EDIT GAMBAR MASAKAN GAYA MAT GEBU..

(GAMBAR YANG TELAH SIAP DIEDIT)

Assalammualaikum, salam malam semua. Malam ni sebelum tidur, mat akan share buat pertama kalinya macam mana mat edit gambar masakan sebelum dimasukkan ke dalam blog DTS, anda pun faham kan, mat guna kamera digital biasa, jadi proses melakukan edit amat penting untuk lebih memantapkan lagi mutu gambar. Ok kita teruskan yea....


Permulaan anda pergi ke laman web ini --> www.picnik.com . Kemudian klik "Get Started Now". Anda akan jumpa seperti gambar kiri. Kemudian klik "Upload a photo". Akan keluar file mana anda simpan gambar2 yang ingin diedit, pilih gambar yang anda ingin kan dan klik "open"....dannn...


Keluarlah gambar yang telah anda pilih tadi (gambar kiri). Langkah seterusnya, klik pada "crop". Yang ini guna untuk memfokus pada gambar yang anda inginkan..macam mat nak gambar lauk dalam mangkuk tu lebih fokus, maka mat letak kedudukan kekotak tu di situ, yang ini ikut kesesuian gambar masing2 lah yea, kemudian klik "OK".. ..Seterusnya....


Taraaa...dah keluar gambar yang sudah dicrop. Ok, klik pulak pada "Exposure". Yang ni nak bagi gambar tu terang dan jelas...Adjust ikut kesesuain pandangan mata masing2..Bila rasa dah puas hati...klik OK.....next...


Klik pada "Colors" pulak, yang ni penting, jika gambar kita nampak kusam jee, nampak macam tak bermaya jee...kita make-up sikit bagi enhance warna dia. Kalau daun nampak tak hijau, nanti boleh nampak hijau segar, kalau kuah nampak pucat lesie, boleh nampak menawan kalbu suami puan2....klik OK.. Lepas tu klik pulak pada "Sharpen"..Yang ni kena hati2, kalau terlebih sharp nanti gambar nampak kasar...anda pandai2 lah adjust....klik OK...seterusnya...


Part ni terpulang..tapi mat sarankan anda explore semuanya...Klik pada "Create". Sini ada macam2, nak "soft" look kan gambar, buat tulisan@watermark dan lain2. Mat selalunya lepas edit, mat bagi lah gambar tu soft look sikit. Lepas klik pada create tu, mat klik pulak pada tanda "Effects" dan pilih "Soften"..adjust sampai tahap mana yang anda suka dan klik "Apply". Kemudian klik pada tanda "Save and Share"....Ok save pada file. Kalau save pada fail sama kita ambik gambar tadi, dia akan tukar gambar asal dalam file tu dengan gambar yang kita siap edit tadi...Hmmm amacam, boleh faham tak?....Harap2 dapat membantu tak sikit banyak yea.. Mat kan jenis tak berapa pandai IT...jadi jika ada salah silap, minta maaf...Ok semua salam sayang dari DTS-MAT GEBU....
EDIT GAMBAR MASAKAN GAYA MAT GEBU.. EDIT GAMBAR MASAKAN GAYA MAT GEBU.. Reviewed by Mat Gebu on 4/01/2011 07:00:00 AM Rating: 5

65 comments:

  1. wahhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!! ini rahsianyeeeeeeeeeeee!!!

    ReplyDelete
  2. OHHHHH! PATUT LAH BUAH TIMUN JADI BENTUK SAWIIIIi!

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhhhhhhhhhh patot la donut pelangi saya tak cantik cm gamba donut pakcik mat..ngeeeeeeeee

    ReplyDelete
  4. owh patutlah, masak singgang nampak cam kambing golek. hihi

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, terima kasih banyak2 abang Mat. Sayang abang Mat sbb x kedekut kongsi ilmu. Semoga abang Mat terus dan terus sukses selalu. Amin~~~

    ReplyDelete
  6. ...suka sgt ngan N3 ni, x sangka cik mat sudi berkongsi ilmu ni dgn kita...
    x pe cik mat, x pandai IT pun dah boleh faham dah tu, nak terang mcmana lg, klu x paham jugak cari sendirilah... org dah bagi cukup baik kan...
    ...ita nak trylah touch up gambar2 ita nak letak kat blog, janji cik mat selalu g umah kita eh...
    ...salam sayang jugak dari ibugebu utk cik mat!!!

    ReplyDelete
  7. syukur sangat2 kenal cik mat..selain tak lokek ilmu masakkan..tak lokek ilmu dalam edit gambar...

    cik mat.........
    sangat2 terharu dgn entry ini..kalau cik mat depan mata...dah lama ayu peluk mak yah.....
    wawawawawawa

    ReplyDelete
  8. terima kasih cik mat kongsi ilmu, moga makin bertambah rezeki cikmat sekeluarga...

