BEN ASHAARI

Monday, June 6, 2011

KEK LAPIS M & M....AIR TANGAN SUNAH SAKURA.

P1280788
Sebelum masuk tidur, apa kata baca dulu entri terakhir mat gebu ini, yelah kan sapa tau esok2 tak mat mati ke, dahh tak de entri lagi...huhu, sedeh ok. Pstt amacam kek lapis tu, lawaa tak? Itu bukan mat buat, tapi kan..kan...kan...ady budika yang buat okehh!..haha, kalau si ady yang buat nie, aku terus privatekan blog, yelah lawan tokey tak hengat. Sebenarnya kan membuat kek lapis ni agak memenatkan tapi sekali anda dah mula melapis, terus jadi gian...sebab utama rasa tak sabar nak tengok hasilnya nanti. Sebelum tu mat nak minta maaf lah dengan sunah aku dah tukar nama kek lapis dia, asal nama apa eks, ntah..lepas tu sebab dia buat guna gula2 coklat M & M, terus mat bagi nama sendiri , kek lapis M & M..eh orait gak kan..Apa pun terima kasih mat pada sunah sebab sudi bawak buah tangan kek lapis ni, identiti orang Sarawak ni..kan Sunah..klik sini untuk teknik membuat langkah demi langkah....Tapi mat tulis jugalah resipi dia, kredit dari blog Sunah juga....sapa2 rajin boleh try nanti...

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji telur gred A, disejukkan
200 gram tepung Hong Kong
200 gram gula halus
1 camca besar ovallate
16 oz mentega
1/2 camca teh esen vanilla
4 camca besar susu pekat manis
3 bungkus coklat M & M (asingkan ikut warna)
Badam cincang secukupnya, dibakar hingga wangi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega, susu pekat manis dan esen vanilla hingga putih. Ketepikan. Manakala dalam mangkuk yang bersih dan kering, putar telur, gula ovallate dan tepung hingga pekat dan berkrim. Ketepikan
  2. Panaskan oven pada suhu 180C (bergantung pada oven masing2), api atas dan bawah. Lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Letak 4 camca besar adunan. Ratakan dan bakar hingga masak.
  3. Lapis pula untuk lapisan ke dua, tabur badam cincang dan susun coklat M & M, bakar lagi hingga masak, kali ni gunakan api atas (atau api grill). Bakar hingga masak. Ulangai proses melapis, tabur bacam cincang dan susun coklat M & M selang satu lapis. Buat hingga siap. Sejukkan kan kek sebelum dipotong....


24 comments:

Ummiakid @ lily said...

waaaa...melapis lak ye CM...esok2 sure makin banyak kek lapis akan terbit...tersusun indah lapisan itu...??? mintak sikit..?

JIJI YU said...

wohooh ghupenye sunnah tu pakar memasak jugak..hurm2..leh belajo ni

Miss Ran said...

pengsan tgk cre pcm hias..

mmg air tgn mantop..siap terap lg kek sunah tu

sedap..rajin sunah wt

**::CIKNUURUL::** said...

esok esok mse besday ayah,CN nk cube buat,.hehe,.mntak2 la dh dpt gji,.amin,.

Rima said...

Woahhh cik mat.. ty for sharing the recipe.. mak memang suka recipe kek lapis hehe

eppoo said...

comey nye kek cik mat nih.. nanti eppu nk try la! boleh buat kuih raya nih! hehehe

SNACK HOUSE said...

Hmmm yummy...keliatan enak,kapan kapan mau coba bikin,makasih uda berbagi resepi...

Sunah Mohammad said...

waaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

pengsannnnnnnnnnnnnnnnnnnns!!!! cantekkkkkk sangat pcm oiiiiii~~~

Nadya O'Conner said...

abg mat gebu..nad nak tanya lah..before this MG pernah buat resepi masak 3 rasa x?nanti bagi link kat nadya boleh?begging u..:)


Miss Nadya Punyer Blog

Wan said...

cantik kek tu.. jeles woo tgk skill masak CMG yg berbagai.

