DADIH STRAWBERRY.

Dadih Strawberry
Assalammualaikum semua, salam Jumaat yang mulia, siang tadi cuaca panas sungguh, kering je tekak, oleh yang demkian apa kita basahkan kan tekak dengan menikmati dadih strawberry senang buat. Sedia maklum mat dah pernah buat dulu dan letak di blog, biasa lah re-wind kann, tapi elok juga re-wind2 ni, orang tak lupa....alasannnn....hehehe. Resipi asal dari "Mak Nen", teman lama bonda mat yang kini menetap di Melaka....bess lah Melaka, ai likee, specially Jonker Street yang banyak antik tu..Ok lah, sebab mat rajin hari ni, jadi kita re-windkan balik resipi dia yeaa.....

BAHAN-BAHANNY :-)
6 cawan air (1 cawan = 250 ml)
200 g gula pasir
3 g serbuk jelly, boleh lihat contoh disini...
100 g susu cair
100 g coffemate
3/4 - 1 camca teh strawberry emulco

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali strawberry emulco, ke dalam periuk, kacau dengan whisk hingga sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  2. Matikan api dan tapis bancuhan ke dalam jug air. Tambah strawberry emulco dan kacau rata. Tuang dalam bekas2 kecil atau bekas yang sesuai. Biar sejuk sedikit dan simpan dalam peti ais hingga dadih membeku.
  3. Boleh hidangkan dengan hirisan strawberry di atasnya. Perisa bergantung pada kehendak masing2, jika menggunakan perisa, kenalah letak sedikit pewarna makanan...Selamat mencuba...
DADIH STRAWBERRY. DADIH STRAWBERRY. Reviewed by Mat Gebu on June 04, 2010 Rating: 5

9 comments:

  1. cik mat! mengancam betul dadih cik mat...saya baru nak buat dadih...tp dadih segera je..jenama happy grass tuh...mak kirim dr mesia, best mkn time summer nih...hehehe

    ReplyDelete
  2. Ahhhh hari-hari datang ke blog CMG ni.. makin tercabar saya bila CMG sebagai lelaki boleh memasak.. Oleh itu, insyaallah esok saya akan buat jelly ini.. geram tau...

    Harap-harap menjadi la

    ReplyDelete
  3. Mat, ada org nak perabihkan ke takda tu...hehee..sian ko, kena makan 3 hari 3 malam la ek..xpa mlm kang akak datang intai2 dlm esbok ko ya..menggoda tul stoberi ko tuh...hehe..esok pi kenduri la yea..xpa panas2 balik rumah telan dadih ni..hehe

    ReplyDelete
  4. wawawawawa......

    ayie, kak ummi...jom serang.........

    ReplyDelete
  5. menawan kalbu...telan air liur dibuatnya...

    ReplyDelete
  6. DADIH TU MEMGGODA LA, TAK TAHAN TENGOK STROWBERI TU, RASA NAK MENGUYAH JE...

    ReplyDelete
  7. salam wanygbest...
    Saya tak pernah try guna yg instant tu, lagi pun kadang2 time beli brg baking, kita terlepas pandang benda2 mcm tu, jadi buat lah yang mcm ni..

    salam ayie..
    yang ni senang, insya allah menjadi..nak senang ayie lebur semua sekali, kacau hingga rata dan masak hingga mendidih. matikan api dan tuang dalam bekas sesuai...biar beku.

    salam kak ummi...
    hehehe dah habis pun kak...

    salam puan siti...
    kak ummi kalau serang..licin satu rumah, air liur kami tersembur sebab bual tahap tak hengat....

    salam, norain...
    Hehehe, sori yea buat anda terliur...

    salam mas....
    Saya pun mcm tu, walau pun straberry tu masam2 siki, tapi bila makan dengan dadih rasa sedap pulak...

    ReplyDelete
  8. zira pun wat dadih segera yg jgung je ni hehehe

    ReplyDelete
  9. Salm saya da buat tapi x beku

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.