BEN ASHAARI

Friday, July 22, 2011

LAUK ORANG JOHOR LAGI.....

P1300038
Salam petang semua, hadoi, mengeluh ke?..Sabar2....dah ini yang mat masak, biasa lah kan orang Johor, hari2 asam pedas pun ok. Kata orang, orang Melaka suka asam pedas, eh kami Johor pun suka, talian sejarah Johor - Melaka kan rapat, lepas kejatuhan kerajaan Melaka, mereka datang ber kerajaan di Johor pula...sampai era pemerintahan Sultan Mahmud Mangkat dijulang..maka putus lah titisan darah dari keturunan sultan Melaka. Maka keturuan raja seterusnya berdarah "Bendahara"....kemudian berlaku pergolakkan, sekali lagi keturunan sultan2 di Johor turun pada keturunan "Temenggong" sampai sekarang. Begitu lah gamaknya pertalian sejarahnya.. Wahh, dah jadi blog sejarah pulak...hehe..ok Jom semak resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan cencaru saiz sederhana,
1/2 biji nenas Sarawak, kupas dan hiris sederhana tebal
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1/2 inci halia, dititik
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (atau serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan cencaru dibuang kulit tebalnya, siang dan cuci bersih, toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  2. Masukkan nenas tadi, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan lauk2 lain...

16 comments:

Rozita said...

CMG sedapnya asam pedas johor... pernah try yg melaka punya tp tak bape leh terima la... still johor no 1! pekat tapi tak bape pedas kan... bunga kantan tu yg paling mengancam...

amiey lee said...

huhu baru semalam masak asam pedas..tapai tak taula style johor ke melaka ke.. perak ke..resipi MIL..hee janji habis nasi seperiuk...

huhuh sedappp nye nampak asam pedas CMG

mizzkechique said...

walawei, nmpk sedap... dh lm xpekena asam pedas emak.. xpe, mgu depan blik kg kt batu pahat..ngeeeeeeeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

orang terengganu pun suka asam pedas tauuu..... :-D

Mas said...

saya pun suka sangat asam pedas che mat..
sambil angkat tangan tinggi2.....

CuteOven said...

adoiii Cek Mat...siap keluar bab sejarah lagi....

sedap...sedap...sedap...

Sis-Lin said...

aku pun masak asam pedas..heheh ikan kerisi jek... :)
bunga kantan xde..aku letak limau purut..:)

Yatie said...

fulamak lauk kegemaran akak ada kat sini...laporlah..smlm akak masak asam pedas gak..arini still asam pedas gak..cuma ikan je berlainan..mmng tak jemu bagi peminat asam pedas mcm akak....berselera je makan kalau lauk2 mcm ni....

mr.kylephytrie said...

haa...my parents owg melaka, me owg johor...so asam pedas mmg tak dapat di pisahkan dari fmly kitog...lagi pedas lagi nikmat.....wow!!!! tapi kalau nak tawu ASAM PEDAS IKAN PARI pebret kami woooooo...!!!!terbaek...terangkat ttuuuu...

CT Delima said...

As'salam Mat

Lauk kita serupa arini. kak ct masak asam pedas ikan merah tapi saje + nenas sebab nenas tu dah nak masak sangat...hihihi

Diana @ Melley Mey said...

Ya Allah.. mengodanya ikan tu... menyelerakan sungguh... kena cuba gak nie nnt.. mmg tergoda tgk

Oh Oeya said...

perggghhh!!

pekena ikan mayong dengan daun kesum letak banyak2.. perrrggghhh!!

The Black Jubah said...

Saya orang Muar...asam pedas kami (keluarga kami)simple je, lada kering kisar, lada hidup kisar, bawang putih, bawang merah sedikit belacan...yang lain tu sama je, jarang letak nenas, terung dan bende. Kalau ikan sembilang letak lada hitam dan kerisik...dah dekat Melaka kot.

Papa-NtiQ said...

ermmm ntah2 betul kot teory Cik Mat...saya pun orang johor dan asam pedas memang minat sejak hari pertama baru lahir hehe
Cakap pasal johor nih kan ade unik nye
pertama - orang johor kalu nak gi bandar JB dia kata 'saya nak gi johor'
kedua - semua ayat ending dia 'ekk'..contoh, bila sampai jangan lupa call saya ekk?
ketiga - muar jadi muo, sabar jadi sabo...perkataan ar tukar jadi o
keempat - suka sangat orang johor gi 'ngeteh'
kelima - suka guna perkataan 'berendut' contoh kau dua orang nih tak habis2 berendut sana sini
Hmmmm....cukup la sesi pelajaran kita hari ni..Cik Mat senang2 tu singgah la blog saya yg tak seberapa tu kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makan menarik di Johor dan kalu bolih follow ekk TQ la bebanyak

pkhem said...

sedap ... mohon copy

imran ab.ghani said...

Dapat asam pedas ikan parang versi melaka pasti terangkat....yummy2

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.