KEK GULUNG SKANDAL....PENGSANN!!!

P1270354
Apa..kek gulung "skandal"..kacau si mat ni, makin parahh, hmmm, risiko juga tau sebenarnya mat suka letak nama2 sensasi ni, biasa lah manusia kan, kalau bab nak buat cerita sedap, yang rasa ala2 tom yam atau spaghetti, depa nya menambah, kan main. Tak puas hati, buat pulak N3 panas dengan harapan nanti cepat nama naik, traffic dosa pun ikut naik sama...Bukan nak kata blog mat ni bagus dan mulia, tapi sekurang2nya aku tak delah sampai melatah...cuma ada sekali tu kot mat buat satu n3 agak panas, pasal isu skandal ni juga lah...psstt sini2..mat nak cerita..tuu yang belajar pandai2, masuk U, ada tu balik dari luaq Negara, cuba guna akal fikiran yang logik, aku skandal..kalau yea pun takkan mat nak tulis kat blog kan...baik aku diam2 buat....baru besst..ini aku sebut2 kat blog, sampai ada yang caya sangat, prihatin lah tu..kononnnnn...Macam tu nak ngaku aku ni cucu sultan lahh...haa jadi kes pulak kang, sebab ada lagi manusia bongok percaya...perghh..kejii!!

P1270358
Waaaa..N3 masak cerita lepas geramm, haha lantak lah, biar lama sikit u all baca, kalau sudi lah, sebab lepas ni mat tak de letak N3 lagi, kalau ada pun mungkin esok, insya Allah. Kek gulung ni asalnya nama kek gulung kasih, mat ambik dari blog Kak Ct Delima, dia buat lawaa okeh. Tapi mat buat huhu, tak berapa lawaa laaa, malas tau nak komen, sendiri tengok lahh..jadi aku terus letak nama kek gulung skandal..haha derhaka nama resipi plak. Ok nak lihat yang lawa dan memang ada kelas, boleh lihat hasil air tangan kak ct di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
70 gram tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
60 gram gula halus
60 ml minyak jagung (mat guna minyak canola)
2 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
Sedikit pewarna violet
Jem blueberry secukupnya (mat guna jenama SMUCKERS, jenis tanpa gula)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan loyang swiss roll berukuran 7 inci x 10 ini, alas dengan kertas minyak, sapu sedikit mentega pada kertas minyak tadi. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali, minyak, jem blueberry dan pewarna. Putar dengan kelajuan perlahan hingga semua sebati, kemudian tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga kembang dan pekat.
  3. Tuang minyak dan gaul rata gunakan spatula. Asingkan 3 camca besar adunan tadi dan selebihnya tuang dalam loyang dan ratakan. Campur warna violet tadi dalam adunan yang diasingkan, kacau rata dan masukkan dalam plastik bersih. Gunting bucu plastik dan paipkan secara melintang atas adunan dalam loyang tadi. Buat beberapa garisan.
  4. Lorekkan garisan tadi, secara berlawanan. Bakar 18 - 20 minit. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk sedikit (dalam 2 minit macam tu). Terbalikkan atas plastik cling yang telah dibentang. Buang kertas lapik atas kek dan sapu dengan jem blueberry rata2. Gulung kemas dan biar sekejap. Boleh dipotong untuk dimakan...
KEK GULUNG SKANDAL....PENGSANN!!! KEK GULUNG SKANDAL....PENGSANN!!! Reviewed by Mat Gebu on April 12, 2011 Rating: 5

42 comments:

  1. tetiba rasa nak komen en3 ne... PCM, memang nama asal kek ne kek guling kasih ke...hehe

    ReplyDelete
  2. mak haiii.. mat cntiknya purple kaler..

    ReplyDelete
  3. waaaaaa...sedapnya!
    kaler pun comel..purple gitu!

    ReplyDelete
  4. oH!~ SGGuH MNYeLeRaKaN!~ MeH PoS KaT SaYeR SiKiT... HuHu!~

    ReplyDelete
  5. masalahnya....kenapa scandal pulak?

    ReplyDelete
  6. Mat....hehehehehe...Kek Gulung Skandal xpa lagi Mat...tu yg ko typo Kek Guling Kasih tu apasaiii...hahahaa, nak gelak guling2 akak taauuu...adeeeii...ko ni pandai wat lawak dlm diam...hahahahhahaa (*adeeh sabauuu je laa..berair mata akak gelak)

    ReplyDelete
  7. Salam...cantekk...rasa sayang nak makan..huhu

    ReplyDelete
  8. lecehlah...lawa cam ni, tak sanggup nak makan!!

