BEN ASHAARI

Thursday, December 27, 2012

LINGUINE WITH BUTTER SCALLOP..

rsz_1linguine_wif_butter_scallop
Salam semua, entri akhir malam ni nak letak satu hidangan ala2 fusion, sepatutnya guna spaghetti, tapi takde pulak, jadi mat belasah guna pasta linguine, dia macam spaghetti tapi leper dan kecik sikit dari pasta fettuccine. Sebenarnya mat plan nak buat semalam, tapi silap keluar bahan2. Nak keluarkan scallop tapi terkeluar udang...grrrr..tu lah kan, konon2 macam terror lah sangat, main cekut lepas tu letak dalam sinki, konfiden habis benda tu scallop, sekali time nak buat, tengok2 udang...huhu, tu yang mat masak mi maggi derhaka semalam. Resipi ini amat mudah dan katalah anda takde scallop, boleh saja ganti dengan udang, cuma mat memang niat nak guna scallop. Ok resipi seperti berikut..

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram pasta linguine, rebus hingga lembut (ikut arahan pada paket)
80 gram isi scallop atau kekapis
1/4 bahagian trafficlight capsicum, didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
Sedikit herba basil segar, cincang
Sedikit parsley, cincang
2 biji cili padi merah thai, cincang halus
2 camca teh jus lemon
1 camca besar mentega
1 camca besar minyak zaitun
Garam secukup rasa
Sedikit air rebusan pasta
Herba basil sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun, masukkan mentega dan biar mentega cair. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan cili padi cincang dan scallop. Kacau rata dan masak hingga scallop menjadi pucat. Guna api sederhan.
  2. Tambah trafficlight capsicum, kacau rata. Tambah pasta linguine, kacau rata dan tambah sedikit air rebusan pasta. Masukkan herba basil dan parsley, gaul rata dan perasakan dengan garam secukupnya.
  3. Akhir sekali masukkan jus lemon, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hias dengan herba basil segar dan boleh dihidangkan..


4 comments:

Delima Zamrud said...

Fuhhhhh mengancam selera tul lah fettuccine CMG nie adehhhh mujur ler stock pasta dah abis kalau tak mau gak dinner D5 mlm nie pasta hehheh dek tergoda ngan gambar CMG..D5 mmg suker pasta nie ari2 makan pun xpe :D..

akuanakpahang said...

Putih berseri lazat :)
Jom Singgah, Citra Nukilan Sekadar Perkongsian" AKU ANAK PAHANG "

Yatie said...

perghhhh menyelerakan...sesekali layan menu omputih ni mmng best kan...

Tea Dno said...

sedapnya....anta sini sikit...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.