BEN ASHAARI

Thursday, August 4, 2011

KALI NI MEMANG SAH....HARAM...HUHU..

Salam semua, isu butter Golden Churn menjadi begitu hangat di kalangan kami blogger masak2 dan juga dikalangan baker's. Kejap kata ok, kejap tak ok, dan akhir nya kenyataan rasmi telah di keluarkan dan mengesahkan ianya memang mengandungi dna babi..aduhh memang babii betullahh kan, apa yang sedap, yang kita dok guna sejak zaman tok nenek masih anak dara, tau2 ada lemak babi....grrrr.... Maka dengan rasminya 7 tin butter golden churn milik mat gebu akan disingkarkan..sila angkat beg masing2 okehh....

Malas nak kata apa, anda klik pic keratan akhbar tu dan sendiri baca...yea (klik bagi besar). Terima kasih pada sunah...lepas ni anda penggemar kek lapis sarawak sila berhati2 yea...bab2 halal dan haram bahan2 makanan ni memang kita kena prihatin sangat..sebab benda akan jadi darah daging..Ok tu saja untuk kali ni, salam sayang dari DTS-MAT GEBU...


31 comments:

yangbaik said...

En Mat... singkar tu ayat baru earrk?

nasib jugs aye tak pernah guna...
hmmm nak pinjam gambar dan cerita boleh?... terus guna nih..

syahir said...

cik mat, mohon share ya. tq

Eyda said...

Cik Mat Mintak izin nak share

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sure ade ea? maera tak penah guna butter nie sbab mahal.hehe~

Ummi said...

Tu la kan Mat....sudah2 la ko meratapinyaa..heheee...SCS ada lagik...ok jugak kan.. Tp kak Jun nak buka kilang butter Average...ko tau ke...hahahha...gelak2 sakan kat wall FB akak smlm dgn Ika@Arah...dia igt betul2 punya jenama tu..hahahhaa, pandai Jun buat lawak...kitaorg guling2 gelak bila Jun kata, dia maksudkan dia guna yg average harga rupanya...wakakkaka

Ribbon Clown said...

Cik mat, keliru kejap kita pg td.. Kejap halal , kejap x halal.. Even ballantyne sendri yg kluarkan statement and certs halal.. Tp dah Jakim kate x halal, ikut je lah kan.. Ddah lama pakai butter ni, dah jadik darah daging pun.. Ceit

Rozita said...

nasib tak pernah juga... hehe bagus jugak jadi org tak pandai masak ni kan...

err.. tapi kalau beli2 kat luar tak tau jugak kan? harap2 diorang tak guna jugak la..

pB said...

nak kena samak semua perkakasan tu

MOBYDICK said...

Salam cik Mat,pinjam info ni nak war-warkan kat depa yang beragama islam...

Zulfikar Hazri said...

maka sudah sah la persoalan selama ni...

sedap rupenya lemak babi ni kan?

urut2 tengkuk sendiri...

gulppppp....

uuuuwwaaaaaaa :(

Noorakma said...

jgn lupa menyamak...:)

azrinna said...

Sekian lama buat biskut dgn golden churn patut berbau harum dan sedap! ada DNA babiii rupanya!

Isteri Encek Bard said...

huuuuhuhuhuhu aduh tatkot dah nak makan kek lapis sarawak

ain nazathul said...

Cik Mat,smlm br sy post kat FB pasal isu butter ni..tq sbb update latest news...smg Allah ampunkan kita sume yg dah "termakan" butter nie...saya mohon share ye.nak sebarkan pd kawan2 yg beragama Islam..smg Cik Mat dpt pahalanya...^_^

Sis-Lin said...

Kat rumah tggal berapa stok Mat? he he he

umie mia said...

skang ni krisis makanan makin menjadi2.. sabar je lah.. negara lain ada yang kebuluran tak makan dek krisis makanan..kite kat malaysia ni plak krisi makanan dek isu halal haram.. thanks en mat kongsi info ni.

AZLITA AZIZ said...

Salam CMG... selamat berpuasa..
terima kasih atas info yg sentiasa buatkan kita was-was...

akak mmg tak pernah guna Golden Churn ni atau kata lain butter cap tong.. hihi sebab dulu lagi dah dgr mak cik2 kata yg butter ni tak halal... dah bertahun rasanya masa tu akak anak2 dara lagi baru2 nak belajar buat kuih...
baru sekarang di sahkan ianya tak halal... alhamdulillah... sekarang baru boleh tarik nafas legaa....

Sari Yusa Ibrahim said...

kenyang dahhhh...

kiEyn kiNah said...

thanks konsi info...walau pun x penah guna....hehe

mynameismy said...

duk malaysia pun rase krg selamat kan.. nmpk gaye sume org penah TER makan ba alip ba ya tu grrrrrrr

...sWeeT uMi... said...

sib baik tak pernah guna...thnks for the info (^_^)

~Queen Q~ said...

http://halalmedia.my/jakim-confirms-golden-churn-butter-halal

Adinda Wawa said...

sib baik saye tak pernah guna..tapi kalau pernah termakan tak taula pulak... dgr cerita buat tart gurlung sedap pakai butter nie..pernah la survey2 dulu... tapi tak jadi beli sbb mahal la pulak..ada hikmahnye disebalik mahal itu...ecece....

BiNtaNg HaTi said...

hmmm...tak pernah guna plak tp tak tau la kalau pernah termakan...huhuhu..tq info ni, mohon share yea...:)

Azreena said...

Cik Mat...
Tak payah la buang...
Bagi kat kawan non-muslim kalau ada.

fiqah said...

info brguna...kena fikir byk kli neh nak bli kuih raya kat kedai..mohon share

Aza/Rin/Na said...

Assalam...maaf, saya pun belum pernah lagi menggunakan jenama ni tapi tak taulah pulak kalau pernah termakan biskut atau kek menggunakan jenama ini..apa2pun Allah Maha Pengampun. bagi pandangan saya, sesuatu benda yang amat sedap tu hatta apa yg kita makan diluar - hati2 la ya - mesti ada penyedapnya esp.. binatang alah ini..kita gunakan aje lah product m'sia then kita berselawat byk2 mohon hasil masakan kita sedap pasti Dia tak menghampakan..saya selalu google utk cari kesahihan halal sesuatu produk dari luar negara..

Amy said...

assalamualaikum En Mat Gebu,
cuba baca kenyataan JAKIM :
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/media/pengumuman/243-kenyataan-media-ketua-pengarah-jabatan-kemajuan-islam-malaysia-jakim
kak uteh bertambah keliru bila baca ...kenyataan JAKIM dan laporan akbar.

misz sheyla said...

sian kat orang yang beli stok byk2 nk wat kuih raya tu

dayang Citra said...

kesian kat pembuat2 kek yang guna golden churn.Selama ni dah termakan juga babi tu...huhuhuhu..

azie.azureEn said...

ni lah butter yang saya kenal dari kecik mak saya gune buat kueh n kek. aduhaii...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.