    ReplyDelete
  9. salam cik mat..VaVaVaaa...dah pecah rahsia..pat0t gamb02 dlm ni hensem2 blaker..pep0n...smoga allah memberkati ilmu yg bermanfaat ini..ameenn..take care cikmat.jgn lupa mkn ubt kalu tgn tu sakit..kang xleh pegang senduk blanger..

    ReplyDelete
  10. Salam semuaa...Hahaha, tak de rahsia sebenarnya, TAPI..teknik mengambik gambar juga penting selain melakukan "EDIT" seperti dalam n3 ini. Apa yang penting, cahaya semulajadi masa kita nak ambk gambar tu mesti cukup dan mat tak guna "flash" sekali...

    ReplyDelete
  11. owhhh... patutlah sume lauk pauk kuih muih roti kek muffin segala macam masakan nampak cun and rasa pon sedap! =D (dlm gmbr pon leh rasa ke?haha)

    fuhhhh.......

    terimakasih atas ilmu diberi! =D
    ----------------------------------
    Wahhh . . . . ---> Ubat Mujarab nih! =D
    Owhhh . . . . ---> Die dah datang dah woi! =D

    ReplyDelete
  12. salam cik mat, saya pun guna picnik bila nak edit gmbr... :)

    salam perkenalan...

    ReplyDelete
  13. oooo...ini rahsianya...boleh la try nti. mekasih yer che mat.

    ReplyDelete
  14. tunjuk la gmbr yg last2 tu..hehe
    dlu sy gune picnik gak
    skang xgune.. bkn sbb da pndai..
    tp.. mlas nak edit..hahaha

    ReplyDelete
  15. mat, kak rose guna yg sempoi nyer.... photoscape jer. boleh le untuk nak edit2 tu...

    ReplyDelete
  16. @ mia - gambar last tu, hasilnya yang atasss sekali tu..yg dahs iap watermark "Che Mat Gebu"..

    ReplyDelete
  17. salam
    Mat...selain picnic...boleh guna photoscape juga...download dulu baru leh guna...lg cepat dari picnic..

    saya jeles cara mat snap pic tu...backgroud dia tu...alahai kreatifnya...botol2 segala sos...buku2 resepi...cantik sgt..

    ReplyDelete
  18. nice :) tapi saya lebih gemar gunakan Picasa.. still boleh combine dgn Picnic jgk cuma bezanya Picasa ni offline

    Recently: seLamat haRi laHir bUat yaNg terSayang

    ReplyDelete
  19. thanks mat..patut aa gambor cantik

    ReplyDelete
  20. thanx bro...boleh di cuba nie. sebelum ni saya suka guna picasa jer

    ReplyDelete
  21. Sama2...tapi pastikan "gaya" gambar anda menarik, dan lepas edit dia jadi lagi cantik...

    ReplyDelete
  22. CMG, mcm mana plak nak buat watermark yg cantik mcm CMG tu..siap ada bawang lg...tq

    ReplyDelete
  23. @ aisyah - yng tu kan, kawan saya jual...

    ReplyDelete
  24. Mat, waaaahhh akak dulu2 pun guna ni setelah ko bgtau, tp sejak ada senapang baru tu, x byk la dah keje editing...lgpun akak maleh tul nak on9 picnik.com tu...lemaauu kekadang...hehee..apapun time kasih dgn ilmu yg penah Mat kongsikan dgn akak ni dulu...
    (*psstt - berapa jam ko tulis tutorial ni mat...hehehehe, boleh pgil Cikgu Picnik la pulak..hehe)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum CMG

    pagi2 dah dpt inbox hehehehe..tq for the ilmu ni, cuma skrg tercari nak wat watermark je...

    ReplyDelete
  26. terima kasih ye cik mat sebab kongsi semua ni...semoga cik mat suksess selalu...hehehe saye pon kategori pemalas nak edit..dah le tu makai tepon biasa je..adehhh nak kena rajin neh:)

    ReplyDelete
  27. saya pun guna picnik nie untuk edit gambar. memang user friendly...

