BEN ASHAARI

Saturday, December 4, 2010

TRIFLE ISTIMEWA MAT GEBU..

P1240323
Salam, ok n3 sebelum masuk tidur, mat share "trifle istimewa mat gebu" yang mat buat tadi untuk dijamu pada kak liza dan juga sedara-mara mat. Buatnya mudah tapi memerlukan beberapa proses. Tapi kan rasa dia, bukan nak puji diri sendiri atau riak, insya allahh sedap, kalau tak caya tanya kak liza..anak2 buah mat yang cerewet tu pun kata sedappp...mat gebu pun rasa memang sedap, tapi apakan daya, sebab ianya agak mewah, kena lah aku mengambilnya pada tahap yang begitu minima...2 sudu jee kauu...waaaa. tak cukupp lahhh...sabar..sabar..Ok mat letak resipi dia yeaa...

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

38 comments:

bungacahaya said...

Salam Mat Gebu

Saya ade terbaca pasal kes cnp resepi dari blog2 tnpa mintak izin. Saya rasa saya tk pernah lg kot wat gitew. Tapi saya nk mintak izin awal2 ni. Kot2 la pas2 ni saya "ter"buat gitew. Atau pun yg lepas2 ade "ter"letak gambar dari Mat Gebu.

Sekian. Tima kasih.

Mat Gebu said...

@ bungacahaya - ok saya izin kan, tak de masalah sebenarnya jika nak ambik waima pic dia sekali pun, janji letak back link pada blog yg kita ambik tu...tu pada pendapat mat gebu...

Afiq Bukhari said...

sedap nih..mak saya selalu buat :D

AKO @ retna said...

triffle ko yg aritu pun dah berselera ako makan, apatah tgk gmbr yg ini, lagi terasa2 anak tekak ako nak makan hahahaha ....

Citarasa Rinduan said...

cik mat..
ayu suka makan, tapi tak reti buat
ari tu tgktv...wanita hari ini..ada tunjukan cara2 nak buat..
agak remehlah....


nak rasa....nak sepiring boleh?

Myra Jay said...

Alahai sedapnyer.. tgk gmbo pun dah terliur..
HARUS mencuba nieh.. TQ ya MG :)

Irine Nadia MaRceLLo said...

mat gebu!~~ kebetulan laa sgt, esok irine n mama irine nak buat trifle nih..ngk2 mat gebu dah update resepi..zasss!! terus salin :D

K.Nor said...

salam che mat.. patut la sedap ada extra layer dr whipping cream ya.. lapisan kek ada 2x kan..lain dr trifle biasa ni..

aZLiNa aZiZ said...

First time, tengok triffle Kak Nani Rostam. Ni, giliran Mat Gebu tunjuk kepakaran pulak. Walla wehhhhh...tak tahan!

zanariz said...

salam.
wah..bestnya triffle..saya mmg minat sungguh la dgn masakan cik mat nie..mmg hr2 dok ikut :-).. nak tanya..selalu cik mat guna tepung optima ni..kat mana ye blh beli?..thanks cik mat.

-zana-
subang jaya

Encik Bell (beLalaNG) said...

ya Allah... meleleh air liuq cheq :P

CuteOven said...

Salam CMG...
mintak hantar sikit kat sini boleh taaaak.....
emmm sedappppnye

Mat Gebu said...

@ afiq - Wahh, beskan.saya buat kalau ada tetamu jee.

@ retna - Ret, ko boleh buat lepas ni, kek tu kan beli swissroll jee, senang cita.

@ ayu - senang je nak buat, tak pe nanti kalau ayu dtg sedenak, saya buat yea..

@ myra - Wajib cuba..nanti bagi feedback yea.


@ irine nadia - Terima kasih sudi komen di DTS, tak sabar juga nak tunggu hasil dari cik irine..hmm.

@ kak nor - Hahaha biasa mat gebu, tu pasal saya makan 2 sudu jee kak.

@ azlina - tuu dia, lepas kak nani, mat gebu pulak..lepas ni azlina pulak yea..

@ zanariz - Tepung optima tu kan saya beli di kedai baking. rasanya di sekitar Kl pun ada..nanti puan cuba cari yea..

@ en bell - hehehe, terliur yea..

@ cute oven - boleh2...nak isi dalam tiffin biru ke?..

Tn.Punya said...

sedapnya bro.. aku naik lapar gila pagi2 ni..huhu

eita zulkifly said...

salam.... bestnya tengok... sedap ni tp byknya proses nk wat yer.... rajinnya CMG ni...

aima said...

pergh sedapnya...

kek + kastard + jelly + buah = triffle

eh...nk cuba cam gini lak...

sonata anak kancil said...

sedap..biasanya saya buat dengan swiss roll aje...nak cepat siap...hari C&P cik mat punya la pulak...tk

* iZzaRa * said...

salam...nampak menarik..
aritu tgk kat tv jew,xsempat nak salin resepi..
thanx mat gebu bg resepi...

Mat Gebu said...

@ tn punya - hehehe..terima kasih komen anda..

@ eita - terima kasih, nampak je mcm susah tapi kan senang sebenarnya..

