YANG NI SENANG DAN SEDAP...SERIUS!!

P1290025
Selamat petang, hmm tekak rasa tak bess, jadi buat bubur, lepas tu nak juga ada lauk yang agak2 boleh ngam, teringat dulu pernah buat satu resepi senang gilerrr dari Kak Jee @ Fauziah Abdul Samad, di sini... Memang sesuai okeh makan dengan bubur nasi, tabur sedikit serbuk lada hitam, telur tadi dan sedikit kicap cair...aduhh, pengsannn >_< , bubur nasi ni semua orang pandai buat kan?...Paling senang dan mudah. Tapi mak sedara mat kan, dia tak gemor bubur, nasi lembik pun tak suka. Kalau nak selamat dan mengelakkan hangus, masak bubur dengan api yang kecil dan biar beras kembang perlahan2, dengan cara ini juga bubur takmeruap. Ok lahh, mat tulis serba ringkas resipi dia yeaa....

BAHAN BUBUR :-)
2 cawan beras super tempatan, cuci dan toskan
8-9 cawan air
1 helai daun pandan, disimpul
1/4 camca teh garam

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak kuchai, dibersihkan, cuci, keringkan dan kerat2
3 biji telur
4 ulas bawang bawang putih, diketuk
Sos ikan secukupnya
Sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam non-stick pan. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan kuchai tadi dan gaul sebati. Renjiskan sedikit sos ikan, kemudian sedikit serbuk perasa.
  2. Tolak kuchai ke tepi kuali, pecah kan telur, biar mengeras sedikit dan gaul bersama2 kuchai tadi, tapi jangan kacau ganas2, nanti telur hancur.
  3. Bila nampak ok, rasa dan jika elok rasanya, boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...

Post a Comment

19 Comments

  1. boleh try ni..... nyumm..nyumm...

    ReplyDelete
  2. telur tu mmg sedap kalau letak sos ikan . matching sangat kan che Mat :)kalau dadar pun kak Es letak sos ikan jugak.

    bubur nasi tu layan waktu demam ..
    ataupun bulan puasa :)

    ReplyDelete
  3. saya demam ni.. ada orang nak bagi bubur ni kat saya tak.. kikikikiki

    ReplyDelete
  4. Ya Allah..meleleh tgk..dah la tina mmg pengemar bubur nasi nombor 1...hahaha...mmg dh lama x buat bubur..sedapppnyeeeee :)

    ReplyDelete
  5. che mat...
    memang tangkap leleh tengok bubur nasi tu....
    menggodaaa....

    ReplyDelete
  6. yg senang lagii senang..aku suka yg senang..nak makan telan pun senang...nak 'kuar' pun lancar senangggggggggg...he he he

    ReplyDelete
  7. eh...sama lak entry kita hari ni

    saya pon ada story mory pasal bubur ni, lawan dengan sambal hitam orang lepeh...perghh...mak mentua lalu sebelah pon tak nampak...hihiii

    tapi auto post mlm ni lah pulakkk...ahaha

    ReplyDelete
  8. Ooooh ade lauk telur lagi

    nyummi

    ReplyDelete
  9. alamakkkk tertengokkk pulakkk dh tengah puasa,siaplaa jap lagi nak buat ni wee...tenkiu post resepi ni =)) nyummnyumm

    ReplyDelete
  10. salam mat..oii..sodap !!! nnti den nk cubo...ni mat den nk bgtahu td den skodeng kat OHRESEPI.COM/ kan den trskodeng 1 gambar tu sebiji cam gambar dri blog mat tau..org yg pos tu namanya yati..dia dh mintak izin ke dgn mat???ye la..dulu masa 1 majalah tu curi gambar dri blog mat kan mat angin taufan..senang2 skodeng kat http://www.ohresepi.com/recipe/kek-aiskrim-strawberi kat situ ada gambar kek cam mat punya..adiosss!!!

    ReplyDelete
  11. - cek mat x sihat lg ke...makan buboq...

    ReplyDelete
  12. nak try ,, sebab ps ngah sakit gigi huhuhu

    ReplyDelete
  13. kicap piar tu camno lak pakcik mat..ekeke..

    orang pengsan kat blog mane tu..eheh..

    ReplyDelete
  14. Saya suka bubur nasi ni.
    Sedaaapnya.... ;)

    ReplyDelete
  15. @ mama liza - must try, kalau rasa tak sedap badan..mmg sesuai..

    @ kak es - kannnnn.....memang sedap. ala2 budu gitu.

    @ bouble N - erkk norfa demam gak ke, ala ala ala kesian..

    @ tina - wahhh penggemar no 1!!. macam tu saya no 2 lah..

    @ mas - betul., satu rumah makan bubur nasi..

    @ sis_linn - choiii, koo nih, eh jom lah beli "anu" ..

    @ aku ibu muda - waaaa, n3 bubur juga ke..kelasssss..

    @ miss ran - ha ah sebab tu paling senang sekali.

    @ misz ayu - perghh boleh buat untuk berbuka..

    @ siti khatijah - oo ye ke, ok sat po tgk dan terima kasih yeaa..

    @ AI - hmm dah ok, cuma tekak tu je terasa nak makan bubur.

    @ wan mohn salim - haaa, sakit gigi mmg sesuai bubur..

    @ ujang - betul2...esok wife ujang uwek2 pun boleh makan bubur juga.

    @ jiji - hahhaha, dah edit balik, kicap cair leeerr..pengsan >_<

    @ shasha - yeahh betul, buat pun senang, mudah hadam pun yea kan..

    ReplyDelete
  16. sedapnyerr!!!!
    sakit2 tekak ada tonsil nih sesuai wat bubur jer kan...tinggal telan jer...

    ReplyDelete
  17. salam~ em, sedapnyee bubur.. sy suka mkn bubur ayam.. guna kiub ayam knorr jetambah dlm rebusan bubur.. untuk lauk, sy goreng ikan bilis kecil, manakala bawang merah kecil, bawang putih, dan cili padi hijau dipotong kecil2.. goreng dengan minyak secukupnya.. xperlu letak garam dll kecuali untuk orang yg kuat masin coz ikan bilis da berperisa.. meletop bila mkn dgn bubur panas2 coz cili padi letak lebih.. hehe =)~

    ReplyDelete
  18. @CM :: saya mintx izin ambk resepi untuk tugasan akhir yea.. thanx..

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.