BEN ASHAARI

Wednesday, November 23, 2011

KUEH BINGKA SUJI.......SEDAPP!!!..

rsz_dsc_7531
Salam semua, mungkin ini entri terakhir untuk malam ni, hmm sebenarnya mat ada 2 lagi entri tapi share esok lah yea, sekarang ni mat akan letak entri ikut lah masa mat yang ada, sungguh lah sejak2 ni mood macam tak bess saja, mungkin dah tua kan... Malam ni nak share satu resipi mudah dibuat dan hasilnya sungguh sedap, rasa pun tak berapa manis, sedang2 saja. Semalam mat singgah di blog teman masak2 kami, Datin Jun, mat terbekenan dengan kueh bingka suji yang dia buat di sini, resipi asal datin ambik dari blog sorang lagi blogger masak2 yang hebat resipi dia, dah pastilah Along Roz, blog beliau di sini. Serius mat kata, berbaloi mencuba dan hasilnya insya Allah, pasti menjadi. Psttt...kalau mana2 menantu yang nak ambik hati mak mertua, cuba2lah buat kueh bingka ni, insya Allah boleh ngam kat tekak dia, tapi kalau mak mertua yang suka kueh omputeh macam scone, maccaron atau muffin, mat tak leh nak jamin lah...maklumlah mak mertua 5 bintang gitu..errkk..nasib baik belum ada mak mertua...haha..pitamm >__<

rsz_dsc_7544
Mat bakar dalam loyang 4 segi, 8 inci x 8 inci x 3 inci dan mat tabur sedikit bijan atas dia, dan mat juga guna pes pandan (cap kupu-kupu, pes pandan dari Indonesia). Kalau anda nak guna daun pandan fresh pun ok, cuma mat malas nak pi ambik sebab hujan2 ni kan basah. Pada mereka yang suka manis, mat rasa boleh tambah sedikit lagi gula tapi bagi mat, rasanya sudah ok sangat. Suji atau semolina anda boleh beli dikedai baking, walaupun ia dipanggil tepung suji, tapi keadaan teksture nya tidak lah sehalus tepung, ia sedikit kasar dan perlu disimpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan mudah rosak. Selain bingka, suji kalau dibuat kueh talam pun sedap macam mat pernah buat sekali dulu di sini. Bagi anda yang kurang pasti macam mana rupa suji atau semolina, boleh lihat gambar di bawah ini...

(Suji atau Semolina)

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
110 gram gula (boleh tambah sedikit lagi jika suka manis)
160 gram suji @ semolina
250 ml santan pekat
435 ml air
1 camca teh pes pandan
1/4 camca teh garam
90 gram mentega
30 gram tepung gandum
Sedikit bijan untuk hiasan (resipi asal tak letak)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dibahagian kiri dan kanan, lenser dengan mentega pada dasar dan tepinya (tujuan melebihkan aluminium tadi ialah supaya kueh mudah diangkat keluar). Panaskan juga oven pada suhu 190C.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Kacau rata dan tuang dalam bekas tahan panas, kemudian tenggekkan atas air mendidih dan kacau dengan whisk sehingga bancuhan pekat seakan2 bubur (seperti dalam gambar). Alihkan dari dapur dan masukkan mentega, kacau rata hingga sebati.
  3. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur bijan rata dan bakar dalam oven selama 1 jam, 5 minit sebelum akhir waktu membakar, tukar api oven pada fungsi grill. Ini akan menghasilkan permukaan kueh bingka perang keemasan. Biar betul2 sejuk baru dipotong. Boleh hidangkan untuk minum petang...

16 comments:

Ummi said...

Amvoiiii amvoiiii mentang2lah xdak mak mertua eh....x kahwin lgk... Akak kahwinpun x sempat bermak mertua la mat...dia pergi dulu seblm akak jadi menantu lagik...Al Fatihah buat arwah MIL akak... Tp adik mertua ramai, lg macam2 karenah...hahahahhaa, igt nak hidangkan diaorg bingka suji ni la..kot mau kurang karenah diaorg nih..hehe

Choco Ani said...

Aduh duh CMG nampak je kuih tu tringat nenek ani wat kuih ni dedulu masa kecik.. tapi tk de sapa pun yg warisi resepi nye.. ani nak masuk kan kuih ni dlm mesti nak cuba "list" ma kasih ya.. alhmdulillah mak mertua ani terbaik.. walau gitu tetap kene amik hati dia gak kan ;)

lemongrass said...

Cik Mat,
nampak sedap gilerssss....
tapi kan...kalau I nak ambik hati Mak mentua I, kalau I hidang kuih bingka ni ke dia, you rasa jalan tak? hahahaha....

Mat Gebu said...

@ kak ummi - al-fatihah..mesti arwah sebaik abg rimau kan kak..huhu...

@ choco aini - sama2 dan terima kasih juga pada pemberi resipi asal..

@ LG - memang sedap, abah i pun makan 4-5 potong, tak komplen pun kata ada rasa butter semua..erkk kalau MIL omputeh LG , kena kot bagi scone...

Yatie said...

uwaaaa mmng nmpk sedap..leh cuba ni, anak akak mmng suka kuih kaler ijau...

Mat Gebu said...

@ kak yatie - harus cuba kak, senang dan sedap...

Ummi said...

Hahahha..keji ko Mat, ada ke sebaik abg rimau...arwah sebaik akak rebit laaaa... adeeii :))

maz said...

kmaz pun smlm smbil2 duk smbang nga kak ummi..smpat lgi bkar bingka labuuu..mksih cik mat..sdppppnya bingka labu rspi cik mat tu...tngu nti mncul la tu..bnyk bnar ketam nga udg duk tngu Q ni...hahaa..nti jgn ngis tgk cik ketam trgolek2 kat dpur kak ye..klu dkat2 leh jgk pos nga bas 3kg sorang kan..heheee..

JIJI YU said...

bingka ubi camne lak

Suejoshua said...

Dapnyer mattt! Hujan2 sejuk2 ni kalo dapat mkn bingka nko ni, perhhhh!

CA said...

emmm cam menarik..Talam suji sedap..so kalo buat bingka konherm sedap jugak...toce toce share wesepi...masuk list dulu...bila nak buat berrum tahu...:)

Ayu said...

Assalam che mat..
wah memang nampak sedap ni..boleh cubalah nanti..tepung suji pun banyak lagi tu..

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! (:

Blog yang sgt sesuai buat PENCINTA HANDBAGS!
(Byk handbags menarik & tips berguna)

Lawati kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM (:

Nieza said...

menarik resepi ni cik mat....kebetulan ada stok tepung suji tu lagi..harus dicuba ni.tq sharing rsepi yer:)

lily;gecko said...

Saya dah cuba dua kali. Kali pertama ikut resepi. Memang rasa tawar sikit dan agak terlalu terasa berminyak. Kali kedua saya tambah gula 20 gram dan kurangkan mentega jadi 60 gram sahaja. Adatlah, tekak manusia ni berbeza. Saya mmg suka ikuti CMG kerana dalam resepi sudah dikurangkan gula. Banyak dah kuih dan masakan CMG saya dah cuba. Saya teruja sangat dan semakin rajin ke dapur. Kalau dulu simpan folder resepi dan selak apa nak masak, tetapi sekarang semuanya tersimpan dalam ipad. Mudah tersangat!

Mama said...

hallloooo....cik mat...sungguh teruja plak nengok resepi ni.. sume bahan bahan ade tersimpan dalam pantry ku...ha ha ha....insy..akan Mama gagahkan diri utk membuatnya... ( tengah sakit sakit nii..)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.