BEN ASHAARI

Saturday, August 13, 2011

LEMAK CILI PADI REBUNG DAN UDANG..

P1300555
Petang semua, plan berbuka apa hari ni?. Selalunya hujung2 minggu macam ni, mesti berbuka bersama keluarga kan, berbuka dengan mak ayah kita atau pun geder2 dengan family semua. Macam mat, kami memang hari2 berbuka puasa bersama2. Sebenarnya berbuka bersama keluarga ni amat2 perlu dan seharusnya dititik beratkan sejak awal lagi, kalau tak dapat hari2, sekurang2nya hujung minggu. Mat masa awal2 puasa tu hari, berbuka sorang2...eh terasa juga, tapi as usual lah, mat gebu can cope in any situation gitu, ramai ok, sorang pun ok....alah kalau mati esok2 pun sorang juga, betul tak, cuma kalau mak ayah kita masih ada, elok lah berbuka bersama mereka...bukan mat nak puji, tapi Ben Ashaari tu kalau bab mak ayah kan dia memang sensetif...dia boleh nangessss okehhh...waaaaaaa..terharu sangatttt!!!....Dah jomm semak resipi pulak's..

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan hirisan rebung
12 ekor udang saiz sederhana
3 batang serai, dititik
700 ml santan cair
250 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/4 cawan cili padi kampung
1/2 inci kunyit hidup
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebung dicelur hingga lembut, toskan. Udang dibersihkan, gunting hujung muncungnya serta kaki2 kecil. Cuci dan toskan.
  2. Dalam periuk, satukan rebung, serai, udang dan bahan kisar halus, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna. Tuang santan cair dan kacau. Bila mendidihm masukkan asam gelugor. Masak hingga rebung masak.
  3. Tambah pati santan dan masukkan garam secukup rasa serta secubit gula. Kalau nak guna serbuk perasa pun tak de masalah. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api...boleh santap masa berbuka nanti..

10 comments:

Iffah Afeefah said...

dapnye rebung

ps: Nnti onyang pun kate budak ni semue die makan wakaka

Iffah Afeefah said...

dapnye rebung

ps: Nnti onyang pun kate budak ni semue die makan wakaka

miErah halim said...

semalam buat cili padi rebung dan ketam.
nnt boleh buat yg ni pulak la.

JIJI YU said...

waa udengggg...ini bisa bikin gatal

shameel Iskandar said...

tgk gamabr2 ni tak sabar rasanya nak berbuka puasa.

aimie amalina said...

ya ampunnnnnnn
ni peveret nihh
sahur tadi makan gulai lemak rebung gakk
sahur sok pon same,,,heee
hayoooo...

Sis-Lin said...

aku masak sotong itam aje.. :)

udang pancing xde Mat?

Sunah Sakura said...

buat telur paprik berkentang je...malas amek gambar..tak cantik..ggrrr...

Isteri Encek Bard said...

mak ieb sellau masak rebung, sebab rebung banyak belakang umah jer.. sedap sangat

LUBUK LOBSTER said...

banyak nyer lah lauk yang boleh dibuat dengan udang .. marvealous !!

http://lubuklobster.blogspot.com

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.