese cake ke , xpun chookies ke , ekekekeke !~

nak belajar jugak T.T

Fatin Asmida said...

Sedapnye ketayap..! nampak gaya balutan pun kemas je

Sunah Mohammad said...

errr...kami panggil kueh lenggang....

Wattie said...

Assalamualaikum tuanrumah,
cantik dan lembutnya kejadian ketayap ni......lama tak makan...teringin la pulak, kita cilok resepinya ya, tks.

Sari Yusa Ibrahim said...

sy panggil kuih dadar, ada org panggil kuih ketayap, tak pnah lagi dgr nama teruna malang tuh... hahahaha.. ada2 jer cik mat

akuanakpahang said...

Salam CMG, hehehe.. kuih nie mmg populat disebut "teruna malang" simpati sangat-sangat.. apa-apapun kuih "ketayap" ini kata org Pahang mmg best :)
New Entry "Bertudung jangan kerana fesyen."

alexa yussida said...

kueh ketayap !hehe..last week baru buat tapi saiz pelik2..ade gumuk,ade panjang..hahaha tergolek2 ngn housemate gelakkan kueh sndiri..1st tyme bt..hhihi sonok~

Miss Ran said...

i pon pgil ketayap..pelik gak..igtkn kuih y lain

IbuAnisAnas said...

sedapnyer kuih nie...lame xmkn, nak buat sbb asben xmakan. bile2 nak buat gak le...

Along Maklong said...

besuklah maklong buat..
inti dah ada.. maklong sebut kuih ni dadar gulung..

♀ Perempuan Manis said...

suke2 je letak name teruna malang..hehehe..mane ade teruna malang sbb teruna pandai masak, jadinye teruna terhangat..org pompuan ske teruna pndai2 masak ni ^_^..antara kueh kegemaran alin, adalah ketayap ni lah..sanggup berebut tu klau jumpe kueh ni..terliur jap tgk kueh teruna malang abg mat ni..eh, ketayaaapppp..

kathy said...

kalau kat sarawak kuih ni d sebut kuih lenggang ;)

Mekar said...

Salam Mat.

Bagus la blog kamu ni. memberi penerangan dgn jelas. siap ada gambar. Membuatkan kami surirumah bersemangat nak memasak :-)

alissa aiman said...

kalau di kedah kami panggil ketayap....tapi saya suka letak sardin hehehe mak saya suka letak nyok (kelapa).......n nak dia garing2 sikit rs mcm kerak roti canai =P rasa mcm nk buat pakcik jd ayh angkat pun ada dah ni......buat belog pun semata2 nk follow pakcik hihi...dulu jd silent reader je
SELAMAT BERKENALAN PAKCIK !
saya EMAN...=)

HAJAR hasan said...

serius meleleh pak cik mat. terliur la~ ni yg kene bwt esok ni. haisshhyy!

Ainul Hayat said...

Senang je wat kueh ni kan cik mat...

Adzriel AB said...

inilah kegemaran arwah ayah... sedih teringatkan ayah.

aDisH.sHidA said...

ketayap...suka ketayap hijau pastu inti dia manis...suka sgt2 sgt..mak selalu wat..anak nyer malas nak wat..x larat nak lenggang

Abang Long said...

Salam...inilah kuih kegemaranku...

mohanitha said...

Baru buat kuih nie.. nasib baik jadi..haha,thanks fr the recipe :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.