BEN ASHAARI

Sunday, July 3, 2011

DURIAN PANCAKE....WAAA.."8888"..SUDAH!

P1290593
Salam bertemu kembali. Hmm, sakit mulut lah, ada ulser, baru jadi malam tadi, huhu, kalau makan dia pi siaa kat situ..aduh pendih, tak pelah nanti sapu ubat. Kali ni mat nak share durian pancake. Semalam bonda bawak balik 4 biji durian pemberian sedara mat, durian kampung saja, syukur alhamdulillah, rezeki kan. Berterima kasih sebab sudi juga bebagi rezeki dengan kami. Esok mat ingat nak buat bubur kacang hijau, lama dah tak bikin...yang tu kita cerita esok yea. Pancake antara paling kerap mat buat dan mat guna kuali non-stick kecik, kalau yang besar pun boleh, tapi tidak lah berapa comel kejadiannya..

P1290602
Pancake biasa dimakan bersama madu dan mentega..ada juga makan dengan ais krim atau whipping cream, itu semua terpulang. Pada mat makan macam tu sahaja pun ok, kalau dengan madu lagi sedap..kalau makan berdua dengan "madu".....ayoooo...lalalalalaa...peengggg!!, gaduh terik2 rambut plak kang. ..takutnyaa..takmo macam tu tauu..."tannjaatt gegebu"...

Sebelum mat tulis resipi, nak ucapkan terima kasih pada "Syatoza Zai", kerana menjadi followers yang ke 8888..haiyoo manyak ong maaa. Mat skodeng2 tadi, tapi dia ni tak de blog agaknya. Apa pun terima kasih sekali lagi..Untuk anda semua pun mat ucapkan terima kasih....Ok, masa untuk resipi pulak....layannnn..

BAHAN-BAHANNYA :-)
3/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
3/4 camca teh baking powder
1 biji telur gred "A"
1 1/2 camca besar gula halus
30 g mentega, dicairkan
2 camca besar isi durian, dilecek hancur
1/2 cawan + 2 camca besar susu segar (mat guna susu sejat)
Secubit garam halus
Mentega dan madu untuk dimakan bersama pancake

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung naik sendiri, baking powder dan garam halus, gaul rata dan ayak. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula, mentega cair dan isi durian, kacau dengan whisk sehingga semua sebati dan rata.
  2. Masukkan susu, kacau dan tambah tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan rehatkan adunan 20 minit.
  3. Panaskan non-stick frying pan bersaiz 4 inci dengan api sederhana. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu permukaan kuali tadi dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak). Sudukan anggaran 1/3 cawan adunan tadi. Ratakan.
  4. Tutup pan tadi dengan tudung periuk sekejap. Bila permukaan pancake berbuih2 dan kelihatan agak kering, perlahan2 terbalikkan. Masak lagi untuk 1 minit. Alih dalam bekas sesuai dan buat kaedah yang sama untuk baki adunan.
  5. Hidangkan bersama mentega dan curahan madu...hmm sedappp u!..Nak makan dengan ais krim pun ok juga..ikut suka hati masing2 yea..

17 comments:

Sunah Sakura said...

tanjatttt gegebu tengok penkekkkkk duriannn!

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....tahniah!!! Nombor "ong ong" tu Mat...hahahaha, boleh la baling duit 1 sen dlm perigi buta, pasang niat...ahahahahahaa...

Kalamhati said...

gebusss de vasss!!hehe

tahniah che mat!!DTS totap di hati..=)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

gebunya...bau dia pasti mengancam kan?

Syat0za Zai said...
This comment has been removed by the author.
♥LOVE2COOK♥ said...

Pancake durian...gebusnyaaaa! Rasa nak ngap je :)

Mmg ong 8888 tu! Tahniah and keep rocking ;)

Chempaqa said...

salam mat...
td bru tgk dlm Icip2..pancake dorian..tup2 ..kao dah buat..best nyer..
mat nak request resepi Deviled Eggs blh tak?
tq

Ujang9897 said...

hahahaha..semua gila tanjat skarang ni.=)

bila la nk experimen masakan ni..=)

ShashaCatering said...

Tahniah cik mat dah 8888 sekarang!
Pancake tu special plak tu, ada durian gitu. Sedaaap ;)

cik cek said...

Wow!....gebu menggebu pancake durian mat....cantik hasil kejadiannya....mesti sedap ni...:)

Yatie said...

tahniah Mat..cantik no tu...wow pancake derian lagi..harum je sampai sini...gebu je kalau Mat buat pancake....jeles tawwwww....

vampire's lovex said...

wahhhhhhhhhhhhhh nak !!!

JIJI YU said...

semputtt.....semput...

yummylittlecooks said...

sedap nampaknya pancake durian....dan tahniah 8888 followers!!

kyoshi_sousuke said...

hummm sedap nyaa~nk rase sket~hehe

NormaLiza Mah said...

singgah2 n klik2... terjah lah ke laman saya n klik2....

LydSunshine said...

mat... tumpang tanya... Self raising flour tu sama ke kesahnya dgn all purpose flour?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.