BEN ASHAARI

Saturday, June 5, 2010

DEATH BY CHOCOLATE CAKE...

Death By Chocolate Cake
Assalammualaikum semuaa, salam pagi Sabtu, waaa mesti ada yang terkejut, ada tu sampai longgar gigi palsu nampak, bila masuk pagi2 tengok ada kek coklat kat blog Mat Gebu..dah lah tu nama dia punn...macam menempah maut gitu, "Death By Chocolate Cake" lagi....mau tak nya memasing naik seram. Exceli kan mat dah nampak resipi ni di "MyResipi" sejak dulu lagi, tapi tak de lah ambik kesah sangat. Tapi 2 hari lepas mat merayap2 ke blog "Ika Bangkok" dan ternampak dia pun ada buat "meninggal sebab kek coklat" nih, terus i tirrguda u, tu yang mat buat, resipi asal kek bentuk bulat, tapi yang ni mat dah "derhaka"kan jadi bentuk lain..hehehe..sori ek....Tapikan hmm sebenarnya ada cerita disebalik kek ini.......bersambung dibawah....

Death By Chocolate Cake
Kalau mengikut perancangan awal, semalam (Jumaat), mat akan menerima kunjungan blogger, tapi tu lah bak kata orang cerdik pandai, kita hanya merancang tapi Allah swt jua yang menentukannya. Walau pun ada ura2 mereka akan singgah Isnin ini, tapi takut masa tidak menyebelahi kami pula...Insya allah jika ada jodoh, pasti akan ketemu di lain masa dan waktu. Dan sebenarnya kek dalam N3 hari ini, mat buat khas untuk menyambut mereka datang...tapi tak de rezeki kan....apa2 pun kita tengok resipi kek coklat seramm ini....Moga pak tua dan anda semua dipanjangkan usia.....aminnn...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan mentega, dicairkan
3 biji telur, grea A
1 3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1 cawan air panas mendidih
1 cawan susu cair (mat guna jenama "Ideal")
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN GANACHE :-)
300 g coklat masakan*
1 camca teh mentega*
3 - 4 camca besar susu cair*(*satukan dan masak dengan kaedah double-boiler hingga coklat cair, kacau rata dan boleh digunakan)

BAHAN HIASAN :-)
Strawberry secukupnya
Chocolate curls secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan putar rata. Masukkan susu, garam dan mentega cair tadi, kacau rata.
  2. Masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan kaedah kaup balik, hingga sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata, tuang dalam "bundt pan" berukuran 10 inci yang telah dilenser..boleh lihat contoh di sini....
  3. Bakar pada suhu 160C selama 50 - 1 jam atau hingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan chocolate ganache, chocolate curls dan strawberry. Boleh dihidangkan.
  4. Nak pesan, jika bakar guna tin aluminiun biasa, alas dasar tin dengan kertas minyak dan sapu dengan sedikit mentega dan bakar suhu pada 175C. Kalau guna tin yang warna hitam, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resipi, 160C...Selamat mencuba!.

25 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW, that's a gorgeous cake! I'm drooling over! yummmm :D

~Yatt~ said...

salam cik mat..
gulpp..telan air liur jer lahhhhh..pagi2 dah menggoda dengan lelehan choc maut...iskkkkkkk..
nampakk sedapp gilerr..ni pun boleh masuk jelita pulak..AB tak masuk lagi..kita tunggu next round..hehehe..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam pagi sabtu

abang mat.......
(~tak tahu nak cakap apa-apa~)

wawawwawawawaw

hana said...

uwaaaaaaaaa aku pong rasa cam nak 'meninggal' nengok kek nih! pagi2 dah buat aku tk senang duduk!! huH!

NYKOLETT said...

oh.......real knockout this legam chocky kek..yummy,yummy...

MAS ( DUNIAKU ) said...

