KARI AYAM LENGKUAS.....PROMOT BLOG 2 - 12

P1250758
Assalammualaikum...huhhh, penat leer, lepak guaa ni hari..huhu. Baru dapat bernafas sikit. Hari ni ada tetamu datang jadi mat masak sikit lah, yang biasa2 saja..maklumlah, nak masak yang luar biasa takut depa penggsann pulak nanti. Blogger2 tanya mat, siapa yang datang tu nak minang che mat kee?..erkk hamboihh memasingg....tak delah mereka tu sedara mana kami dari Negeri Sembilan, waris2 jari hantu gitu...hehe. Ok kali ni mat masak kari ayam lengkuas, dia sama macam kari ayam biasa, tapi ada guna lengkuas yang dititik, boleh dikatakan ada sedikit pengaruh cina peranakan..Ok kali ni mat promot satu lagi blog, biasalah lepas wanita mesti blog lelaki pulak kan, baru adik dan saksama....

Kali ni mat promot sorang blogger yang boleh dikatakan agar rajin komen kat blog DTS ni, student lagi....selalu tengok nama kat komen dia "Fakarepa!n", maknanya apa pun pakcik mat tatau, dan blog beliau Cloud 9...uikk amboihh macam syok berchenta jee...blog dia di sini, jadi sudi2kan lahh singgah... Ok masa berrresipi plak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong pada saiz sederhana besar
4 biji kentang, belah 4 setiap satu, rendam
2 keping asam gelugor
1/2 camca besar gula melaka
1/3 cawan cili kisar
3 camca besar rempah kari daging (mat gun Baba's)
2 inci lengkuas, hiris dan titik
300 ml pati santan
1200 ml santan cair
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
3 biji buah keras
15 biji lada hitam

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
3 tangkai daun kari, asingkan dari tangkainya
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Rempah kari dibancuh dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masuk cili kisar dan lengkuas, tumis hingga cili graring. Masuk bahan kisar halus + rempah kari dan masak hingga terbit minyak...
  2. Masukkan kentang dan gaul rata. Tambah ayam tadi gaul dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, kacau dgn buar mendidih hingga kentang empuk. Masukkan asam gelugor, gula melaka dan perasankan dengan garam. Tuang pati santan dan masak dengan api perlahan sambik dikacau sekali sekala.
  3. Bila ayam masak dan kentang empuk, boleh matikan api, rasa dan jika perlu tambah garam. Hidangkan bersama nasi, roti atau pun lempeng pekak...
KARI AYAM LENGKUAS.....PROMOT BLOG 2 - 12 KARI AYAM LENGKUAS.....PROMOT BLOG 2 - 12 Reviewed by Mat Gebu on 2/19/2011 04:40:00 PM Rating: 5

19 comments:

  1. arrrrrrrrrrrrrrghhhhh!

    keicntaan perot yuyu la pak cik mat gebuu!


    wuuu T_T

    tak sabar balik langkawi suruh abah masak :(


    "melelehhh"

    ReplyDelete
  2. @ yuyu - waaaa, yuyu ni mmg pantas lahh...melelehhhh....

    ReplyDelete
  3. Yuhuuuuuuuuuuuu...dah siap masak untuk rombongan cik kiah kee...hehee, harus lah terbongkang mlm kang eks..hehe

    ReplyDelete
  4. dia memang laju! hahaha~

    che mat...ala...typo lagi kat atas tu..asam gelugor...:p

    ReplyDelete
  5. ahhaha,mesti pakcik mat tak kenal bun kan??

    tak pernah tinggal komen pon,

    silent killer aje.. bukan silent reader lah

    tetibe tangan gatal nak tulis

    sedap la ayam tue, masakkan!!!

    ReplyDelete
  6. hanya mampu telan air liur.. glup.. glup..

    ReplyDelete
  7. @ sunah - terima kasih..biasalah sambil2 layan tetamu..alasan baik punya..hehe

    ReplyDelete
  8. alaaa...terlambat lagikk :'(
    sedap ni makan dgn pulut..

    ReplyDelete
  9. sedappnya kari..cicah ngan roti best ni..he..he..

    ReplyDelete
  10. Salam Cik Mat,
    Sedapnya nampak kari ayam tu, klu pekena ngan roti jala lagi best kan...

    ReplyDelete
  11. PAK CIK MAT!!ALAHAIII...DAH LAH SY BELUM MAKAN..SEDAPNYAA..

    ReplyDelete
  12. Masak kari ayam...cecah ngan puri sedap ni.....bertahun dah jadi silent reader Cik Mat Gebu....kagum...jadi sumber inspirasi dan semangat untuk org baru dalam dunia blogging mcm saya...resepi cik mat pun dah byk dicuba....best...tq tq banyak2...

    ReplyDelete
  13. salam En. mat - sedap kari ayam tu....saya ada award utk en mat sudi2 kan mengambilnya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  14. wah sedapnya..kebetulan ellen nak cari resepi tuk masak ayam togel ni..hehe..
    Hai hai Mat..Salam kenalan dari ellen ya...selalu ke sini as silent reader nak tengok resepi...hari ni nak kecoh2 sket...hehe

    ReplyDelete
  15. waahh..cedapnya..rasa lapar pulak menengoknya..

    ReplyDelete
  16. mat, warigh dah balik ker? hehhe kot2 la yg datang tu tgh cari calon ker utk ko :p

    ReplyDelete
  17. @ Ako - rettt...ada ni tgh borak apa tah dengan mak yah..mcm seramm jee nkoo..aku takut lahh....hahahaha

    ReplyDelete
  18. wakaakakaka ko takot apa nyer :p

    kot ada biter gumbira sok jgn lupa sharing hahhahaha

    ReplyDelete
  19. thanks 4 sharing..sedapnyerr.
    nak kena buat jugak nih.

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.