BEN ASHAARI

Monday, January 21, 2013

KARI SOTONG KEMBANG.....YANG OHSEMM!

rsz_kari_sotong
Salam semua, nak cuba lah kurang merepek sikit hari ni, takut ada yang bosan. Hari ni che mat (cm) masak kari sotong, sebab tak boleh makan sotong segar (takut ke gatal an), jadi cm tukar guna sotong kembang. Kalau anda buat dan memang boleh makan sotong, cm syorkan gunalah sotong segar. Resipi mat dapat dari blog Datin Jun di sini, tapi cm oter serba sedikit. Memasaknya boleh dikatakan senang, tak perlu banyak bahan2. Cm tambah tomato dan trafficlight capsicum dalam kari sotong ini. Boleh juga kalau anda nak ganti dengan belahan cili merah dan hijau. Kari sotong sedap kalau kuahnya pekat sedikit. Selain dimakan bersama nasi, boleh juga dicicah lempeng atau roti canai....Resipi seperti berikut..

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor sotong kembang saiz sederhana (kurang lebih 650 gram)
1/2 bahagian traffic light capsicum, dipotong kiub
1 biji tomato, belah 6
1 1/2 camca besar cili kisar
2 camca besar penuh rempah kari ikan (mat guna rempah Baba's)*
1 camca besar penuh rempah kurma (mat guna rempah Baba's)*
1/3 camca teh serbuk kunyit*
1/3 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
1 cawan santan
1 kiub ikan bilis
3/4 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
1/2 camca teh halba campur
1 tangkai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar, dimayang
2 biji bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, hiris 
1 inci halia, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sotong kembang dikelar2 sedikit badannya, kemudian potong pada saiz besar (nanti dah masak, sotong mengecut dan kecil). Cuci dan toskan. 
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang besar, halba campur, kayu manis dan bunga lawang hingga harum, masukkan  bawang merah,bawang putih dan halia, masak sekejap. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. 
  3. Masuk bancuhan rempah kari tadi. Masak dengan api kecil hingga rempah garing, masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tuang air secukupnya (anggaran 2 1/2 cawan), kacau dan biar mendidih. Masukkan sotong dan santan. Kacau perlahan.
  4. Bila mendidih, tambah traffic light capsium, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap. Tambah tomato. Kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Biar tomato lembut sendiri dalam kuah kari. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

6 comments:

ibh_sue said...

Mmg osem pun.. Terliur tengoknya ha..

mommynana said...

Best. Mmg ade sotong kembang dlm peti tu. Bole try ni.

mommynana said...

Best. Mmg ade sotong kembang dlm peti tu. Bole try ni.

JunAina said...

Sotong kembang tu boleh buat kari jugak ke? Selalu org sambalkan jerk.

Rozita said...

baru tau leh buat kari.. selalu dengar sambal tumis je.. rasa dia serap cam rasa sambal tumis sotong tak cik mat?

Wawa Shaklee said...

Sedapnya kari sotong!!!

kuruskan badan secara sihat dengan Shaklee

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.