WAH CHE MAT,TERPEGUN MAS TENGOK KEK COKLAT NI,YANG DAH POTONG TU UNTUK MAS KAN, HE..HE..

indahhouse said...

salam CMG,
bertuahnya sape2 yg datang rumah che mat. cantik deco kek tu, death dan kick. cukup bahan, Insya Allah masuk list. :)

Kak Rose said...

Cam ni bila2 balik Johor nak gak singgah rumah mat... nak makan yg sedap2 n cantik2 tu... huh kemaruk sungguh kak rose ni... sori la mat ya... x tahan godaan kek yg posing maut tu....

MsAjai said...

OMGGGGGGGGG....

ai ni pembaca diam belog CMG..tp sejak dok tgk food resepi kat sini...nak komem gak la...

murtabak megi resepi cik mat jadi favourite laki ai....tenkiu c mad...

kek pun nnt2 ai terai gak...la ni microwave oven rosak....kalo dh ada..akan ku cuba..

Faheem Jr said...

Adessss CMG...terliur giler tengok death cake ni.. *drooling....

Florida Torte

@juera said...

fuhh nmpk sdp kek coklat tu..i like kek coklat..nti la bufday i nk bikin kek ni jgk..hehe..nth jd ke tidak..huhu

Sis-Lin said...

oo itu kisahnya ye mat,nape le ko x ckp mat,leh aku start enjin terus belezupp ke rumah ko tolong makan kan..ni ko tunjuk mau pengsan kojol jap aku..huhuhuhu

sabarial said...

Salam. Wat org kecurrrrr je awk ni Che Mat oiii.. adoiaiii.. ni nk ceta.. demi mu Cik Mat Gebu, aku ini berjaya memiliki senaskah JELITA u.. haaaa.. tumpang bangga gi2..

Sakinah said...

Salam,

Guna sukatan cawan ni yg saya suka..malas sikit timbang :D
sukatan serbuk koko tu boleh kurang ke? kalau guna 1 cawan, serbuk koko yg baru beli tu terus habis :D

maCy said...

dapat telan air liur j..wuu

eqbalzack said...

adeii...terseksa batin tgk choc cake ni...

nasi dage lak mat gebu...hehe

Ummi said...

Huh! Maleh kawan ko...suka mengharukan mata orang kalau dtg sini...nak balik laaaahhh...uwaaaa, nak kek tuuuu....

Ummi said...

Mat, japgi ko tgk pulak apa akak cakap kat blog Ben tuh...mesti ko kena doa banyak2...hehe

umiazah said...

CMG, tengok pn dah tau mesti sedap pnya!!!

leen hussain said...

mat...derhaka tapi cantik takpe..ekekek...wah!takut lak akak nak buat kek meninggal ni..heee,,...akak pun dah lama nampak tapi buat dek jek...arit u nampak kat umah ika pun mcm terguda..ish!ika lah ni punya pasal..ni nampak mat buat lak...sunat kena buat ni...

kak ina kl said...

salam mat..memang boleh death tau..sebab byk coklat..akak suker..

akak ambil resepi kormak daging..sodappp

anna said...

salam cik mat,
cedap nampaknye kek ni. InsyaAllah nak buat la. Nak tanya sket bole tak CMG. Kek-kek ni kalau dibakar sesuai guna oven kipas ke tak berkipas. saya selalu conpius le bila nak guna kipas, bila tak guna kipas, tray dok tingkat brapa, biskut bakar camne, kek bakar camne. Cik mat bole tlng bagi petua? saya harap sgt CMG bole share petua2 guna oven ni.
lagi satu kan cik mat, saya dah jatuh ati kat mixer cik mat yg merah menyala tu. ada bajet kalu, saya nak beli camtu gak. jeles nengok cik matnye mixer tu...

nurul aini said...

blh mati egk kek nih!! cdp gler je egok..

Watierman, rmanbkr said...

Salam CMG...Akak C&P resepi dari blog Mat ya....mohon halal dan terima kasih atas perkongsian ilmu ni!!!

Zeyra said...

i dah try resepi ni.. i wat ala indulgence cake..mang sedap

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.