BEN ASHAARI

Monday, June 20, 2011

BLOG MASAKAN + BLOG PERSONAL = BOLEH NGAM KE?

(Gambar Ehsan Google)
Salam semua, nak tulis satu entri bukan pasal masak2. Kalau sudi baca, terima kasih, kalau rasa tak nak baca pun terima kasih, sebab sudi singgah di DTS. Kadang2 ada orang suka tanya soalan aneh..tapi tak pelah, nama pun soalan, memang ada kala aneh. Jadi nak menjawab pun kenalah jadi aneh sikit..lalalala. Blogger masakan dan Blogger Personal. boleh ngam ke?...Hmm, mungkin yang tanya mat tu bukan blogger. Nak juga tanya dia balik, pandangan u macam mana, kami nampak ok tak, nampak serasi tak, ada tak kes gaduh tarik2 rambut? tak de kan..kesimpulannya kami memang ok antara satu sama lain.....

Mat sendiri selain berada dalam lingkaran blogger masak2, mat juga turut berlegar dalam blog blogger antik, tak lupa juga blog2 blogger personal yang begitu akrab dengan DTS...mat tak payah lah sebut sapa2, senang cerita mereka yang senang dengan kita tu kira mereka ok lah kan. Pada pandangan mat, menjadi sorang blogger ni perlu ada sifat versatile, tak payah nak ungkit isu2 sensetif, atau bersikap perkauman, kenegerian dan sebagainya. Bila ada kelompok2 macam tu, secara tak langsung akan ada blogger yang berpuak2...lepas tu mula ada sikap tak senang antara blogger2, maka perpecahan berlaku. Tapi maaf cakap, selalunya yang mat nampak pekara2 macam ni berlaku di kalangan blogger personal...kalau kami blogger masak2 kebarangkalian berlaku keadaan macam tu peratusannya adalah amat kecil. Macam mana mat tau?. Sebab mat kan blogger masak2...

Kesimpulannya di sini, perhubungan silaturahim antara blogger tak kesah lah masak2 ke atau yang lain2, memang boleh kita jalin dengan baik, bukan nak kata DTS contoh, tapi anda sendiri boleh lihat kan. Cuma satu mat pesan, sebagai blogger "tua sikit", kalau ada perasaan tak puas hati dengan kejayaan rakan2 blogger kita, tak payah lah nak perli, nak buat entri kutuk2 segala, itu kerja sia2..apa kata kita cuba belajar dari mereka. Mat pun belajar dari blogger2 muda. Satu lagi sikap merendah diri, ikut rasmi padi, semakin tunduk semakan berisi...hmm itu saja untuk malam ni, salam sayang dari DTS-MAT GEBU....

26 comments:

Firdnurjue said...

Betul-betul..suka singgah sini..macam2 menu ada..weeeeeeee..:-)

Sis-Lin said...

apa le diaorang ni...
Masak ka..tak masak ka....kita 1 Malaysia maaaa....

Mat..ko dgn aku skandal paling SENYAP! kasi dendiam ok! ha ha ha..nnti kita sama2 tunjuk itu 'anu' ok!

Amie said...

dlm dunia ni byk benda kita boleh buat kan...kan...pilih yg positif aje la....

||aLeaSaRa|| said...

two thumbs up!blog masakan best sebab bikin hati kami terliur.ntah macam mana nak menahan lapar masa puasa, kalau duk lepak kat blog DTS nie.macam2 ada.....

diana said...

nak pilih kiri ka nak pilih kanan cuma kita yang kena tentukan..
blog masak2 ka,blog personal ka,blog seo ka,semuanya ada kelebihan..kita kena la guna kelebihan tu kat jalan yang betul..
kalau dengki2 sampai bila nak maju..

~EcahAbu~ said...

blog DTS memang best. blog ni adalah antara blog yg WAJIB SINGGAH. Bile la nk dpt merasa air tgn Mat kan? ngeee~

mas saari said...

mestilah boleh...
selalu singgah sini utk try resepi2 baru!

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam che mat.Terima kasih sudi singgah blog tadika akak dan jadi follower.Blog masak ke .skolahke..jual kain baju ke,semua pun akak rasa ok.Kita semua 1Malaysiakan dan saling kenal mengenal antara satu sama lain.

solomolo said...

bole je...
kalo kena cara, berduyun-duyun orang datang...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

entah la cmg..tak ramai yg ikut resmi padi.semua nya suka tunjuk lagak.sbb tu saya tabik spring pd mereka yg sgt merendah diri.

Kalamhati said...

Nak blogging..blogging cara baik kan...rezeki masing2 Allah dh tentukan..rajin dengan malas je..

setuju dgn pendpt che mat tu..just be ourselves..lama2 org akan kenal kita..dan ukhwah akan terbina..=)

Kjee said...

very the setuju. hidup ni pendek. buat apa nak cari musuh, cari dosa. dosa lama pun belum cuci lagi. hehehe

Nina Mirza said...

