BEN ASHAARI

Thursday, March 11, 2010

ROJAK PETIS LAGI!!..

Rojak Petis
Rasanya dah seminggu plan nak buat rojak petis, saja gatal2 nak buat, beli bukan tak boleh, tapi kan kalau buat sendiri ni bess tau. Bahan2nya pun mudah.. pendek kata senang dapat lah. Bab nak buat sos rojak tu pun tak susah sangat. Mat pernah letak dulu cara nak membuatnya. Ok kali ni kita cuma versi lain pulak tapi rasa dia tetap mentenn sedap kooo, tak yah makan nasi, makan ni aje dah kenyang....ishh ni kejap lagi nak pi mengulang lagi nihh..sedapp..hehehe, sendiri lah puji sapa lagi nak puji..tul tak?

Rojak Petis
Bila buat rojak ni kan teringat ada sorang makcik dulu, jual rojak petis di pasar malam kampung kami, tapi dia dah tak berniaga lagi. Rojak dia kan, hmm i tell u, kalau makan teringat2. Ok mat letak resipi membuat kuah dia je yea..pasal kuantiti bahan2 rojak tu pandai2 lah agak, kalau penduduk rumah ramai dan mereka suka makan, buat lebih, kalau ada 2 -3 puntung je, buat leer sikit...Sebabnya bila bahan2 rojak ni kita dah satukan, ianya akan jadi banyak!!!...

BAHAN SOS PETIS :-)
1 botol kecil petis
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan kicap pekat

BAHAN TAMBAHAN :-)
Kacang tanah tumbuk
Jus asam jawa
Kicap cair
Gula
Cili padi, dikisar halus

BAHAN ROJAK :-)
Kangkung, siang, cuci dan celur, toskan
Taugeh, buang ekor, cuci dan celur, toskan
Tauhu, digoreng dan hiris
Timun, cuci dan hiris
Nenas, kupas, dan hiris
Sengkuang, kupas, cuci dan hiris

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SOS PETIS :- Satukan semua bahan sos petis, kacau rata dan masak hingga mendidih. Kemudian kecilkan api dan reneh hingga sos petis memekat, kacau sekali sekala. Matikan api dan biar sejuk.
  2. UNTUK KUAH ROJAK :- Ambil 4 - 5 camca besar sos petis dan satukan dengan kacang tanah, cili padi (agak2 yea..kalau nak pedas atau tidak), gula dan sedikit jus asam jawa. Kacau rata dan rasa, jika kurang masin, tambah kicap cair. Pendek kata pandai2 lah sesuaikan rasa.
  3. UNTUK ROJAK PETIS :- Satukan bahan rojak (yang ni pun pandai2 juga lah agak, supaya sepadan dengan banyak mana kuah rojak yang anda buat tadi) dan gaul rata. Alih ke dalam pinggan sesuai dan jika suka tabur sedikit lagi kacang tumbuk sebelum dihidangkan.....

17 comments:

hana said...

yang nih haku sukerrrr! bagi sepoloh talam pong takpe! pehtu sedia air 10gelen! kehkehkehkeh... sodap weiihhh! cam skrg jugak aku nak buat! haiippppp!

Am-flora said...

nak nyampuk jap.., kita pun sukee gak..! bagi sebesen pun x pe.., gerenti licin. tapi sape ler nak bagi kan? cik mat punyer mesti dah licin.., ingat pulak dlm esbok ada petis hai.., bukan blh nengok lngsung, org berojak kita pun nak merojak..! payah2..! nak buat gaklah.. (cik mat punya pasallah ni..! he..he..)

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, sedap betul nampaknya rojak petis tu. I don't know that you have to use kicap. Thx for sharing.

PALATABLE said...

Salam CMG, terliur tengok rojak petis tu..rasa macam nak makan aje..jemput singgah rumah ya...

http://treatntrick.blogspot.com

Kak Rose said...

mat, kecur air liur nengok mat nyer rojak.... mana nak cari d Alor Star ni... hissss ngences kak rose d buatnya...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

alahai....

mat gebu....sedapnya rojak petis
sampai meleleq air liur.......
diet pula malam2x nie
wawawawawa

Mat Gebu said...

salam hana...
Hahaha, tu lah kalau dah jawa..koo meround satu donia pun tetap terserrrlah ke"jawa"an mu...hehehe

salam am-flora...
Uikk kak am, hehehe, tu yg susah nihh...apa kejadian selepas ni, sayaaaa jugaaakk yg kenaa...hahaha

salam jemelah...
Bukan apa, kalau guna kicap rasa dia lagi sedap, dan kaler dia lagi menarik....