Tq CMG sudi follow blog saya. X sangka otai blogger dtg singgah, terharu. Tq2.

RM400 Tempah Myvi Model Baru Mulai 4 Jun 2011, Pelancaran 16 Jun Di PWTC

mcm ni lah said...

bile le bl merasa air tangan kamu berdua nie,. ermmmm sy kuat mkn tau

AdyBudika said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

bersama kak Es said...

tu diaaaa dapat kat Cek mat terus jadi lawooooo. kreatif nya ada bentuk hati tu. Suka la si Ady :P

Mat Gebu said...

@ umiakid - Kek ni sunah yang buat, dia bawah tu hari...Insya allah saya buat nanti..

@ jiji - of coz...master chef tu kalau anda nak tau..kan sunah.

@ mis ran - haha, biasalah mat gebu, kek dia pun aku bagi nama lain...erkk, derhaka tak hengat.

@ cik nururl - waaa sesuai, ok kalau buat nanti bagi tau, kami nak pi tgk...

@ rima - sama2..rima kalau buat, i terus angkat bendera puteh...malas nak komen apa...segan teruss..

@ eppo - erkk, ni kek ah kak sunah yang buat, cm cuma kasi bentuk saja, tu pun utk ambik gambar...

@ snack house - ma kaseh juga kerna sudi komen di blog ku ini. Bisa dicoba nanti.

@ sunah - waaaaaaaaa...lalalala...neno neno neno.pengsannn >_<.

@ NADYA - Ikan tiga rasa --> http://www.tiffinbiru.com/2008/01/ikan-tiga-rasa.html

@ wan - cantik kan, pstt yang ni bukan saya buat, tapi sunah yang buat..saya cuma share jee kat DTS..hehe.

@ mcm ni lah - erkk, hehe, insya allahh..

@ ady - wawaaaa...lalalala. neno neno neno..pengsann >_<

@ kak es - hahaa, biasalah kak, mula2 saya nak terap bentuk rebit, takut kak ummi kuantan marah plak nanti..

AZLITA AZIZ said...

pitammmmmm..... terus bila masuk sini.. kalau hari2 cam ni.. memang pengsan...
cantiknya... naik juling bijik mata akak mlihat kejadiannya..
terima kasih CMG kongsi resepi.. tp melapis2 ni akak masih belum berani lagi.. bilalah angin semangat nak melapis ni sampai... tolong tiup kan cikit! :-)

Mat Gebu said...

@ azlita - kalau puan melapis lah...mesti ramai nangess....haha, sebab tak sampai hati nak makan --> laawwwwaaaa...

azila said...

salam en.mat..dulu penah buat sekali kek lapis ni, tp cam serik sampai skang nak buat..sbb mmg kesabaran yg tinggi diperlukan utk buat lapisan tu.tp bila tgk kek ni, nak nak ader M&M..rasa cam nak try pon ader..heheh

Sis-Lin said...

wahhhhhh ruginyaaaaaaaaaa aku..huhuhuhuhu

fyna said...

huhuhu.....sedapnye...
:)

najwa's said...

adus, meleleh... (-.-')

AI said...

- makan -> suke

- buat -> x tahu (malas benor nyer)

- hehehe...

aDisH.sHidA said...

pernah rasa kek lapis air tangan sunah jugak....mmg sedap....tp nak jugak kek lapis m&m nie

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

terer la adik sunah buat kek lapis.terpaku!

iNsPirASi hATi said...

CMG nk tye ckit...yg msk kn 4 camca adunan utk bkr tu, adunan yg mn ye?? sblm tu ad wat 2 adunan kn...mule2 da ke tepi kn, then wat 1 lgi gune bhn yg len..so, adunan tu refer yg mn ye??hehhee..sy ni xpndai msk la CMG...ske try2 je... =D

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.