BEN ASHAARI

Sunday, August 8, 2010

ALMOND LONDON YANG TIADA DI "LONDON".

Almond London
Salam semua, N3 kali ni hanya selingan sementara mat masukkan N3 masak2 nanti, insya allah. Anda semua mesti pernah makan biskut almond london kan?..Tapi yang pasti ianya tiada di London. Orang kita memang kreatif dalam memberi nama2 biskut raya. Dulu2 kan mat tak pernah buat benda2 ni, sampai satu hari tu teragak sangat2 nak membuat almond london ni. Resipi yang pertama mat buat dan tidak berubah hingga sekarang, resipi dari Chef Wan. Mula2 buat dulu bonda sebagai salah sorang yang membantu, mula2 dia buat comel2, lepas tu mat suruh buat besar sikit sebab nampak kecik sangat. Ok lah dia pun buat atas permintaan ku, makin lama makin besar koo..adehhh..nak komplen takut kang, dia hempuk dengan besen...jadi mat diam jee lah, sekali kan lepas bakar...masya allahh...besar ngkooo...ada tu sama saiz ibu jari mat gebu...erkkk...Tapi kan yang lawak, bonda sampai ngingau masa tidur, sambil tangan dia beraksi gentel almond london!!..ahaks!..Kesiannyaa mak aku....

Kemudian tiba masa nak menyalutkan dengan coklat...Hmm, bersepah dapur, almond london tu pulak ada yang terover saiz sampai tak muat masuk dalam paper cup...hahaha, apa nak buat ku belasah saja lah...rupa bukan saja tak comel dah, tapi dalam kategori hazabb!!.. Walaupun macam tu laku, budak2 makan sebiji jee...sebab besar kan. Lepas kejadian tu mat mula buat almond london dengan lebih cermat dan berhati2...Gambar atas tu nostalgia almond london tahun 2008. Amacam cun kan rupa dia...Untuk resipi boleh klik sini....

8 comments:

aZLiNa aZiZ said...

Mat, aptut pon almond london tak ada kat London. Hahaha...kan dah sampai termimpi2. Kesian bonda Mat. ;p

Selamat berpuasa kepada CMG (in advance) ;p

nurayunni said...

beznyer..xsabar tggu rase nk mkn..

Fazlinil Irma said...

cik mat..

sy kat london pun x buat almond london tahun ni. x dapat sambutan. :)

lagipun kami kat sini raya sehari ja. x semeriah kat msia.

Ummi said...

Mat, xpa wpun almond london mu besar gedabak....namun ia tetap jadi igauan...wakakakaaa....Sian mak kooo..ko dera dia seharian menggentel, manalah x ngigau2 org tua tu dibuatnya...hehehee

MAMASYAZA said...

mesti sedap ni kalo cik mat yg buat. almond london ni memang wajib ada kat umah setiap kali nak sambut raya. anak2 suka sgt mkn

tunoor73 said...

salam mat...ni kan tongah poning ngan anak2...suruh akak buat dah biskut almond niii...tapi jangan letakkan almond....dia org x suka...adussss...poning dennn...letakkan kismis ok tak mat

WanYgBest said...

en. mat, dah tau almond london x wujud kat london, sudi2 kan la mewujudkannya di london tu, nnti saya bg alamat...ahakksss

selamat menyambut ramadan al-mubarak

Mat Gebu said...

salam azlina...
tulah rasa macam kejam sangat lahh...

salam nurayunni...
sabar, nanti try buat yea untuk raya..

salam fazlinil...
Yelah kan, kalau tak de sambutan, rasa nak buat pun no mood...saya faham perasaan anda..

salam kak ummi...
hehe, betul kak, besar gila, tak comey langsung..mak saya ok dia faham..hehehe, alasan baik punya.

salam mamasyaza...
Allah hai biasa2 saja...saya ni bukan lah seorang yang pakar..setakat boleh saja...

salam tunoor73...
Tu lah saya pun ada permintaan dari anak buah yg kecik, no almond pleaseee just biscuit wif melting chocolate..tuu dia budak ni sikit punya demand...pstt excelikan gg dia tak dak, jadi tak boleh makan almond tu..hehe..

salam wanygbest...
Hehehe takut sampai sana, tinggal almond dia saja... Selamat menyambut ramadhan untuk akak juga..