BEN ASHAARI

Tuesday, December 9, 2008

MOIST CHOCOLATE CAKE

Moist Chocolate Cake

Semalam menerima kehadiran tetamu, tak lain tak bukan Mr "Kasawari17 dan "Linda" (isteri kasawari)....Plan sebenarnya ada sorang lagi blogger "vouge (Sis_Linn)" nak datang, tapi dia ada hal yang tak dapat dielakkan...Jamu benda yang biasa2 saja...Cuma buat kek coklat lembap. Resipi pernah letak kat sini dulu...tak pelah, mat kopipaste balik, boleh lihat kat bawah ni yeaa....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

7 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

resepi nih mmg best...!!! pernah try...

CT Delima said...

sedapnya mat baru semalam makan kek coklat ni kat umah abg ipar..emmm memang sedap :)

::shylicious:: said...

pnah try. byk kali dh. amik kat myresepi *kot*, yg ptg MG gakla nulih nye. besh hangak!!:)

Rafizah Nordin said...

amboi CM...mncanak uper keknye...ekekek ampun CM!!!

MonSTeR WaWa said...

Tumpang bertanya..1 cawan tu berapa gram ye..kurang konpiden cawan apakah yang diguna..huehuehue

LilySara (WanIntan) said...

Salam Che Mat...memang sedap kek nie...saya baru wat smlm,arinie tinggal setgh jer...hubby pun cakap moist,next time leh wat utk Birthday anak yg ke 2....thanks Che Mat.

tetap ayun selamanye said...

auchhhhhh

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.