BEN ASHAARI

Wednesday, August 4, 2010

DURIAN ALMOND CAKE

Durian Almond Cake
Assalammualaikum semua, salam Rabu, diam tak diam tinggal 1 minggu lagi kita umat Islam akan menyambut Ramadhan yang mulia, cepatnya masa berlalu. Hari ni mat saja2 lah try menderhakan satu resipi kek durian, dengan menambah sedikit serbuk badam, eh menjadi laaa, sedap dan lembutt...hehehe. Begitu lah adat kalau menderhaka, ada kala jika kena sumpahan, sah2 leer kek tak menjadi, batat dan rasa dia ya allahhh...tak sheeeedappppp!!!!...Tapi kalau diizinkan allah menjadi, hmm bertambah sedap dan sedap dan sedapp...serius nihh, tak tipu. Resipi ni mat dapat dari satu buku masakan, tapi buat 1/2 bahagian saja dari resipi asal, tapi yang mat tulis ni resipi yang telah ku derhakan...banyak kang sapa lah kita nak paksa makan, ni nasib baik budak2 ada...

Durian Almond Cake
Sebab mat buat 1/2 adunan, jadi mat bakar dalam loaf pan berukuran 3 inci x 8 inci x 3 inci. Tu yang jadi panjang. Sesuai dihidangkan bersama lemon tea, kira balance lah kan, sebab kek ada rasa lemak2 dan teh pulak ada lemon. Petang2 ni nak membebel pun macam payah beno. Ok lah mari kita tengok resipi dia...Terima kasih pada "Wendy Kor"....

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi, (mat guna jenama 'Anchor")
100 gram gula halus @ gula kastor
2 biji telur gred "A"
150 g tepung roti (mat guna tepung gandum)*
3/4 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
40 g serbuk badam
35 mililiter susu segar (mat guna susu sejat "IDEAL")
150 g isi durian, dilecek halus
Badam keping untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser loaf tin berukuran 3 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar dengan kertas minyak. Satukan tepung yang telah diayak bersama serbuk badam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga gebu, masukkan telur satu persatu dan teru memutar hingga kembang, jarak waktu untuk 1 biji telur ialah 1 minit. Masukkan puree durian dan putar sebati.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung + serbuk badam tadi berselang seli dengan susu segar hingga habis. Putar rata.
  4. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur badam keping secukupnya atas adunan kek. Bakar 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Biar sejuk atas jaringan sebelum dihidangkan..

12 comments:

ina said...

sedapnyerrrr nmpk kek ni. klu la ada durian mesti mau try resepi ni. emhh..klu pakai durian frozen agak2 sedap x yer?

Aishamirafiq said...

yummy!!! geram tgk...

Janna Rusly said...

Wow,, memang nampak sedap..tapi rasa tak tau lagi.. huhuhu.. isk..kecor air lior ler.. aduhai en mat Gebu nih...bikin i jadi rajin memasak now....

Janna Rusly said...

Wow,, memang nampak sedap..tapi rasa tak tau lagi.. huhuhu.. isk..kecor air lior ler.. aduhai en mat Gebu nih...bikin i jadi rajin memasak now....

Hariz said...

Nah Durian banyak2 leh wat cake.. kreatif :)

New Entry Prof-Hariz
Apa Itu Leptospirosis?

englishvintages said...

mat, kmona tak pernah pun rasa kek durian,,ntn balik mesti nak kena cari,,huhu...padan kan dng set yg mat gunakan tu,,,

Nour Eyza said...

mesti kek ni wangi dan lembut2 gebu je kan..
ishhh..sedapnya!
dah la saya minat durian..heeee..
rasa teringin nak makan aiskrim durian..
hukhuk

ohoeya858.blogspot.com said...

ala CMG.. dh makin nk puasa nih.. idea awk brtmbh2 mggiurkn lerrr..

Liana MD said...

durian almond?ape agaknye rase die ek cik mat.kalo benda selain durian betul tu sy tak gheti sgt nak makan.tp menarek gak ek buat cake durian..hihi

Mat Gebu said...

salam ina...
Durian frozen pun boleh, tak de masalah..

salam aisha...
Geramm kan tengok, hmm saya ni buat ok lah, nak makan seramm...tapi ada mangsa ok lah boleh juga buat..

salam janna...
Hehehe, laa ye ke, ishh segan tau, alah u mmg rajin masak, betul tak..

salam pro hafiz...
Kalau dah byk2 kita buat tempoyak saja..

salam kak mona...
hehehe, eh itu set saya beli dengan akak kan...lawaa lahh...

salam nour...
Yess. lembut dan bau derian dia..masya allahh..boleh fengsann laaahhh...

salam ohoeya...
Bulan puasa nanti mungkin resipi yg ringkas2 kot...

salam dr liana...
Hmm rasa dia kan lemak2..kalau dr tak mo letak almond meal tu bpleh omit, jadi lahh durian butter cake saja....

Sky Before Pinky said...

sedap-sedap.. saya teringin la nak wat kek yang rase cornflakes.. camne eak??bley wat ker??

Mohd Khairul Ramli said...

sodap nye!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.