BEN ASHAARI

Monday, February 9, 2009

AGAR - AGAR KARAMEL

Agar-Agar Karamel

Hmmm....tak tergoda ke tengok agar-agar karamel tuu?...Di sebabkan tergoda lah, mat buah petang tadi...Memang sedap dan tak rugi mencubanya, dah lah senang, cantik, seksi dan sedapp pulak tuuu!!!!

Agar-Agar Karamel

Resipi mat dapat dari blog "Shafidah_Shamen", atau lebih dikenali sebagai "Mak Hajjah"...ahaks, mudah2han masin mulut aku nihh....Lagi satu, acuan "chenta" yang mat gunakan tu datang jauh u, terbang dari Jepun, kemudian singgah di Singapura, lepas tu baru sampai ke Sedenak...Terima kasih yea "Kak Hani"....

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya)
600 ml air
300 ml susu cair
120 g gula halus
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

23 comments:

ZaiY said...

mmg terlior ni, akanku masuk dlm list ni..hiihii..cikmat ni dlm 1 hari berderet2 menu yer...jap2 sy tgk dah tukar baru..untung sungguh family mat..

Azie said...

wahhh yg ni tak gune telo ya..bagus nih tuk diet heheheheh...ada masa nk try masuk list dulu ya..TQ

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nih mmg m'goda nih cik mat...nak masuk list,nak pi carik acuan cam cik mat tu...camne ekk rupenye?loyang kecik selalu ahh jumpe bentuk love tu...maybe kuren teliti kot...

zurin said...

amboi sedap nya nampak caramel tu!!! tak pakai telur pulak tu! saya selau jengok blog che mat (hampir tiaptiap hari)tapi diam diam saje.. tapi kali ni terpaksa komen!nak tanya cik mat bolih tak I post resipi ni kat blog I? nampak sedap betul la..tapi kena try dulu la...

zurin said...

O che mat...lupa nak sebut...I bagi credit kat u nanti ye! blog u pun dah memang on my blog roll lama dah.

CT Delima said...

Mat terbekenan acuan chenta tu lah mat..mana nak cari kat M'sia ni mat hehehe nnt ct dtg sedenak buat tuk ct ehh mat..special tau!! hahaha

Ann De'houzze said...

puding oo puding, kenapa ko nmpak seksi?huh...uihhh aku tergoda!

sweetlilly said...

Adoaiii Mat.. Tergudha haku ngan pudding chenta ko tu.. nak buat.. tapi tak besttt arr tadak acuan chentaa tue... ngeh..ngeh..ngeh....

mieoney said...

cantik serta menyelerakan betul lah cik mat..huhu
ini bkn puding caramel yg mcm selalu tu ek..sng nie nak wat tp tak tau lah secntik itu ke idak rupanye..hehe

Ummi said...

Aiiikkk baik je demam..berderet menu ko keluar..Ko masak sambil baring ke apa ke ni Mat, kata x sihat? Hah, kata akak besi berani..ko ni besi gagah berani lagikk...bersilat tangkas wpun x sihat..hehe...Meleleh air liur akak tgk caramel ko nih! Mau kencing manis kalu makan nih!

hanieliza said...

salam..
alamak CMG mmg pandai menggoooda la...
kkaliza pun teringin nak menerai buat la....Tungguuuuuu laporannyaaa...

zeeta said...

salam

CMG.. best2 la resepi...agar2 puding...perfect tul la.. dah la sedap..mantap plak bentuknya... hu hu my fav pudding..iskk agar2 pun agarlah..

ita dubai

Beachlover said...

cantiknya hati Mat ni...Happy Valentine,Mat!!

maklang said...

menggoda dan tergoda...balik ni nak buatlah untuk Wan..

cikmanggis said...

masyallah cikmat ni....membuatkan air liur saya meleleh....tengok rupanya pun comel giler....ada class !

AntyNur said...

Nampak penuh menyelerakan...biasanya AntyNur hidangkan tanpa air gula tapi campur dgn laici nak cuba lah ...

echah_syed said...

wow seksi uuuu :p

Rai said...

tergodanya tgk puding cik mat..
cik mat..nk tanya sket.. cik mat guna kamera jenis apa ek.. gambo sumer cun2.. terasa cam nk meleleh je air liur tgk gambo2 mknn cik mat ni..hehe

nabisha said...

mmg tergoda, balik rumah terus buat kebetulan bahan2 mmg dh ade..Sanggup buat tu lepas tgk "Fara" kt tv3. kt kul 1 pagi jugak la tido..hehehe..
Yg sedihnya biler masak jelly tu dia tak pekat seperti sepatutnya. Tapi redha jela, harap2 lepas masuk fridge, the next morning dia tak jadi texture karamel, jadi texture agar2 dh cukup baik. Tapi wallahh...cair jugak rupanya...Padahal dh ikut Mat nyer resepi sebijik2. Apa silap saya yer MAt..ishhh..ni mesti ade yg tak kena saya buat..kekekekke

CiK Nik @ keNek :) said...

cik mat...try ur resepi..wallah..best...ok lah,..kurang kan kalori n kolestrol if nk compare gn yg taruk telor tue...pepun..thanks for the recipe.. :) mtk izin copey paste resepi tue kat blog sy.. :D

CT said...

x guna 'telur ayam kampung' ya...hahaha

Amr Rusy said...

dah cuba resipi ni..habis, buat, habis, buat..sangat sedap!!

dyba gula-gula said...

nak try resepi nih!! thnx mat gebuuu.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.