BEN ASHAARI

Tuesday, June 26, 2012

BUBUR PULUT HITAM...JOMM WOWWW 1001 GIVEAWAY!..

rsz_dsc_3674
Salam, selamat malam. Hari ni takde yang happening di DTS, tapi ada yang hebat untuk anda sertai. Kita cerita kemudian yea. Untuk entri malam ni, mat letak bubur pulat hitam. Mesti dah biasa sangat kan buat bubur pulut hitam ni. Satu masalahnya pulut hitam ni makan masa yang agak lama juga untuk kembang bila direbus, kecuali anda rendam semalaman. Kalau nak mudah rebus guna periuk tekanan atau pressure cooker, dalam masa kurang 30 minit insya Allah pulut akan kembang. Mat perhatikan orang dulu2 kalau buat bubur pulut hitam, mereka pastikan pulut tadi kembang seakan2 pop corn. Kalau kami di Johor, bubur pulut hitam dihidangkan bersama pati santan. Pati santan tadi dicampur sedikit garam dan sedikit tepung jagung, kemudian dimasak dengan api kecil hingga pekat. Ia akan dituang atas bubur pulut hitam tadi sebelum dihidangkan. Bubur pulut hitam juga boleh divariasikan dengan menambah durian atau buah longan dalam tin. Sedap dimakan bersama roti, biskut atau dimakan begitu sahaja. Sebelum kita lihat resipi, mat nak war2kan satu benda yang menarik dari teman blog masak2, iaitu.......

Blog masakan Kak Ida 1001 resepi. Kak Ida melancarkan Giveaway (GA) sulung untuk blog beliau. Dan hadiahnya ada kelass. Tapi ada cara2nya, dan jika anda teringin nak tau apa syarat2nya dan teringin nak join sama, apa kata singgah dan baca syarat2nya di sini, tak rugi mencuba, lagi pun hadiah menarik...terutama blog2 masakan, sudi2kan lah...Blogger lain pun insya Allah boleh sertai juga, ia bermula hari ini sehingga 10 Julai 2012. Ok sekarang kita lihat resipi pulak...Jommm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan beras pulut hitam, rendam semalaman
1 ketul gula melaka, potong kecil*
3/4 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 liter santan
Air secukupnya
Sehelai daun pandan, disimpul
3/4 cawan pati santan*
1/2 camca teh tepung jagung*
1/2 camca teh garam*(*satukan, kacau rata dan masak hingga kelihatan pekat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Toskan beras pulut hitam, kemudian rebus hingga betul2 kembang. Kemudian masukkan air gula, daun pandan dan santan. Kacau rata dan masak sekejap lagi, jika suka boleh juga letak secubit garam. Kalau agak pekat, boleh tambah sedikit air. Kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. (Manis tu ikut rasa masing2 ok, nak manis atau kurang manis).
  2. Senduk bubur pulut hitam secukupnya ke dalam mangkuk. Kemudian sudukan santan pekat tadi atas bubur. Gaul rata2 sebelum dimakan. Sedap dimakan suam atau pun sejuk. Nak makan dengan roti pun sesuai....

10 comments:

Encik Zaharin said...

paling minat bubur pulut hitam

Mat Gebu said...

@ encik zaharin - tuu dia, muncul sudah bakal menantu pilihan..haha..

kkida @ 1001resepi said...

salam,
wah!!!
lajunye mat...tima kasih...:)

Mat Gebu said...

@ kkida - sama2. Ala kak, jangan lah, saya segan nih.. >___<

bersama kak Es said...

Sedap dimakan bersama roti, biskut atau dimakan begitu sahaja..macam iklan roti gardenia lak.. :)

~~zana@pb~~ said...

hehe...akak pun post entry pasal giveaway kkida.
tahniah mat dah dpt pie maker tu...
bubur pulut hitam sedap kalau org tolong buatkan...huhu...

shera haifa said...

sodapnye bubur pulut hitam!!!!

Salmi Khairil said...

sedapnya bubur pulut hitam..terliur dh nie

Lawa Collections✿ said...

mengancam sungguh bubur tu...

Ibu Aina Iman said...

tahniah che mat...dpt pie marker dr kkida...bertuah badan.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.