BEN ASHAARI

Tuesday, February 15, 2011

PENGAT LABU.....PROMOT BLOG 2 - 1

P1250662
Ehem ehem buat apa tu?.Cuaca panas2 ni makan buah2an sedap kannn, hmm tadi saja lah perabih kan labu, buat pengat koo aku, hadoi tapi guna santan sikit siaa, campur dengan bubur cha-cha dan sagu biji. Buat sikit saja, dalam 300 gram labu. Mat guna gula putih saja, sebab tiba2kan teragak macam tu, labu ni jenis kuning oren, dahh kuah dia jadi kaler goldennn..whaa manyakk ongg laaahh, waa sukaa itu macamm adee golden karer maaaa... Sedap dimakan panas atau sejuk, tapi mat suka sejuk, baru nyamannn... Ok lah, untuk promot blog edisi ke-2, dan yang pertama mat nak promot blog.....

Tak lain tak bukan kak chik - ella dari blog "Dari Jari-Jari Halusku"...ha kalau kak chik baru sesuai jejari halus, ini ada ke patut kata jadi pakcik mat kiut macam jari misha omar..citt kak ummi kuantan pun tak agak2...jari i macho okeyy, juara kelim karipap!!...hahaha jari bunting padi pun yea juga...Ok lah, kalau senang dan nak tau lah blog kak chik ni apa cerr..boleh klik sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram labu manis, didadu sederhana besar
1 genggam bubur cha-cha, cuci dan rebus hingga lembut, toskan
1 camca besar sago biji, cuci dan toskan
1/2 cawan santan pekat
Gula secukup rasa (yang ni agak2 lahh yeaa)
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus labu dengan daun pandan hingga 1/2 empuk, masukkan bubur cha-cha dan sago tadi, masak hingga biji sago kembang. Masukkan gula secukup rasa dan secubit garam, kacau perlahan.
  2. Tuang santan pekat, kacau perlahan dan biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas atau pun sejuk....

21 comments:

joegrimjow said...

acu cuba try test

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wow..warna gold u..menggoda ..

ceritera asni said...

CIK MAT!!!ALAHAI,KENAPA SUKA BUAT SAYA DAN PEMBACA LAIN TERLIUR..SEGALA PENGAT KALAU LETAK AIR BATU,PERGHHH..SEDAPNYA...

Citarasa Rinduan said...

dibulan puasa...ayu mmg jual pengat..paling laris adalah pengat nagka dan pengat labu..

semangkuk cik mat

Mama Hanim said...

seb baik masih kenyang..tp klu dpt makan sedap gak tu..

JIJI YU said...

uiks..malam2 dok tgk pengat tetibe je rase lapor..

Bizz said...

rajin nye masak...penuh stok brang dlm esbok ni kan...

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Cik Mat nak semangkuk boleh? Kat umah kalau buat pengat2 cam gini sendiri buat sendiri makan. Jadi masuk gear tu lambat sikit le.

kakchik@ella said...

la .. patut la mcm dipanggil2 ke sini. ada kakchik kat sini rupanya. mekasih byk2 ye cik mat. terharu sgt2 nih. hihi ..

Sila percaya ye Cik Mat yg jari-jari halus KC pun pandai kelim karipap tau. Masa kecik2 dulu bonda KC buat kueh. Esok2 boleh la kita 'challenge' sapa kelim karipap lagi halus dan cantek eh?? haha ..

Btw, anak KC Aiman kem slm kat cik mat. dia nak buat ayah angkat bole?? haha ..

Woofer Storm said...

slm..

dah lama tak msuk blog ni,,masuk sni msti mati klprn dibuatnya..hehee dah lama tak maknn pengat labu ni..

slm maulidur rasul dari achie^^

razucute said...

wah sedapnyer..terliurnyer tengok..mmmp...nanti nak try wat kat umah la...

Bella Ayub said...

baru je sebut pasal pengat labu!! dah nampak lak entry ni..haih..kecur liur ni..

GreenAppleKu.com said...

En. Mat, saya pun nak En. Mat promote blog saya..

pinky tulip said...

Assalamualaikum...En Mat, saya org baru dlm 'blog' nie....salam perkenalan dihulurkan....;)

miszlullaby said...

cik mat memang pakar kalau bab nak buat perut saye berbunyi malam-malam ni.hahaha..sedapnye..kene cari labu ni,tak boleh jadi!

haha.thanx for sharing ye cik mat =)

P/S: resipi roti poket tu membuatkan ramai orang lapar cik mat.semua yang datang blog sye komplen dorang lapar.Last-last sye pun lapar jugak tengok blog sendiri.=)

eqbalzack said...

salam...morning MG..

hitammanis said...

ish....mcm tau jek aku nk buat pengat labu utk menu minum ptg nnti. mintak izin copy resepinya, ye...mat....

.::cintabungablogspot::. said...

cik mat gebu, wahhh... resepi² sume mmg wat sy laparrrr~~ arghh tidakkk...

Shawl's@ayucinta said...

cedapnyeee...nk cikit..:)

psssttt : abg mat..abg mat bile nak promote blog tite..hihihi..

http://shawlsayucinta.blogspot.com

harleena said...

3 hari lepas pun saya dh buat pengat labu ni... tapi sayangnya tak de sagu. Kalau ada, sedap gak..

SMART RAUDAH ENTERPRISE (JR0015910-W) said...

SALAM CIK MAT...

minta izin amik gambo pengat ni ye cik mat..
tapi kita nak promo mee siput di buat pengat bulan2 pose ni..
resepi penuh kita suh refer ke blog cik mat jek...pandai2 la depa alter ye cik matt...
maseehhh cik mat dearr...:D

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.