KEK MARBLE TRIO AGAIN!!!!

Kek Marble Trio

Ini kek marble yang paling kerap mat buat, bukan saja lembut dan gebu tapi lembap. Cara nak mencorak marble tu terpulang pada individu. Mat rasakan, kalau buat plain je pun sedap, ala2 butter cake gitu...Cubalah kalau tak caya...mesti tak nyesal waa cakap sama luuu beb!!!...Tak lupa, jutaan terima kasih mat ucapkan pada Linn (wajah dia kan ada iras "Farah Fauzana" HOT FM), Kasawari+Linda dan anak2 mereka, kerana sudi bertandang ke teratak hamba yang nun jauh di pendalaman....hehehe!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


Post a Comment

23 Comments

  1. uii cik mat..sedapnye..teringt2 kek marble cik mat itu hr..mmg power...sedap..boleh dtg x mkn lg?keh3

    ReplyDelete
  2. Sis-Lin...
    Uikk, sila2 dtg jgn segan....hahaha, yg kita buat ni pun nak bagi kat satu "nyonya" tu...kawan mak yah woo itu nyonya, manyakk ngamm punya...Tapi buat 2 bekas laa, satu utk dibelek2 dan satu bagi itu nyonya...

    ReplyDelete
  3. balik cuti leh try nih...nampak menarik...

    ReplyDelete
  4. cmg, kek ini memang sedap. saya pun selalu buat. bahan2nya pun senang je.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. kita tak tgk marble trio cik mat tp kita tgk pemutar kek kitchen aid tu. Tengah mengidam kitchen aid tu. kikiki. hari tu ada tgk kicthen aid kat kedai lektrik kat tun aminah rega rm3 ribu. ternganga kejab tapi bebaru ni gi sgpore, pemutar kek kitchen aid cuma $600... kalo duit sini lebih kurang rm1200. sayangnya masa tu tak bawak budget lebeh... huuu~

    ReplyDelete
  7. tumpang tanya..ovallate tu ape...kalo x tambah ovallate tu..ade effect x ye?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. aishah...
    Cuba jangan tak cuba!!

    Azita...
    Betul tu, kalau tak buat kek marble, ia boleh jadi moist buttercake..

    Jiya...
    Murah tuu, tapi kalau bawak balik M'sia kena cukai banyak tak?..

    Monsterwawa...
    Ovallate tu macam penstabil cake, rasa mat kalau u tak letak, kek kurang lembut laaaa...

    ReplyDelete
  10. Cik Mat, kan dah habaq dah, kalau mai blog you, buat I geram jer bukan kat you kat kek marble tu, betul ker tak de gliserin boleh ganti ngan susu cair or whipping cream, rasa dia sama tak? Saya jauh ni, tak de ler nak jumpa benda gliserin tu weii...Tolong ya Cik Mat, mekasih!!!!

    ReplyDelete
  11. wow! your marble cake nampah canggih.I ini ada semua perkakas(baking tools) but skill yang kurang saja!!..nak tanya sedikit..what is emulco?sorry I ini jakun*malunya..

    ReplyDelete
  12. geram... nak beli kitchenaid jugalahhhhhhh.

    ReplyDelete
  13. che mat gebu,
    nk kalau resipi nih kite kukus boleh x? xde oven kt umah. still tercari2 resepi kek marble kukus... :)

    ReplyDelete
  14. tima kasih banyak2 kat mat gebu... liza buat kek kat customer guna resepi mat ler,... diorang suka sangat kek ni... nanti jemputlah bertandang ke blog liza... kehadiran mat amat liza hargai... tq...tq...tq... so much...
    http://kekdihatiku.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. alaaaa...terase nak buat kek marble mlm ni...tp kat rumah xde ovallate.mlsnye nak kuar gi beli...pastu time2 preggy ni allergy ngan susu..boleh x buat kek ni tanpa susu?

    ReplyDelete
  16. bestnya...blh la masak malam ni..hope jadi secantik kek marble mat gebu...

    sya copy n paste resepi kt blog yea...credit utk mat gebu... ;-)

    ReplyDelete
  17. Saya ada jual mixer jenama Kicthenaid. xperlu menunggu lama-lama. penghantaran adalah terus setelah full payment dibuat. sila layari link ini http://dellimous.blogspot.com/2011/08/jualan-mixer-jenama-kicthenaid.html

    ReplyDelete
  18. Dah banyak2 resipi, this is one of the best! Thumb up! 👍👍👍

    ReplyDelete
  19. Mat gebu nak tanye..kenapa kek masa kita bakar mula2 dia naik pastu tiba dia terus mendap.. Kenapa ye?

    ReplyDelete
  20. u are the best among the best.. semoga allah memberkati u & keluarga.. terima kasih berkongsi ilmu ya mat gebu.. mohon share a few of ur recipe !!! thumbs up !!

    ReplyDelete
  21. Terima kasih ck mat.sy da cuba pg td.memg sedap lembut sangt...

    ReplyDelete
  22. Percaya atau tak sy belajar masak,buat kek semua ikut resepi mat gebu..alhamdulillah dpt diterima semua..saya xpandai masak lgsung...sy belajar drp bahan2 yg en mat gunakan tu...sy tanya dengan org supermarket...satu persatu langkah sy ikut mcm en mat tulis...hehe..tq en mat...♥♥

    ReplyDelete
  23. Tq en mat sy belajar masak drp blog en matla..sy zero bab2 masak..sy ambil bahan2 yg en mat guna ..tanya kat org pasaraya...alhamdulillah..skrg sy msk boleh diterima semua..tq en mat ♥♥

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.