BEN ASHAARI

Tuesday, December 21, 2010

KUEH TALAM SUJEE

P1240606
Salam petang Selasa, buat apa tuu, dah minum petang ke. Petang ni kan buat sekian kalinya mat cuba buat talam sugee. Sebelum ni pernah makan siaa, buat tak lagi. Memandangkan stok sugee raya lepas ada lagi, boleh lah mencuba. Mula2 tu agak was-was juga takut tak jadi, tapi syukur alhamdulillah walaupun berlaku sedikit kesilapan teknikal tadi, ianya masih menjadi dengan lawa dan cantik dan sedapppp....hehehe, sori yea ni memang masuk bakul sendiri angkat ok..tak koso den nak suruh orang angkek. Sugee@suji dan ada juga yang panggil semolina, antara bahan asas dalam biskut sugi. Rasa dia sedikit kekacang dan lemak, senang didapati di kedai2 menjual bahan kek atau kedai2 india menjual rempah ratus....

P1240607
Resipi kueh talam sugee ni mat ambik dari blog geng masak2, siapa lagi kalau bukan "Along Roz" yang cun dan ayu, disini...Walaupun sudah ada anak2 remaja, dia tetap menten keayuannya. ehem ehem, pengsan ke along bila koo baca ni..hahaha..alah puji ikhlas dari teman dapur, tak salah kan, terima kasih Along....Along Roz buat 1/2 dari resipi asal, mat pun buat sama macam along, 1/2 jee. Kueh ni kan buat dia mudah dan paling penting, masa nak potong, kena tunggu kuih betul2 sejuk. Mat guna satu kaedah memotong dengan melapis permukaan kuih tadi dengan sehelai plastik nipis bersih, kemudian lakukan pemotongan dengan menekan pisau atas plastik tadi, ikut lah saiz potongan besar mana yang kita nak, insya allah, hasilnya seperti dalam gambar diatas...amacam, cunn kann..hehe..

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
90 gram sugee @ semolina*
225 ml air*(*disatukan dan rendam 30 minit)
110 gram gula halus (mat letak 100 gram)
1 biji telur
100 ml santan pekat
125 ml air
Beberapa titik pewarna kuning
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
150 gram gula melaka, potong kecil*
25 gram gula pasir*
250 ml air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga gula larut, sejukkan)
75 gram tepung gandum
1 1/2 biji telur (mat letak 1 biji + 1 kuning telur)
125 ml pati santan
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2 1/2 inci dengan plastik bersih. Ketepikan.
  2. UNTUK LAPISAN BAWAH :- Satukan semua bahan2 lapisan bawah kecuali sugee, kacau hingga gula larut dan tapis adunan tadi. Masukkan sugee, kacau rata dan tuang dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kental. Tuang ke dalam tin tadi, ratakan dan kukus 25 minit pada api sederhana, tutup permukaan tin dengan aluminium foil atau tudung periuk masa mengukus.
  3. UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk, masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat. Matikan api. Berhati2 tuang atas lapisan sugee tadi (gunakan kaedah menuang bancuhan ke dalam senduk yang di letak atas lapisan sugee, ini bertujuan mengelakkan lapisan bawah tercedera), tutup kembali permukaan tin dan kukus 30 minit pada api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk sebelum dipotong....Selamat mencuba..

20 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Hmm..sodapnya ni..dalam senarai untuk di cuba...

Mat Gebu said...

@ nazrah - yess. serius memang sedap..tak muak..tapi kalau makan habis satu loyang memang pengsan lahh..haha..

Siti Indrawati said...

Salam Cik Mat..sedapnya talam suji..boleh buat memandang tepung suji ada lagi sikit..resepi kat atas tu separuh adunan yer..insyaALLAH saya nak menalam lah bukan talam 2 muka yer hehehe..

anymz said...

waaaah,bestnya mat..lawo..lawo..
makan2 jgn sampai pengsan ek..tak habis meh anta ke rembau setalam..huhuhu

zaMir said...

tetiba rase lapar pulak dah tgk gamba nih...

izahdaut said...

cik mat...csaya pun duk teringin nk cube talm sujee ni..cik mat, resepi ni dah setengh adunan ke

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaa...dah masuk entry...kelessss ko Mat...confirm peengggsaaannn!!!

