ANGEL HAIR GORENG TOM YAM.

DSC_4375
Salam tengah hari....phewwwwww..baru siap keje ni, dah lah tu, tadi dapat berita panas..yang tu sat lagi ceq buat entri pasal tu. Tadi blurr nak buat sarapan apa. Pisang ada, kalau goreng kang dah minyak, lepas tu kalau tak makan, terbayang2 pulak pisang goreng cicah sambal kicap. Kali ni masak pasta angel hair tom yam, kira dah habis ikhtiar nya resipi. Rasa masam2 tu yang buat tekak lagi rasa sedap, ada bau2 harum herba dan pedas cili padi, tu pun mat perah lagi jus limau kasturi bagi rasa extra masamm...perghh i like..meleleh air liur...

DSC_4384
Cute kan udang tu, huh besar punya takde, jadi gunalah yang comel2. Nak pedas berapi sampai keluar asap telinga, tabur lagi hirisan halus cili padi dan juga hirisan daun bawang. Bila menyediakan sarapan ni kadang kala agak memeningkan, kalau nasi lemak jemu dah, roti canai, aduhh lagi pengsan..nak rebus ubi, takde pulak. Selalunya kita utamakan anak2, sebab mereka ini adakala cerewet...eh orang tua pun ada tu cerewet gak kan, lagi susah kalau orang tua cerewet, pengsannn >__< ....erkk...hehe

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
1 gengga, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam, guna apa jenama ikut pilihan anda
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasa
Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
  2. Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....

Post a Comment

10 Comments

  1. ada typo tu mat..angel hari..hehhehe

    aku x prnh masak spageti bt goreng mcm ni...ermm nnti nk try le, nak eksen kat anak2 aku..hehehhe

    ReplyDelete
  2. .....feeling2 bidadari siam lah lepas makan... hahaha!

    ReplyDelete
  3. sedapnyer...tp yg x tahan tue mat guna engel hari...order dari mana nie ^_^

    ReplyDelete
  4. boleh try untuk dinner ni, tima kasih cik mat =)

    ReplyDelete
  5. spagetti angel hair dah lama terperuk dalam almari...ok, malam ni dah ada nak masak apa...tq MG

    ReplyDelete
  6. nk share ye kt facebook..jasamu dikenang..

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.