BEN ASHAARI

Wednesday, December 22, 2010

LEMAK FUCUK BERSERAI

P1240633
Assalammualaikum, salam semua, sebelum tu, mat nak minta maaf, sebenarnya nak masukkan 2 resipi dalam N3 ni, tapi keadaan sungguh ketat, ni pun tergesa2 tulis sebab ada benda nak kena settle kan kejap nanti. Jadi mat masukkan dulu satu menu makan tengah hari kami, lauk biasa2 saja. Senang dimasak dan sedap dimakan bersama ikan masin dan sambal belacan. Kalau perhatikan masakan ni ala2 sayur lodeh saja, simple tapi memang sedap, terutama fucuk@tauhu kering tu, selain sedap ianya juga kaya sumber protein. Dalam tu mat ada letak kobis, lobak merah dan soo hoon, perencah guna udang kering, tapi sapa2 nak guna ikan bilis pun ok, no hal punya..ikut kesesuaian lah yea. Ok jom semak resipi senang sangat nih..

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram fucuk @ tauhu kering, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1/4 biji kobis, hiris kasar, cuci dan toskan
1/2 batang lobah merah, potong bentuk jejari
1/2 cekek soo hoon, kerat kasar2 dan rendam
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar udang kering, cuci dan tumbuk kasar
300 ml pati santan
1 liter santan cair
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan santan cair, udang kering, bawang besar, bawang putih, serai dan juga lobak merah, kacau dan masak hingga mendidih, masukkan fucuk dan biar mendidih perlahan hingga fucuk lembut.
  2. Masukkan kobis dan soo hoon, tuang pati santan dan kacau rata. Masak dengan api kecil, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan biar mendidih perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masih..

16 comments:

aida mn said...

fucuk memang sodap...suker sesangat..tambahan buh dalam kekwa merah..huhuhu...akak sukerrrr...

Myra Ayreen said...

sodapppppppppppp nihhh ..

Madam Sooyaree said...

hari tu cuba masak, tapi tak jadi, huwaaaaa

azian said...

cik mat ni masak simple2 je...
tapi mengiurkan..apsal ek???
isk, tak leh jadik ni...
hehehhehe!!!

Mas said...

masak lemak fucuk ni ngam ngan ikan goreng dan sambal belacan....gerenti bertambah nasi...he..he,,,

Ummi said...

Ni memang sayur kegemaran akak n family terutama kalau masa sahur tau...masak panas2..pekena lak dgn lauk sardin pedas...pergghh...ngalahkan berbuka la makan jadinya..hahaha

pemuisi hati said...

aduh, baru sehari tidak menjengah 'dapur' mat gebu, sudah banyak resipi ditambah..
hukhuk..

Norfa said...

salam mat gebu.hehe. nak suh tengok mee ketam + udang yang kita buat.. hehee..nak bagi rasa jauh pulak..tengok je la..1st time buat ni..=)..mena campak2 je..

http://since-8-july.blogspot.com/2010/12/makan-tengah-hari-mee-ketam-udang-untuk.html

akuanakpahang said...

Biasa lemak pucuk kita makan tak de serai, apapun mmg best juga resepi nie :)
New Entry "Hari yang kalut..."

Mimy said...

slm...
CMG makan dengan ketupat n sambal kacang n rendang daging atau ayam ungkep.. pun sedap.. nk yg nk buat ni...

Mimy said...

slm...
dh dapat tk resepi pupudak.. penat cari n riki tp x dpt2... hu!!! dah lama teringin nk mkn..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh letak serai ye?mesti wangi kan..

Sis-Lin said...

aku td masak lemak kacang buncis + sayur pucuk tauhu nih..hehehehe

Mat Gebu said...

@ aida - betul tu kak, tapi saya masih mencari cawan kekwa merah..huhu..

@ myra - hmm sedap makan dengan ikan sambal belacan dan ikan masin.

@ madam - hmm, tak jadi macam mana tu madam..boleh saya tau?.

@ azian - erkk..hehe, mesti tgk pic masa tengah lapo..betul tak?..

@ mas - yeaa betul kata anda, boleh pingsann kann..

@ kak ummi - kali pun gemar juga...hehe..

@ pemuisi hati - alah, resipi biasa2 saja...masakan cincai.

@ norfa - wahh menarik jeee..ok ok sat lagi saya pi skodeng...

@ AAP - haha, tuan jangan tak kenal mat gebu..as usual " kaki derhaka"..

@ mimy - ishh terus teringin ayam ungkep..pasal resipi Banjar tu, saya dah tanya, tapi belum terjawab lagi.

@ LM - yep, tapi kalau tak suka boleh omit serai tu.

A sis_linn - erkk dah balik ke, kata bercuti..

Madam Sooyaree said...

abang mat, saya masak letak telur. takde kobis, pastu tak rendam fucuk tu dulu (hehehe, derhaka habis kan, padan muka)

selalu datang jenguk blog abang mat bukan pasal nak masak, suka cuci mata lepas tu berangan benda tu dalam perut, hhaaha

Mat Gebu said...

@ madam - Erkk, menderhaka demi kebaikkan kita bersama tak pe kan. Yelah, derhaka resipi puan akan menghasilkan sesuatu yang baru dan berbeza..sapa tau..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.