Sya said...

nampak mcm senang je suji ni...suka kuih talam2 ni...terliurr..

Norhafiza said...

Nampak tu dengan kelembapan dan kebasahan dia..wallah!..resepi pun xrumit mana, klo No try ni mesti senyum lebo en somi nih hehe..tq abgMat..tq3x

akuanakpahang said...

Salam En Mat, bestnya kuih nie lama kita tak makan :)
New Entry "Pasangan Kita."

HomeKreation said...

Adeiii... memang tergelak, nasib tak pengsan...kikiki. Dah berumur cam Along ni mana nak ada ayu nya lagi Mat ooi, kalau cam my anak dara Liana tu ok ler. Kuih ni mmg sedap kan, bebudak kat rumah ni tak suka mkn kuih2 talam tp yg ni abis kena bedal - mungkin sebab topping cam ceklet kot...hehe. Kalau pekena yg pakcik Mat buat tentu lagi terangkat ni.

nonie said...

sedapnya..nak minta izin copy resipi ni boleh dak?

Nieza said...

ya memang betul sedap ni...saya dah pernah buat dah...tapi tgk CMG buat lagi menarik..:)

Mat Gebu said...

@ siti indrawati - ha ah, resipi tu memang setengah adunan, ok lah jadi pun tak delah byk sangat...elok jee..

@ anymz - haha, insya allah tak pengsan, alah jauh bona rombau tuu..hehe..

@ zamir - pstt, menggoda eks, kueh tu..hehe..

@ izahdaut - yesss..dah setengah adunan...hehe..

@ kak ummi - haa ni lah yg kita cita tadi kak, amacam orait tak?..

@ sya - pada saya ianya senang, sebab buat mudah, rasa sedap dan teksture pun just nice..

@ norhafiza - wajib cuba ni utk en suami, mmg lembut tapi tak lembik..

@ AAP - hehe, saya pun last makan bila tahh, tu yg try buat semalam..

@ home kreation - erkk, along nih, kita tulis yg betul lahh..hehhe...

@ nonie - sila2 jangan malu...terima kasih dari DTS..

@ nieza - betul kan sedap. yelah yg mana sedap tu kita kata lah sedap... ;-)

lina said...

salam en mat - dah lama cari recipe ni...masuk list utk try nampak pun sedap tu

Mat Gebu said...

@ lina - salam juga, resipi ni pada saya berbaloi untuk dicuba...

a mind full said...

akhirnya cik mat keluar gak resipi talam suji ni...dah lama nak try buat tapi tgk kat satu resipi kat satu buku masak tu...kuss semangat punya la banyak dia pakai telur...dekat2 15 biji...izinkan saya cuba resipi cik mat ni ye...

mk andak said...

resepi talam sugee mmg dh lama cari ,resepi mat gebu senang nak ikut

tok_chik said...

salam cik mat gebu
pertama tahniah
dah semakin popular, banyak majalah dan suratkhabr yang siarkan resepi cik mat
saya nak minta izin sebab nak tepek resepi talam suji ni diblog saya (kes malas nak menulis semula)
saya dah cuba ikut resepi cik mat.alhamdulillah.menjadi, sedap
dulu pernh cuba buat, resepi seseorang yang kata nya "cheff" ada keluarkan buku masakan tapi bukan cheff wan atau yg terkenal, yg ni jenis suam2 aja
2 kali buat....tak menjadi, pada saya kalau nak berkongsi resepi, perturunkan dengan betul
bukan membodek...cara cik mat ni bagus, tak kedekut ilmu

zua said...

assalam cik mat, baru di sini..wah terrliurrr ayaq liur tgk resipi kat sini..!! mohon mintak resipi nak cuba buat ..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.