UNGKEP AYAM STYLE JAWA...

P1260390
Salam semua...waa ayam ungkep laaa, ishh mula2 mat kering idea nak masak, tiba2 ada sorang gadis UTM tu telah mensuggestkan "ayam ungkep"...tinggggg!!!, terus idea datang bergolek2... Dengan secepat kilat mat terus on kan projek. Haha, sori lahh "gegirl" ituu...pakcik mat tak niat nak tayang2 yeaa..ni semua idea anda..patik hanya menurut kewarasan fikiran yang tengah buntu masa tadi. Lepas ni kita cabar "budak mediaprima" buat pulak..amacam?...Masakan ni senang, guna minyak sikit je, buat tumis, ada juga yang tak tumis, tapi mat tumis lah sikit. Masak hingga kering, mat gunakan "bayleaf". Sebenarnya guna daun salam, tapi tak de, mat ganti dengan "bay leaf"...ok jomm semak resipi mudah ni..

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram ayam, potong saiz sederhana
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 biji cili hijau
10 - 15 biji cili padi merah
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
3/4 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam. Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
  2. Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih. Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam. Masak dengan api sederhana hingga kering. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

Post a Comment

19 Comments

  1. Mana nak dapat 'Bay leaf' tuh?
    kat pasar macam tak pernah nampak je ..hehehehe . sedappppnyeee !~

    ReplyDelete
  2. tu diaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~

    LAPARRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. @ myra - boleh beli kat tesco, giant, C4, JJ..

    @ sunah - erkk..hehe ada kah anda gadis UTM itu..hmmm..

    ReplyDelete
  4. ha? saya ke? ye ke saya??? hahahaha~ :p

    ReplyDelete
  5. wah..kegemaranku..
    my mum selalu buat..waktu arwah atok adew..setiap kitaowng balik arwah wajib buat..hahahahaha..tapi sekarang arwah dh x de..:(

    ReplyDelete
  6. ayam ungkep memang sedap.....

    ReplyDelete
  7. wah CMG..sungguh menyelerakan..
    nak jugak!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. tetiba teringin nak makan makanan warisan keturunanku....hu3...

    ReplyDelete
  9. Sodapnyaaa.
    Lapar Plk Tengok Makanan Tu..

    ReplyDelete
  10. lauk feberet bila balik kampung... =)

    ati ayam ungkep pun besh!!!

    ReplyDelete
  11. nak masak jugak! sedapnya....ambik resepi - simpan dulu CMG..tk

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. salam mat gebu..howlenggahh..suka2 saya penah mkn kwn dari meru buat..sedap..saya suka ungkep daging..akhirnya saya dapat gak resipi sebenarnya...heheheheheh

    ReplyDelete
  14. mat gebu,

    ayah sy suke gile msk lauk ungkep ni

    ReplyDelete
  15. mekasih sudi kongsi sini...lama dah nak buat tapi segan nak tanya kat mak...benarnya takut kena marah...hehe..dia masak x mau tengok...balik kang nak try buat..nanti sy cite hasil dia k...mekasih..

    ReplyDelete
  16. balik kerja ni nak masak ungkep ayam hutan menggunakan resipi mat gebu yang mudah lagi ringkas...tapi kalau tak de daun salam or bay leaf boleh tak?

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.