salam palatable...
Terima kasih sudi singgah..wokey saya pi rumah u sekaranggg jugakk..

salam kak rose...
laa itu macam kalo, kena buat sendiri lah kan nampak gayanya..

salam siti rahayu...
mmg sedap..tu saya makan siang tadi..hmm tapi kalau yg ada resdung tu sori ek..hehehe...

ain said...

salam mat...akak suka betul rojak petis ni tp tak nak pedas sgt la. pas tu akak suka gak hirup kuah rojak tu. kdg2 sampai tersedak2 kepedasan.hehe

Mat Gebu said...

salam kak ain...
Tapi kan kak, saya pun sebenarnya suka rojak yg dah lama sikit bergaul dgn kuah dia...macam berair2 sikit..baru ada "kick"..dia macam nak kenal antara satu sama lain kan, mesraa gituu....

Ummi said...

Mat. sungguh kecur tgk rojak nih..kalau akak buat, akak buang semua taugeh, sengkuang, timun, kangkung, nenas..xleh makan..angin dan sejuk2 tu..xleh utk perut ku...laaa, tinggal tauhu jek yg boleh makan..uwaaaaa..baik wat tauhu sumbat je ler..ekekee, sian akak..

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Hahahaha, kak senang cakap kan, akak tgk je gambau....

shereen said...

Hello Abang Mat,
Saya nak tanya sikit...petis tu otak udang ke?..yang dijual dalam botol plastik?Harap abang tak keberatan meng-clear-kan my confusion ni.I love rojak petis ni and never fail to buy kat pasar malam tapi since I dah tinggal kat tempat jin buang anak ni(New Zealand),meleleh air liurlah I bila kerindu-rinduan bab makan-memakan ni.Kat sini,fresh sengkuang pun takda...so boleh ganti tak dengan yang frozen tu?Anyway,I really appreciate your effort to promote Nyonya dishes...my keturunan.I ni pure Nyonya Melaka...sepatah Cina pun I tak tau.Thanks again,Abang Mat.

tANJUNG pUTERI wARISAN jOHOR said...

Salam Mat

dah mandi ke belum? kata umah x ada air...hahahah....wah tak ada air kat umah makan rojak pets aje e...ekekekke.. Meleleh air liur ni tgok rojak Mat. Kalau bubuh mangga muda lagi ler terngakat kan Mat.

jalilah_jy said...

salam CMG..
AKAK PERNAH BELAJAR BUAT KUAH NI DIPERSATUAN BAKAT. lama dah thn 1995..di seri aman srwk... org semenanjung yg ajar...depa buat guna cili kering, belacan garam, kicap pekat, air asam jawa, tepung gandum, kacang tanah goreng, bijan kalu suka,, depa mesin dan masak jer laaa...
maaf mencelah yer saja nak kongsi2 ilmu...t.k..

Mat Gebu said...

hi shereen...
Yess, petis tu otak udang, rasa kalau kedai asian ada jual, kalau dah tak de sangat, sengkuang frozen pun boleh lahh, cuma rasa dia mesti tak sama kan, kalau guna water chesnut pun sedap, lagi manis...apa2 pun terima kasih sudi singgah blog saya yea. Pasal peranakan food tu, saya mmg suka style mereka dan menghargai warisan nenek moyang kita..u ni true blue peranakan nyonya yeaa. Seperti kata our late datin seri endon, peranakan culture ni is a living art, jadi kita kena lah jaga dan pelihara...

salam kak zura...
Hahaha, mandi2 gitu jee kak, tak delah puas sangat..hahaha, nak cerita pun malas..saya tgh sabar nih..bukan apa takut marah2 kang kedut 1000 pulak muka..

salam jalilah...
Kak. bessnyaaa..kalau ada rssipi boleh share..kalau tak pun nanti saya cuba2 try buat yeaa..terima kasih yea kongsi info..

jalilah_jy said...

tu la masalah nye akak buat masakan yg seperti tu jarang ada resepi. org kata ikut agak2 jer.. agak2 pedas masam masin dan manis janji tahu bahan2 utama.. cuba try test tengok laa kot2 c.mat boleh.. masakan yg lain c.mat dah pakar mesti yg senang tu boleh.. insyllh. kalu jadi c. mat masuk la dlm blog ye..bijan tadi digoreng dulu ya baru tabur selepas kuah dah sejukan. mcm tu juga kacang digoreng.akak pula tak suka bijan dan kacang.. hehe..kalu dah ada masuk jer ..

ahdaus said...

Salam...kalu nk try rojak petis mak bee (ready made)boleh gi ke site nie http://madeinkedah.blogspot.com Sedap & Harga berpatutan