BEN ASHAARI

Monday, February 28, 2011

CHICKEN PIE POT @ POT pâté au poulet

P1260012
Assalammualaikum... hmm sabar jeelah, ni aku sabar ni sabar...tu nasib baik tak nama "sabar"..kalau tak lagi sabar.. Mat dah tulis N3 ni tadi, sekali line tenet kong, aku hangin gakk, bila ok, mat publish, sekali tgk tak de apa2 koo cuma gambau jee. resipi tak dah..asieyy memang suweyyyy!!!...sejak2 ni kan serammix ni selalu je tiba2 kita tak boleh nak xcess, kena off kan modem, hidupkan balik..baru ok...menyusah kann...macam n3 yang ni lahh...sabar jee lahh...Hilang mood nak tulis. Malam ni mat nak share satu resipi senang, chicken pie pot, buat dia senang guna puff pastry jee, tak banyak kerja..

P1260014
Mat pun tak delah buat banyak dalam 5 ketul saja, mat alas puff pastry tu dalam ramekin saiz sederhana. Guna daging ayam yang dicincang kasar. Hmm eh mati terus lah idea nak tulis, mood pun terus jadi tak besss....arghh aku mula tak suka lah macam ni....ok lah jom tengok resipi.

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram daging ayam, cincang halus
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih*
1/3 inci halia*(*tumbuk halus)
1/2 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
2 helai bay leaf
1/2 cawan susu sejat
1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis
5 keping pastry puff jenama kawan, bersaiz 4 inci x 4 inci, biar pada suhu bilik
Kuning telur, untuk disapu
Bijan untuk ditabur


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar dan bau leaf hingga bawang layu. Tambah bawang putih + halia tumbuk tadi. Masukkan daging ayam, kacau rata. Tuang susu dan air serta lada hitam, kacau dan bila mendidih tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api, tak payah masak hingga kering. Sejukkan.
  2. Ambil sekeping puff pastry, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Lenser ramekin tadi dengan sedikit mentega, alas ramekin tadi dengan sekeping puff pastry, tekan2 sedikit dan kemas kan.
  3. Isi dengan no. 1 sebanyak 1/5 bahagian, kemudian kemas kan seperti dalam gambar. Sapu kuning telur dan tabur bijan. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C, selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sebelum dihidangkan...

20 comments:

Muna said...

Wah cikMat... parlez vous francais pulak kali ni!!
Cheq suka resepi lagu ni...

Food at home said...

wahhh ni kena try buat ni

Mat Gebu said...

@ muna - ni ceq terbayang2 ayam kapitan tu..huhu, tunggu lah nanti..

putERi-kAtEk said...

hahahahha...tengok pic kat atas duk pk mcm mana la pcm sumbat benda tu dlm cawan....

mcm tu rupanya...hehehe

logorithm said...

I tersilap tengok kat 'My favourites', I ingatkan Mat Gebu hari nih buat resipi 'kucing masak kicap'! Biler klik, rupa-rupanya Citarasa Rinduan aka Cik Ayu yang buat entri 'kucing masak kicap'. Hahaha...

---> http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/03/kucing-masak-kicap.html

Woofer Storm said...

cik mat guna p1 baru cool..hheeee guna dak??ngeeee

Fiza Nordin said...

senang ja no....? tp klu senang mana pun pemaleh, tarak guna! hikhik... tu dah siap2 p kuaqkan puff pastry...tak taulah jadi buat ka dak nnt :)

Kak Eiza said...

semua resepi Mat Gebu mengancam giler le!...dah ternoda dengan set tea lagi.. aduhhh sabar22

Yani said...

wah kreatif lah mat.. nampak sedap sgt

Yani said...

wah kreatif lah mat.. nampak sedap sgt

haniQaseh said...

x penah tie buat pastry nie...tringin lak nie try nanti..

Azlina said...

Che Maaat...new idea...I likeeeee it... Nie ader pertanyaan dr akak nie http://evazeez09.blogspot.com/2011/03/makan2-kat-teppanyaki.html

tun_telani said...

sedap nyer! sedap nyer!

Farhana Sahri said...

wow...sangat lazat je...hehee

fyna said...

waaaaaaa...
mmg menggoda la...
nak try n test la...
hehehe..

MyStar.Anise said...

sedap nyer pai tuh che mat.. leh terai nie..

(teringat kat mak: tiap2 tahun mesti buat biskut badam rangup che mat. Raya kat melben pon, dia bikin biskut badam rangup mat gebu.. heheheh)

AbbotCottage said...

Assalamualaikum CMG. Nak mintak tolong, akalu tak keberatan, bila ada kelapangan nanti boleh tak Cik Mat tunjukkan bungkusan pastry puff jenama kawan tu, sebab selalu sangat2 bila dah sampai ke mart mesti lupa rupa plastiknya cemana. Yg nampak roti canai jenama Kawan tu. Sorry ya..tima kasih.

farah fauzi said...

che mat..nak tanya..mana nak dapatkan bekas putih tuh...payah betul nak carik..

CikBulat said...

peh ! Ni masak sendiri kerrr mat gebu? HAHA. Sedapnya ! T__T NAK !

Intan Haryati said...

salam,
abang mat, saya ni peminat blog abang mat, tapi baru kali ni berani nak leave comment. oleh sebab saya ni pun baru nak belajar memasak, (saya pun org Kulai juga!) bole ke saya nak tanya, di mana nk dptkan ready made pastry puff tu kat Kulai ni? thanks ye Abang Mat...