    ReplyDelete
  28. wah menarik..thanks share ilmu :)

    ReplyDelete
  29. ehhhh bagusssnya mat.Terima kasih Mat:)

    ReplyDelete
  30. wahhh tq coz share the info...memang gambar2 masakan abg mat ni cantik2 sgt...nanti leh cuba gaksss

    ReplyDelete
  31. Salam Che Mat...
    Thanks berkongsi ilmu ttg 'mengedit' gambar.. Mama gunakan kan yg simple jer photoscape..maybe blh belajar menggunakan picnik.com..
    Mama dah cuba asam pedas melaka.. sedap & agak berempah sedikit.. Thanks Che mat minta izin C&P resipi yer :D

    ReplyDelete
  32. gambo asal pun dah cantik...sebab tu bila edit bertambah cantik. kalau gambo asal buruk bila edit nanti nampak gitu2 aje la ye dak cik mat? :)

    ReplyDelete
  33. tengkiu Cik Mat! u r the best!

    ReplyDelete
  34. time kasih cik mat yang x penah kedekut ilmu... semoga sentiasa diberkatiNya... amiiin

    ReplyDelete
  35. oow, CMG guna piknic, ingatkan potoshop!! hehe watermark tuh canteklah CMG!!! geram rasengye.. nk kena buat satu nie.. hehe

    ReplyDelete
  36. sha pun selalu guna picnik ,
    sbb mudah .
    tp cik mat mmg pandai edit .
    suka tgk gambar2 masakan cik mat

    ReplyDelete
  37. wahhh...tq yer cik mat kongsi tips...sy nie nama je org it tp bab2 kretip mmg kayu...muahaha...

    ReplyDelete
  38. picnic jugak??? hehehe sama.. kt mana2 boleh edit

    ReplyDelete
  39. wahhh ... jadi cigu hari ni....\

    ReplyDelete
  40. yang nama tu guna apa yee.... nak jugak tawu...

    ReplyDelete
  41. Ramai betul orang komen blog Cik mat ni...huhuhu...

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum en mat, waaa bestnya, dpt ilmu dr blogger tersohor..siap inbox msj lg..anyway thanks sbb sudi berkongsi!!

    ReplyDelete
  43. wah info berguna neh
    saye guna photoshop pun x bape nak menjadik
    huhuhu

    ReplyDelete
  44. Thanks Cikgu CMG. dah try pun. mudah dan cantik hasilnya.

    ReplyDelete
  45. bagus la che mat sudi kongsi rahsia ngan blogger semua...TQ pasni leh cuba. :)

    ReplyDelete
  46. Laa... kena edit rupanya gmbr2 tu sy igtkan gmbr ori yg di publish kt blog DTS ni... apa2 pun terima kasih dgn jemputan & info yg bagus ni.

    P/s : sy suka sgt dgn watermark yg baru ni tu pun edit dr picnik kee..?

    ReplyDelete
  47. suka nengok gambar2 n3 cik mat.. sampai meleleh air liur dibuat nyerr.. haha!!kalau dapat makan lagi le saya suka..wakaka!!

    ReplyDelete
  48. dah tahu rasa CMG. ingat guna kamera besar tu. sbb tu gambar cantik selalu. tapi akak kena belajar pelan2 untuk buat step ni. tq CMG berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
  49. tak prasan ade gmbr last XDDD
    *malu suda*

    ReplyDelete
  50. Salam Mat...
    Smoga dirahmati Allah swt.
    TQ, very informative. Sharing it. wsslm.

    ReplyDelete
  51. TQ...dah try dah...memang best la..caya la Mat Gebu...TQ sekali lagi sebab sudi berkongsi ilmu dengan kami2 d sini...semoga dimurahkan rezeki..selalu..sebab tak lokek dengan ilmu yang ada..Amin!!

    ReplyDelete
  52. wahhh,,, thanks kongsi ilmu kat sini :)

    ReplyDelete
  53. Mat Gebu,
    umi pun guna cara yang sama..senang untuk edit dan cantik la skit dari yang asal

    ReplyDelete
  54. alahai.....bebanyak terima kasih...sudi memberi tunjuk ajar..love you

    ReplyDelete
  55. salam CMG..wah..terima kasih sudi kongsi ilmu...apa2 halpun masakan cik mat mmg nampak menyelerakan..kalau mengandung sah takut nak jenguk sini

    ReplyDelete
  56. thanks a lot cik mat.. bkongsi ilmu..

    ReplyDelete
  57. mat ,terimakasih atas ilmu yang diberikan semoga ape yang diajar.Memang tips ni sangat bagus kerana bagi saye yang baru belajar ni.Semoga tuhan akan memberi lebih ilmu dan rezeki yang lebih sebab tak kedekut ilmu.Nanti kalau senang datanglah lawat blog As

    ReplyDelete
  58. cmg thanks la kongsi benda ini tp satu lagi yang saya nak tahu mcmne nak N3 trade mark yang macam cik mat buat

    ReplyDelete
  59. saya blogger baru. boleh ajar cara wat link.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.