BEN ASHAARI

Monday, August 23, 2010

CUCUR UDANG TEMBAM

Cucur Udang Tembam
Salam semuaaa..Cakk!!..Alaaa bucuk...uikk memasing macaam nak pingsan je rupa..haha, psttt, mat pun sebenarnya nyaris2 nak pingsan juga, eh keje dari rumah pun memenatkan juga tau, walau pun nama dok rumah, tapi ada kala boleh memeningkan...erkkk, jangan lah darah aku naik pulak pasni. Nak share resipi cucur udang tembam yang begitu mudah dibuat. Mesti ada yang kata, apa kejadahlah dak mat ni, pi letak nama tembam kat hujung dia..biasa lah beb, nama mat gebu, jadi apa2 hasil yang menjadi tembam dan gebu mesti ada title di depan atau hujung dia..awass!!..jgn koner yeaa otak tu!...ingat bulan puasa nihh..

Cucur Udang Tembam
Ohhhh.....hmmm...arghh...sedapnyaa.....ishhh...heavennyaaa...bila dah sampai ke mulut...kan Ben..mmmm, (feberet En. Ben cucur udang..), maaf yea bukan niat ku menggoda tekak mu..ahaks, kejam tak.. Mat buat guna 2 cawan tepung dan dapat 20 biji saiz sederhana, just nice tak besar tak kecik, tapi tembam2 dan gebu. Sos dia pulak senang je nak buat, kalau nak berapi, tambah cili padi merah dalam 3-4 tangkai. Satu mat cadangkan, penggunaan cuka makan dalam sos, mat guna jenama "JALEN", pada mat cuka dia sedap, masam tapi tidak menyengat dan rasanya kurang tajam. Itu apa yang mat rasa, tak paksa yea ikut... Ok jom kita semak resipi.. (Di kampung, tradisi bertukar juadah masih wujud, tu yang pak tua kena memikirkan sesuatu untuk setiap hari....).

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...
CATATAN MAT GEBU :- Mat nak pesan, kalau buat ni "tolongggg lahhh" berhati2.. terutama jangan bagi anak2 anda tergedek2 kat dapur, minyak panas ni weyyy...kalau ter ter ter (nak sebut pun seriau!)...memang tak de maap bagi mu.... Untuk yang membuat pun berhati2 yeaa...kang tercedara dah tak lawa satu hal, sakittt tuu yang tak bley tahan...berhati2 ok....Salam sayang dari Mat Gebu....

24 comments:

joegrimjow said...

ini sangats senang ni

Rozy Rosly said...

uih.. besh ni..dah lama nak tanya kalau cuka makan abg mat guna cuka apa.x biasa guna cuka ni. leh x tepek gambar cuka jalen tu.. cari kat kedai x jumpa pun.huhu..

Aishamirafiq said...

Mat....tergoda tgk tu.... Yummy!!!

eliyaezlinalias said...

nak buat jugak tapi kna tggu ujung mggu...balik keje xsempat laa....

hana said...

salam mat.. hahahahaa .. aku tak suker tembam tapi aku suker cucur udang tembam! kikiki..... bungkus mat 4 bijik!

ain said...

nak pi kedai sat lagi, nak beli cuka jap jalen.esok lusa blh buat cucuq udang tembam nih.hihi

noradzlina.kamdani said...

ok cik mat, maknanye kali ni sy kene cuba gak respi yg ni plak...wow xsabo nk tgk reaksi suami sy...

sumpit said...

wah kebetulan nk cari resipi nih..nasib baik ade ng cik mat...memang gebu n menyelerakan lah..petang ni nk buatkan utk suami..tp die nk kuah kacang...o cik mat ade x resipi sambal hitam/belimbing buluh...teringin la...

Ida Ddapur said...

Slm di bulan ramadhan...wahh mat tembam mcm orgnyer ke?..jgn mare..mintak 2 3 ketul mat..

AiTotYati said...

ya Allah sedapnye

*sambil air mata menitis nitis

MahaMahu said...

Masak sambil kita juga menyambut kemerdekaan negara yg ke 53.. jom joint kempen kat sini..

http://mahamahu.blogspot.com

wanwazankitchens said...

sedapnye.yummy..

ciare (^_^)v said...

salam. kalo cuka replace dgn air limau bleh?janji masak kan? hihi

syariza09 said...

adunan ni kalo kita buat mlm ni & goreng ptg esk ok tak? masih tembam lg tak

© Elee Mardiana said...

Malam ni nak buat.

KSWSK said...

mmg tembammm...lau mkn byk2 masuk lam mulut..makin tembam la pipi wa...

atirah_abdullah said...

I ingat pesan mat..hati2 di dapur esok nak try cucur udang ni.thanks mat very nice resepi.

Melina said...

My dear Cik Mat, first time I comment kat blog Cik Mat even though dah lama baca.

Kenalah cuba buat ni. Nampak sedap sangat. Udang oh udang....you need to come out and play. :D

I letak stairgate kat pintu dapur so that anak2 tak boleh masuk bila I tengah masak but I still boleh nampak apa dia orang buat. Kalau takde stairgate kena tutup pintu then tak taulah apa my girls dok buat kan.

aibaks said...

ahaks...cucur udang tembam? udang yang tembam ke cucur tuh? ke mat yang tembam lepas makan cucur udang tembam? ehe..

catherinnezehal said...

dah wat semalam..mmg gebu gebas..he3...nnti nak wat lg....sib baik bulan pose..lau x...kompom skrg tgah mengunyah cucur udang gebu gebas ni....

chefamer said...

Hai Cik Mat gebu..sy baru je terjumpa blog ni, bagus kandungan & resepi2nya, Tahniah dr sy! Klu awak ada sebarang persoalan ttg choolate/confectionery, blh hubungi sy di chefamer@gmail.com ya.

noradzlina.kamdani said...

slm cik mat...sedapnye..sy dh cuba td..suami nye repons pun baik jek...punye le sedap.

Editor Maria said...

salam pak tua..kita dah buat malam tadi. mmg gebu sey..lembut dan garing. sodap la pokok pangkalnya.naik byk gak sbb guna yeast kan. tengkiu kongsi resepi ni.mantop!

ibuayahdamia said...

kenapa saya selalu buat cucur udang meletop2??