NASI JAGUNG

Nasi Jagung
Salam sejahtera semua, apa khabar....Diam tak diam dah masuk bulan Februari, cepat sungguh kan masa zaman sekarang ni, rasa macam baru sangat tahun 2010... Hari ni mat masak nasi jagung. Plan nak masak nasi ni asyik tertangguh jee, dari tahun lepas dah nak buat, tapi tak buat2 juga dann akhirnya hari ni digerakkan untuk mat laksanakan resipi tertangguh ni. Kalau diperhatikan masakan ni biasa2 jee, tak susah... Apa yang penting sukatan air mesti betul, baru dapat nasi yang lembut, gembur dan gebu.... Ok jom kita semak resipi ...

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g beras basmathi (mat guna beras basmathi "Maharani" keluaran "Faiza")
1 tin jagung manis, toskan dan simpan airnya
1 kiub ayam "Maggi"
2 helai daun pandan
200 ml susu sejat (mat guna susu "Ideal")
4 camca besar minyak sapi
2 biji bawang besar, didadu
4 ulas bawang putih, dititik
2 inci halia, dihiris
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
1 batang serai, dititik
Garam secukup rasa
Air secukupnya (air dari jagung manis + air biasa sehingga dapat 1400 ml)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci beras basmathi, rendam 25 minit dan toskan. Dalam kuali cairkan minyak sapi, masukkan halia hiris, bawang putih titik, bawang besar, serai, 1 helai daun pandan dan rempah tumis.
  2. Masukkan jagung manis yang telah ditos tadi, kacau rata dan tambah beras. Goreng beras dengan bahan2 tadi selama 2 minit sambil dikacau. Matikan api dan alih beras tadi ke dalam rice cooker eletrik.
  3. Tuang susu, air (1400ml), baki daun pandan, kuib ayam (hancur kan dulu) dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran dan acar...
CATATAN MAT GEBU :- Jangan kacau nasi ketika dalam proses memasak, ini akan menyebabkan nasi patah2. Lagi satu, nak kata, bila nasi dah cukup tanak, gamburkan nasi dengan chop stick, cukup dengan membalikkan nasi 2 - 3 kali sahaja. Jika terlebih sangat, ini pun boleh menyebabkan nasi patah2....Selamat mencuba!!!....
NASI JAGUNG NASI JAGUNG Reviewed by Mat Gebu on 2/06/2010 01:23:00 PM Rating: 5

9 comments:

  1. terkejut plak bila baca cara membuatnya... 1 helai daun panda.. uik.. daun per tu.. bila baca.. oooo.. tertinggal 1 huruf... heehee...

    ReplyDelete
  2. ieeda_dieena...
    salam....hahahahaha, saya dok gelak sakan bila baca..apa2 pun terima kasih yeaa ieeda...kang serata pasar org cari daun "panda"...mau pingsan tukang jual sayur!!!!

    ReplyDelete
  3. salam mat...

    ingatkan btl2 daun panda....terus terbayang2 Australia nun...ekeke...

    nasi jagung tu nampak bestlah..dyg belom penah buat lagi tu...nanti nak try...tq 4 sharing...

    ReplyDelete
  4. dyg_jack...
    Hahahah tu lah, nasib baik ieeda tegur, kalau tak, ramai lah org dok cari daun "panda"...hahaha

    ain...
    Sebenarnya kan kak, masak nasi jagung ni ala2 nasi minyak jee, tapi tatau lah versi org lain, mula2 tadi plan nak buat nasi tomato guna heinz tomato soup, tapi tak jadi pulak..lain kali kot..

    ReplyDelete
  5. Nasi patah tak pe Mat... dalam perut hancur terus, tak de ropa nasi lagi dah... Tapi kalau nasi patah tu, tak leh ler amek gambar debomb macam Mat punya nasi jagong ni...

    ReplyDelete
  6. mama fami...
    Masak2 ni ikut naluri perasaan kita juga ma, kalau tgh frust kee, nasi tak karih pun patah....tapi nak masuk blog kena lah pilih yg "dara"...tak boleh yg patah...awwww!!!

    ReplyDelete
  7. Salam Enche' Mat..,

    Saya dah start try resepi2 kat blog ni, mintak halalkan ilmu tu yerr... :D

    ReplyDelete
  8. Hey abg mat.. Nita dh try resepi ni tau.. Alhamdulillah jadi sgt .. Suma org ckp sedap.. Tima kasih atas ilmu ini..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.