BEN ASHAARI

Monday, April 20, 2009

KERUTUP UDANG

Kerutup Udang

Pada satu hari tu mat cuma masak salah satu resipi dari buku masakan "Norzailina Nordin"..iaitu "kerutup udang galah"...sebab mat tak guna udang galah, kita letak saja lah kerutup udang. Walau pun tak boleh sangat makan udang, tarikan kuat dari si udang tidak boleh dielakkan.. Apa2 pun resipi ni sedap dan udang tu boleh ditukarganti dengan ayam atau pun daging...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg udang galah (atau udang bersaiz besar)
400 ml pati santan
160 ml sos tomato
2 camca besar kerisik
2 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa

A...
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 camca besar cili kisar
1/2 biji bawang besar

B...
4 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

C...
3 cm kayu manis
2 kelopak bunga lawang
2 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 camca besar ketumbar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran dikepala, cuci, toskan. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam. Goreng hingga udang kemerahan. Angkat dan toskan. Kisar halus bahan2 "A". Masukkan bahan2 "C" ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus rempah tadi (gunakan pengisar kering). Ketepikan.
  2. Panaskan lebih kurang 100 ml minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga wangi, masukkan bahan "A" (yang kisar halus) dan tumis hingga harum. Tambah bahan "C" (rempah kisar kering), kacau rata dan masak hingga naik bau.
  3. Tambah, sos tomato, gula melaka dan pati santan, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana. Tambah kerisik, masukkan udang, gaul rata. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh alih ke dalam bekas sesuai.
  4. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan jika suka....Sedapppp!!, tak caya luu boleh try sendiri beb!!!!

16 comments:

SiS-lin said...

ermm klu dh namanye terutup,mmg le sedap!! lg2 terutup ikan caru kan?...leleh la mat alahaiii

Datin El said...

alahai che' mat memang mengancam lauk ni tapi leceh gak nak buatnye ek..

ain said...

salam cik mat..lamanya menyepikan diri. sedapnya udang terutup tu. saya selalu buat terurup cencaru je.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah sedap nih...nanti leh try...

nanti jemput mai amik award sakura kat umah kite ya...

rinnchan said...

Memang menaikkan selera niiiii...... biasalahkannn, tekak Melayu kita. Kalau tak kisar2..tak berempah2..tak jadik rasanya heh heh heh...

CT Delima said...

mat....k.ct nak buat gak nnt.mengancam pulak tgk lauk mat ni.kena Q lah resepi ya mat :-)

Ummi said...

Salam Mat, amboiii lama x muncul menu, sekali kuar tu diaa....Dah ok line ya? Nasib x jammed terus ya..xpun nangis akak xdpat intai resepi hero malaya sorang ni..mau giler dibuatnya..wakakaa (*aa..jgn perasan sgt eh..hehe)

Saidatulnissa Aina Umairah said...

salam kenal en mat.. mama nie baru jerk tahun kahwin... mama klu nak masak mesti cari idea kat sinie.. masakan yerk sedap belaka..blog nie sumberku ler... kasi banyak resipi yerk...

http://nhmi.blogspot.com/
http://untung09.blogspot.com/

mamazieza said...

Mat.. camner mama nak buat ekkk.. rumah mama takde bunga lawang tu semua.. kang beli.. guna skit.. yang lain nanti berkulat...hehehe... mintak kat mat jerr laaaa.. bolehhhh????

Aishamirafiq said...

yummy!!!
sedapnye... nak sikit bole?

MamaFaMi said...

Gua bukan tak mau try beb tapi gua punya udang dalam peti ais tu udang tak cukup makan... kecik cinonet.... tak feel la nak buat! Tapikan, lu punya hidangan ni memang ngancam la... bikin gua teringin je...

norza said...

AMG,
Fuhh...glamer akak seround... patut ler terbatuk2 aje, ada orang sebut nama, ahaks. Moga terus bersemangat mencuba resepi2 terbaru, ya Mat? Salam kasih buat ayahbonda tercinta.

My Asian Kitchen said...

Cik Mat nama ni really cool la,Kerutup!!! the different dgn rendang biasa U guna tomato sc kan? nanti I nak cuba yea..sekarang perut I keroncang ,tengok udang galah kerutup ni! lol!

drNO said...

bestnya...utk kerutup ikan cencaru, resepi sama ke? agak2 kalau guna sotong, ada kick jugak x?
ada stok sotong ni, x tau lg nk msk apa.

wongsolo said...

mat amacam lu leh minat masak memasak nih gua tengok gamba tu meleleh air lior naper lah lu tak berjiran ngan lu eeekkkkk
http://utashaji2007.blogspot.com
http://www.youtube.com/user/kamalldn

mamaAliff @ salmi said...

ermmm sodapnyer tgk tmbh2 posa nih...blk karang nk try la..harap2 si kecik tu xsebok nk tolong kt dapur hehe...thnkx share cik mat..pasni leh tgk resepi2 lain lg..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.