BEN ASHAARI

Monday, July 21, 2008

AYAM PANDAN THAI

Ayam Pandan Thai

Ini resipi mat dapat dari buku "Sedapnyaaa.....2" dari Chef Wan, dari dulu mat perati ramai yang dah buat ayam pandan ni. Jadi dengan rajinnya kita pun berusaha lah juga untuk mencubanya. Rasanya sedap, harum, lemak dan wangi.....

Ayam Pandan Thai

Lagi sedap dihidangkan bersama sos khas yang disertakan resipinya sekali dalam buku itu. Sos tu guna gula Melaka, selain kicap pekat. Tapi mat ada tambah sikit bahan lain dalam sos..Jom kita tengok bahan2nya...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g daging ayam bahagian dada
18 - 20 helai daun pandan yang BESAR
Lidi penyucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

BAHAN PEMERAP :-)
1 camca besar cincangan bawang putih
1/2 camca besar cincangan halia
2 camca besar santan
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 camca teh minyak bijan
2 camca teh gula
2 camca teh serbuk lada sulah

BAHAN SOS :-)
160 g gula melaka
125 ml cuka makan (mat letak 100ml je)
1 camca teh kicap pekat
1 1/2 camca teh cincangan bawang putih
5 - 6 cili padi, cincang halus
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
  2. Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan seperti dalam gambar rajah di atas hingga siap (abaikan tangan dan jari yang montok2 itu yeaa!!). Ketepikan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.
  3. UNTUK SOS :- Cairkan gula melaka dengan sedikit air, kemudian tapis. Masukkan semua bahan2 lain kecuali bijan. Kacau rata dan sesuaikan rasa, jika suka boleh tambah sedikit gula. Taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama ayam pandan tadi...

13 comments:

ICook4Fun said...

Cantiknya Mat balut the pandan chicken. Dulu when I buat I pakai bantai saja :) Ni I kena buat lagi siap with sauce. Thanks Mat for the step by step instructions.

IRA said...

hi mat!
blog ni memang menyelerakan hingga menitiskan air liur... sehingga terbayang-bayang dan termengidam... *sigh* =)

Ummi said...

Wooowww!!!! Mat rajinnya membalut ayam tu..akak ni menogelkan ayam rajin laaa..haha..siap step-by-step lagik!! Ni kalu x buat jugak ni, x tau laa..(*ditujukan kpd diriku sendiri.. :D )..

echah_syed said...

montok kita sama laa.. :p

mmg sedapp ni combi selalu mkn kat RCH.

tp yg ko buat lagi sedapp..combi dpt bayangkan :)

zuwaidah said...

hi cik mat, selalu singgah kat blog mat nih...sentiasa membara nak mencuba resipi baru..saya ni tak pandai memasak mcm cik mat tapi tgk resipi kat sini...membuatkan saya ingin mencuba. kalau cik mat anjur kelas lagi best

Mat Gebu said...

Gert..
Sama2..bungkus tu i buat guna idea sendiri, tapi resipi dari chef wan..

Ira...
Laa jgn menitis air liur selalu, habis bantal2 berpeta nanti...

Kak Ummi...
kalau nak terangkan cara membungkus tu nanti susah, sebab nak kena imagine, kalau ada gambar senang kan, lagi2 kalau jari tu yg bungkus..mesti ada yg takut kena tampar!!!..ahaks.

kak combi...
ahaks, ishh malas lah kak nak cerita pasal jari montok, jari tu kalau ikan pirana dpt, depa siap sendawa ramai2 lagikk....hehehe

Zuwaidah...
Ish jgn kata tak pandai masak, mat pun bukan pandai mana, cuma kena selalu mencuba, sepatah kata orang putih, "practice make perfect"....

zaitgha said...

mat,

gotta a problem...i cant come to your 'house' with my kids around....if they were, they would just point to your picture and told me ' buat ni ek ma'....adoi...tunjuk2 jer u he he

as usual, your pictures are good..

miszrLina said...

best2 nye resepi2 kat cni...
give me ideas to cooked ;)

thanks Mat!

aurora said...

thanks! bes sangat blog ni~! :)

Linda Amir said...

Tq for the steps given here. Wonderful. Hari ni saya nak cuba. And i love your blog! - Linda Amir

iina said...

Salam

Nak share resepi nie..thanks ye

Jamiejit said...

Salam Mat. I baru je siapkan ayam pandan ni. Nak buat lauk sahur pagi nanti. Tapi balut tak secantik Mat balut la... tapi ada jugak iras-iras. Ni namanya balut ke laut. Hahaha.... Terima kasih ye mat sharing this recipe.

lear hasliah said...

assalam mat..dah berjaya buat ayam pandan thai ni..tapi kan, cik abg ckp bau pandan tu xcukup kaww.xmelekat kat ayam baunya..kenapa ek?daun pandan tu muda lg ke?ke kejap sgt balut?siap ckp kt cik abg, ok next time i blend skali daun pandan tu..confirm wangi..hehehe!

pastu kan, derhaka dgn mat punya sos..balance utk perap tu ada lg..sy masukkn kat pan, cmpur sos n kicap lg sket, cmpur santan sket..msk smpai pekat..xpasal2 jd mcm percik.hehe..terus hilang ayam pandan mat..adeeessss..