BEN ASHAARI

Friday, February 25, 2011

LEMPENG KELAPA.....SAMBAL TUMIS BELI...

P1250908
Salam Jumaat semua, hmm terlewat masuk N3 sarapan, orang dah masak tengah hari, mat baru nak masukkan N3. Mat kan macam lemau jee ni hari, tatau pesal lah agaknya...hmmm, pagi tadi mat tengok dalam peti sejuk ada lebihan kelapa buat apam tu hari, sebab mat parut 1 biji. Kalau buat lempeng kelapa sedap gak kan, waa bess juga, jadi ON lah projek. Mat buat dalam non-stick pan comey tu..dapat dalam 7 keping macam tu. Pada mat lempeng kelapa kena garing2 sikit baru sedapp..

P1250914
Lagi satu, lempeng kelapa ni kalau nak sedap, wajib ada sambal tumis, jadi sebab mat gebu tak berapa rajin nak masak sambal, aku beli je kat warung depan ni, nama je beli tapi hakikatnya dapat pereee...hehe terima kasih pada Makcik Wati Warung, sedap sambal tumis peree ni makan dengan lempeng kelapa. Ok N3 kali ni tak bebel banyak sebab no idea lahh, resipi mudah ni mat letak lah juga sebagai rujukan pada mereka2 yang kurang pasti...Ok ni dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
Sambal tumis, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
  2. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
  3. Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...

23 comments:

mas.saari said...

sedapnyaaaaaa...
saya suka makan lempeng!!

ratusiput said...

gebunye lempeng ko cik mat.terliur sudah... :)

Azizah a.k.a N.a.z said...

sedapnye..
adussss..terliur plak ..

zacky ~786~ said...

waaaa.... lma xmkn lempeng.~

akuanakpahang said...

Salam CMG, tak tipu lempeng paling menjadi kegemaran saya :) cuma kat Pahang lebih popular letak santan sahaja... mmg besr giler :)
New Entry "Mencari nasi lemak 50sen :)"

kakchik@ella said...

OMG cik mat. dis is aiman's favorite. lama sdh tak buat utk dia. balik ni nak buat lah. Eh .. dan2 tu nak 'copy cat' cik mat eh. hihi ..

makdara TERdiva said...

kanda MG, :)
kalau mak MDT yg buat, 1/2 kilo tepung pun tak cukup!..slurpppp!

Sunah Mohammad said...

wat jadi makan tengahari pon ok gak ni..hehehe...

watie said...

orang penang panggil tempek nyok....apa pun bahasanya ia adalah sarapan tradisional yang sgat..emmm cuba sendiri baru tau...

kasihredha said...

gebunya lempeng ni..taruk baking powder ye.
Pas tu bentuk dia bulat2 cantik je.
kalau akak buat...bulat siap bergerigi2 lagi...hihi

Lya Colours said...

wah memang sedap lempeng kelapa
terbaekkk

Jeely jelly said...

cik mat gebu.. saye dh wat resepi bluberry cupcake.. jadi.. tp terlebih bijak.. saye gune tepung naek sendiri separuh..sekli! ha! membuak2 dye naek..mak saye ckp..nsb bek x 'peroi' hehe..nak tny.. ape perbezaan cupcake ngn muffin ? tgk resepi cm ala2 je.

hanisa sabrina said...

gambar dia.pehhh.

menjilat jari ah

putERi-kAtEk said...

huwaaaaaa...lempeng ni suka!!!

putERi-kAtEk said...

huwaaaaaa...lempeng ni suka!!!

Chik Att said...

amboi ... lempeng cik mat .... bulat2 come..

kalau kita yang buat .... hahaah .... mcm2 rupa dan version ...

Beautiful Butterfly said...

simple..nanti nk try... =)

kakmelor said...

akak nak buke gerai lempeng nyor lh..

DedeknOm said...

sedaap!! :D
try buat lempeng tmbh whipping cream dlm ramuan... i've tried it! yummy~ ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

lempeng nyior tu perkara biasa..tp LM terguda dgn kegebuan lempeng CMG nih..

handmade by aida said...

skrang jugak nak balik kampung makang lempeng nyior cicah gula....best giler....

IEZA said...

Emmmm..sedapnya..bukan main gebu lagi...I LIKE Lempeng..teringat zaman2 kecik dulu..

Cahaya Kita said...

Kalau la saya boleh makan lempeng.... nikmat nyeee

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.