SETUJU !!. Blog masing2 so terpulang pada masing2 punya idea. Hak individu. Sentiasa berfikiran positif Insya'Allah, akan maju jaya dlm apa jua bidang. :))

Andrik McVean said...

the main thing is the content kan mat gebu

Zulfikar Hazri said...

jeling2 mat dari ruang tamu...

mat, tekak ni terasa nak makan sago gula melaka la,

ko masak, aku pegi kedai beli barang ok tak mat?

akrab tak? hahahahhaa

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalam CMG..sy ada 2 blog..masak2 & personal...agak2 ada yg marah x ?

Hehe... hiduplah dalam keadaan yg ceria buat apa yg kita suka jgn buat apa org tak suka... klau x suka dendiam je jgn pergi serang org sbb apa yg kita buat,kita cakap pun belum tentu org suka 100%... manusiakan byk kelemahannya !!

Noor Hafirdaus said...

ya betul tu cik mat, setuju sangat. saya rasala dulu kita buat diari simpan senyap2 xnak orang baca siap letak mangga kat diari lagi, tapi sekarang diari satu dunia leh baca habis cita dalam kain semua orang tau. Bertambah lak kalau cita hal gaduh laki bini, dosa pun dapat...pikir-pikirla....

Suha said...

emmm ada jugak ke yg dengki2 pasal blog ni?.. emmm.. tak kisah lerr blog apa2 pon.. org nak dtg ke.. org nak baca ke... yg penting jgn dengki2.. masing2 ada kelebihan masing2.... saya suka jalan2 ke blog2.. tak kisah lerr apa2 crite pon... kadang2 saya leh jumpa.. apa yg saya tak tahu sebelom ni... okey lla tu kan.. dapt ilmu gak sikit2.. kalu rajin lagi jalan2.. lagi dapt manyakk.. kan.. kan.. hee

Mat Gebu said...

@ firdnurjue - ma kasihh..terharu.

@ sis_linn - hahaha, koo ni linn, pening pala aku. Hmm nak juga lah rembat "anu" tu nanti.

@ amie - betul2, pilihan terletak di tangan kita kannn..

@ aliasara - haha cobaaaannnn...

@ diana - tu lah, mungkin yg bertanya tu dia nak kepastian.

@ ecahabu - terima kasih, ehem ehem, bila eks...

@ mas saari - boleh kann....terima kasih.

@ puan ros - betul tu puan, kita sama saja kan...

@ solomolo - yeahhhh, betul2, anak sapa lah yang bijak ini..

@ LM - hmm adat manusiakan, ada kala tersasar juga tak sikit banyak..

@ KH - betul tu, cuma ada masa kalau kita jadi diri sendiri, berterus terang, ada pulak yang salah anggap.

@ kak jee - sungguh betul tu kak jee...terima kasih.

@ nina - kann...blog kita, tapi orang ramai memerhatikan kita..jadi kena jaga2.

@ andrick - yep absolutely rite..

@ zulfikar - hahahaha, no problem bro, small matter...jangan lupa ajak anak jiran sekali datang..

@ CT - haha, takkk...mereka lagi teruja adalah kot. Betul, kita sendiri pun banyak kelemahan.

@ noor - tulah blog pun ibarat diari, bahaya juga, sebab kalau tak kena cara, isi kandungan akan dimanipulasi kan oleh mereka yang tak bertanggungjawab..

Rozita said...

sy suka ikut resmi lalang... boleh terbang melayang2... hehe...

CT Delima said...

as'salam Mat

betul kata mat, kita ni kenalah hidup merendah diri, setiap yang ada hanyalah semetara walau apa pun orang nak kata, kutuk ker bior ler. harap diri ni jangan ada sikap meninggi diri, mintak dijauhkan.

Noor said...

As salam En Mat...saya suka tu. Tak kisah lah apa yang nak di tulis sebab blog kita sendiri tapi jika mengacau orang lain tu kira salahlaku le. Apapun saya sangat suka dengan coloteh awak serta masakan awak buat kita ceria dan kenyang.
" Lihat Gambar Pun Kenyang" nie tag untuk awak En.Mat

JIJI YU said...

berpikiran positif..kita pon ngn ngn pakcik..ehehe

raja intan sulphida binti raja sabarudin said...

salam n hai... saya adalah salah seorang peminat setia DTS sejak 3 bulan lepas. baru je jadik full time house wife n buat bisnes kek online. tiap2 hari bukak DTS, sbb saya x pandai masak. DTS adalah rujukan terbaik. saya sayang sangat blog nih. kalau ada orang x suka DTS, mat jangan la ambik peduli, sbb yg sayang DTS ada beratus-ratus ribu lagi. bye! i love DTS!

Munna said...

bru 1st time masuk DTS...lps ni msti dtg lg...byk resipi best...suka2...lg sukaaa tgk pageviews kt sebelah ni berlari2...apa rahsia?hehehe

ops..off topic lak...sorry..xpe kalau nk masuk personal skalipun..kalau suka org baca..kalau tak suka org skip je n ttp cr resipi mcm biasa...^^

FatLoss4Idiots said...
This comment has been removed by the author.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.