    ReplyDelete
  9. mesti sedap nih ...lebey2 lagi kalo makan panas2 time pas masak....sy suke!!!

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,,,
    Mak ai punya le cantik, CMG kata tak lawa. Kalau saya buta ni mesti hancusss..

    ReplyDelete
  11. woww hasil seni yang teliti sampai tak sanggup nak makan kek ni

    ReplyDelete
  12. As salam CMG,

    Lama tak jenguk DTS ni...cantik lah kek gulung tu...sure sedap.

    ReplyDelete
  13. thank you Mat Gebu..your comment is very inspiring and i really appreciate it!!...muah2...

    ReplyDelete
  14. Mat, cantiknya..berani betul main ngan kaler...saya nak cuba gak...pinjam resepi ye... Tapi ada kaler biru ok..ke?

    ReplyDelete
  15. cantik berseri2 la kek gulung tu....

    ReplyDelete
  16. tertarik menarik..kek tuu memang da bomb...mcm sedap je.....nak try la lepas abis exam nnt...^_^...(lapa kembali)

    ReplyDelete
  17. pergghhh fevret kaler ku... tergoda...tergoda!

    ReplyDelete
  18. naseb xmcm avatar kek tu.. hahhahaa..

    ReplyDelete
  19. waaa..canteknya kaler..tp xbrani nk buat hehehe..

    ReplyDelete
  20. Sabar wokey.. esok bangun pagi sure akan jadi ok.. hirup udara yg segar bugar heheh.. kek gulung mu pwetty mahhh.. where got ugly .. cantik molek aje.. dah potong boleh terus ngap hehe

    ReplyDelete
  21. sedapnye....

    perisa blueberry my fevret...

    ReplyDelete
  22. wow! cantiknya kek gulung ni!
    terliur!
    dah la da lama x makan kek gulung..
    pe kata pos kat saya ckit.. huhuu

    ReplyDelete
  23. Terasa aku bila nko sebuat pasal balik dari luar negara! huhu
    Apapun kek gulung nko memang cantik, lorekkan yang sangat kemas! kalau letak depan mata sayang nak makan, main tenung2 jer..psttt! aku tahu kau punya skandal! hahahaha!!!

    ReplyDelete
  24. sedapnya.. juling mata.. kenapa chef mat pandai masak?? ambil kursus ke?? sila jawab sayaaa!!! sangat jeles.. jadi sifu sayaaaa... pleaseee! wuuuuuu

    ReplyDelete
  25. Mat, camner corakkan design tu..buatlah demo..cantik sangatlah sy tgk kek ni..please buat demo skit

    ReplyDelete
  26. Cik Mat memang suka menderhaka ya? Tapi cantik jugak kaler purple tu.

    Jom singgah sini:
    http://dapurmoden.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Salam en.mat..tulah, berdasarkan cter 2 hari lps yg kitorang tonton dan amik pengajaran bersama dari cter S1mone..manusia skang lebih mudah percayakan benda yg dusta daripada yg benar:)

    pepun..dah cukup dan teramat lawo dah kek tu, purple lagi..hehe

    ReplyDelete
  28. cantiknya........camne nak buat jadi cantik tuh..aduh,,tergoda iva...mesti sedap ni..kalau iva cuba one day iva backlink eh...

    ReplyDelete
  29. cantik sangat tu!!! macam takleh nak makan je..tengok je dah kenyang..hehehe

    ReplyDelete
  30. masuk sini je
    terus terliur
    haish sungguh lapar rasanya

    ReplyDelete
  31. mat gebu... join la masterchef malaysia.. musti gempaks nnt.. ngeee..~ :)

    ReplyDelete
  32. C'Mat.. dengan tak malu nyer mokcik nih.. nk ckit laaa.. molek nyerrr :)

    ReplyDelete
  33. mak aoiiii...tergodanyeeeee...

    ReplyDelete
  34. memang pengsan......hehehehe...

    ReplyDelete
  35. wowwww!!!! dapnyeeeee!!! tgk pon da terliur.... ^^,

    ReplyDelete
  36. nmpk cntik & sodap di tekak nih...

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.