SORBET STRAWBERRY BERKRIM...

rsz_dsc_4106
Salam semua, cuaca kat Johor ni panasnyaa...hmmm, semalam perasan tak kat kek yang mat buat ala2 teh tinggi tu..ada strawberry kan. Yang tu buat perhiasan saja, sebab rasa dia kan masam, serius, budak2 takmo, harga dah lah boleh tahan. Mat terus plan nak buat sorbet, sorbet ni ala2 aiskrim dari pure buah2an. Tapi kali ni mat campur baki whipping cream dalam 50 ml. Sesuai makan masa cuaca panas ni, tapi tulah, cepat cair sebab cuaca panas kat tepi tingkap, kena pulak kipas angin, huhu. Apa2 pun memang nyaman masuk dalam tekak. Buat dia mudah saja. Mat cuma guna stoberi, lepas tu air gula dan whipping cream. Buah stoberi segar untuk hiasan. Ok, jomm kita semak resipi senang ni....

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram strawberry buang pangkalnya cuci dan lecek halus
4 - 5 camca besar gula*
1/2 cawan air*(*dimasak hingga gula hancur dan sedikit pekat, sejukkan)
50 ml whipping cream
Buah strawberry segar untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Strawberry lecek tadi dicampur ke dalam air gula pekat. Kacau rata dan masukkan dalam bekas, tutup bekas dan bekukan dalam freezer selama 5 - 6 jam. Mat guna tempat buat air batu yang petak2 tu..
  2. Keluarkan dari freezer dan keluarkan adunan tadi dari bekas. Masukkan ke dalam alat pengisar bersama2 whipping cream tadi. Kisar hingga hancur dan sebati. Tuang kembali dalam bekas (atau tupperware), tutup dan bekukan sekali lagi untuk 5 - 6 jam. Bila ok, boleh cedok dan hidangkan, hias dengan stroberi jika suka....

Post a Comment

13 Comments

  1. maveles..kalah tutti frutti ni :)

    ReplyDelete
  2. Duh..kering air liur kena telan..sedapnya cikmat!

    ReplyDelete
  3. ingatkan ayu nak tayang aiskrim magnum kat cik mat..
    adehhhhhhhhhh
    kansel......

    tiba2 mau makan aiskrim strowberyy pulak

    ReplyDelete
  4. PCM, memang simple bahan dia tapi 2 kali tuh menunggu 5-6 jam.argh!! x tahan!!huhu

    ReplyDelete
  5. nnti nk g makan umah papa je la

    ReplyDelete
  6. Senang rupanya buat sorbet! :] I should have tried doing this long time ago.

    Nisa'

    ReplyDelete
  7. sedap nye....nyum nyum, mcm master chef la blog ni

    ReplyDelete
  8. salam...sy nk copy gmbr tuk wt assignment...boler yer...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.