@ aima - try jgn tak, lepas tu bagi feedback yea..

@ sonata - kalau nak guna swiss roll pun ok.tak de masalah..

@ izzara - sama2, harap dapat membantu..

princess pisang said...

sy penah buat tp lebih simple guna swissrool n x letak whipped cream..sdp jgk..hehe..yang ni mesti lagi sedap..

wANieYZ said...

penah mkn yg akak opis buat..sedap..dah siap salin resepi lagi..tp sampai skang xterbuat agi..hahahaha

paes yang chomel said...

wahhh~sedapnyer~~~!
=)

taufiq said...

asslmlkm mat gebu..
resepi ni nmpk sgt sdp..
sbnrny sy nk mintak izin dr mat gebu utk try resepi ni...
harap mat gebu izinkan...=)

dyg said...

salam..
wah! byk resepi2 menarik boleh d try..
sy follow sini..nk blja masak2 dr mat gebu ye..:)

putri aisy hana said...

A'kum che mat gebu....saya pengikut blog che mat gebu....dan sy dh try triffle resipi che mat gebu ni....mmg the bestt..!! dgn berlemak nye.....x susah mane pun buatnye..nmpk je mcm byk step, tp berbaloi cuba.
pergghhh.....asyik mkn triffle nie.....tahniah...dan semoga Allah membalas segala jasa mat kongsi ilmu masakan dgn og lain....semoga suksess selalu dan diberikan kesihatan yg maksima utk terus berblogging....

salam ceria dr saya.....mama aisy syahmi

sweetazezah said...

salam..cikmat,kak jijah dah terai ini triffle.memang mabeles tahap dewa!aritu buat beli swissR00l ja.swisrol kdai ni manis tak tentu hala.9hb ni nak buat lagik atas permintaan kengkawan.pep0n,makaseh banyak2.moga allah membalas segala keikhlasan cik mat dok share resepi d blog..take care!

salamsidqi said...

salam Che Mat, saya dah try wat puding ni ikut resepi yg lain tp x jadi le... bila tgk resepi Che Mat ni baru la tahu cara nak buat yg btul. nak mintak izin copy n paste kat word je (sbb sy xder blog) n nak wat kat umah. TQ.

Nurul said...

Salam, Che mat... Dah lama nurul berlegar2 kat blog che mat ni, tp selama ni jadi silent reader jer, pastu byk jgk try resepi dari sini.. Resepi2 che mat lah selalu jadi penyelamat nurul time kat rumah mentua... heheh.. Memang terbaiklah... Baru2 ni ader try wat triffle nih... Memang best, sedappp sangat.. Nanti nak wat lagi.. Izin nrl c&p resepi ni kat blog yer.. TQ :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

saya dengan umi sedang tgk resepi ni untuk mencubanya hehe

bahan2 dah siap...

=)

sunshine said...

salam..
smlm baru je try trifle ni.. best giler... hehehe... tq 4 the resepi...

Ct De'light Homemade said...

saya nak minta izin nak c&p puding dr blog ini

CHIKO MUSTAPHA said...

sedapnya & nampak mudah.boleh cuba neh.

nur chahaya abadiey said...

tq utk resipi nie..wahh..memg nmpk sedp..nk wt jgk larh..mood minggu ni buat trifle sampai pensan..hehe

-<@ * Liana * @>- said...

As Salam Mat Gebu, saya nk try la resipi trifle ni nanti utk makan2 besday atuk saya. Dah salin n siap lukis lagi nak bg nampak susunan trifle tu nnt. mesti tinggi nampak susunan trifle tu. Tapi saya nak tanya utk adunan kastart tu, leh tak saya omit kuning telur? Ada perbezaan tak nanti?

Nur Honney Robbi said...

salam mat gebu..sye mohon share resepi nie d blog sye ok...dan ianya menjadi...terima kasih...

sila-sila singgah sini..
http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/05/puding-triffle.html

cahayachenta said...

salam..
abg mat gebu, saya nak kongsi resepi ni yer... dah cuba... sedap sangat,,, cuma bila nak tuang agar2 tu dia tercampur dgn whhipping cream... sbabnya sy skip 1 proses... sy xletak lapisan kedua kek tu... sebab malas nak susun.. hehe...

-<@ * Liana * @>- said...

Saya pun lupa nak update. saya pun dah try gak trifle mat getbu. Memang senang sangat nak wat. Cuma saya omit yg kuning telur utk campur dalam kastard tu. Dan utk jelly pula saya pakai yg dalam kotak just follow instruction dia dan saya omit gula dan pewarna. Memang best. Makasih mat gebu sbb sharekan resipi :-) Saya letakkan kat blog saya ->
http://de-serikandi.blogspot.com/2012/05/trifle-dessert-menggoda.html

Farhan Zukri said...

salam cik mat gebu, saya dah ikut resipi ni (dah buat 3-4 kali)..saya guna swiss roll & instant jelly dlm kotak tu..tapi ade sikit masalah, jelly tu tak melekat dgn lapisan kastard tu..bila potong je, terus jelly tu jatuh & yg maintain cuma lapisan kek n kastard..macam mana nak setelkan masalah ni?