BEN ASHAARI

Sunday, June 5, 2011

OREO CUPCAKE....PALING SENANG.

P1280725
Salam malam semua, hujan kan hari ni, cuaca sejuk dan nyaman. Entri sebelum mat masuk tidur, nak share satu resipi ulang tayang yang mat buat semalam, masa Ady dan Sunah serta rakan2 datang bertandang ke rumah mat gebu. Resipi oreo cupcake ni asal mat ambik dari blog Rima S'pore dan mat pernah buat kat sini dulu. Selain senang dan ringkas, ia juga mudah dan tak memakan masa yang lama untuk disiapkan. Sebab ni ala2 untuk majlis formal tapi santai...Opss, pelesss, bila sebut santai bukan ala2 blog jiran DTS tu okeh, dia style santai bandar, manyak wang punya, mat gebu style santai kampung jeee...budget ciput...hehe..gurauu jeee..tak marah keeennnn...Ok kita semak resipi pulak yea.Jommmm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali
Buah strawberry segar, untuk hiasan
Gula manik halus, untuk hiasan

BAHAN BUTTERCREAM :-)
125 gram mentega
70 gram krimwell
80 gram gula ising, ayak
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar susu pekat manis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
  2. Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak gebu macam mat punya tuu). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (mat bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias dengan buttercream, manik gula dan strawberry tadi.
  3. UNTUK BUTTERCREAM :- Putar semua bahan2 buttercream dengan kelajuan perlahan hingga sebati. Letak pula pada kelajuan sederhana dan putar hingga pekat. Isi dalam piping beg yang diisi nozel bentuk bintang, tabur gula manik dan hias atasnya dengan strawberry...

24 comments:

mushroom said...

wahh.. sedapnya tgk.. baca resepi pun dah tahu dah senang nak buat cuma rajin x rajin jela hehe

solomolo said...

nak kena cuba buat ni...

~..Lesung Batu..~ said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee~ nak jugakkkk

Lieyda said...

pakcik mat gebu: mai la kntan.nk jumpa.i adore uuuuuuuuuuu

Miss Ran said...

pengsan

bkn ape

sbb jeles

hah masih jeles

sedang jeles

dan mkn jeles

pcm krim well tu pe? xpenah dgr plak

ajwa said...

sedapnyer.....

azila said...

wah...awalnya nak tdo..ader nak jumpa saper2 ker mlm ni en.mat??gmbr ciskek???hehhe..aah, zla pon nak tanya gak..krim well tu apa en.mat?

azila said...

wah...awalnya nak tdo..ader nak jumpa saper2 ker mlm ni en.mat??gmbr ciskek???hehhe..aah, zla pon nak tanya gak..krim well tu apa en.mat?

azila said...

wah...awalnya nak tdo..ader nak jumpa saper2 ker mlm ni en.mat??gmbr ciskek???hehhe..aah, zla pon nak tanya gak..krim well tu apa en.mat?

azila said...

wah...awalnya nak tdo..ader nak jumpa saper2 ker mlm ni en.mat??gmbr ciskek???hehhe..aah, zla pon nak tanya gak..krim well tu apa en.mat?

Sunah Mohammad said...

agak2 la kak zila oiiii~ bape kali nak komen tuhh???? hahahahhaha~ :p

yang ni kannn...aade lagi dalam peti ais! siyes satu bijik tu leh kennyang perut!

eh, pesal banyak typo komen saya ni? ohm, netbook baru eksss~~~ :p

AI said...

- wahhh...sedap nyer...

- bak mai sikit...

- boleh?

Mommy Aisyah said...

saya ada manik urai yg sama..cantikkan..

Ummi Ayein said...

Assalamualaikum.... mohon share resepi ne.... nk tnya, buttercream tu tahan brapa lama erk?... simpan dlm peti ais @ boleh simpan dlm suhu bilik jer?...

Azyan said...

tertarik... =) nampak sedap n menarik....bebudak mesti suke.....

solomolo said...

dah buat dan jadi !!!~


http://solomolo.blogspot.com/2011/06/cupcake-oreo.html

misz said...

hai pakcik mat gebu..nk tnye la..if kite gune tepung gandum biase boleh x??

Snuze said...

Hello!

Terima kasih atas kesanggupan berkongsi resepi; sedap rasa mata memandang melihat makanan dan pinggan mangkuk En Mat yang cantik tu.

Nak tanya sikit, krimwell tu apa? Apa brand dia? Nak pergi cari di kedai nanti. Kitorang klu buat buttercream cam byk sgt pakai gula, jadi nak cuba resepi En. Mat yang sikit gulanya.

Terima kasih sekali lagi!

Bobo said...

tanks mat gebu..
dah wat dan jadi pon...
boleh ar jengok blog..
http://mueezapurple.blogspot.com/2012/09/resepi-oreo-cupcake.html

putet chicha said...

Bahan2 yg ditimbang,rasa2nye boleh dapat bpe cup ye?

HuRuM MaKsUuRaH said...

salam...hm...mane nk beli bahan-bahan die ek..x tau la pulak..mohon penerangan..kedai mane??

Anna Diddy said...

Salam. .mat gebu..mentega tu tukar dengan minyak jagung boleh?butter mahal lah

Anna Diddy said...

Pastu adunan ni berapa dapat cup nya

Yna Zhyn said...

Salam abg mat. Kalau kite buat doh and simpan dlm peti sejuk, boleh tak? Esok bru bakar.. Texture berubah?