BEN ASHAARI

Tuesday, May 31, 2011

KUEH SERI MUKA....dari....1001 RESIPI...

P1280668
Salam malam semua, ehem ehem, seksi kan kueh seri muka tu, makan satu je muka dah berseri, sweet gitu. Kalau yang anak dara, tak yah pi jumpa dukun Limah, nak susuk semua, lagi2 kalau makan kueh yang mat buat, aku siap doa2 bagi seri muka sapa yang makan...hahaha, pengsan tak dengar mat gebu merepek. Kueh ni mat buat petang tadi. Mat ambik resipi dari blog blogger masak yang tak asing lagi, Kak Ida 1001 resipi. Saja mat nak test resipi dari blog beliau pulak. Resipi asal di sini...Tau tak kueh seri muka ni, custrad dia sedapp, walaupun guna 3 biji telur, tapi rasa dia hmm, i tell u, lemak berkrim, cuma pada mat syarat utama, kena guna santan segar. Kalau nak buat kueh2 tradisi, no shortcut way..tu kata orang dulu2 lahh...tapi kita sekarang dah lain...(tapi yang ni mat parut kelapa sendiri)

P1280680
Nampak sedap kan, permukaan kueh pun licin halus dan mulus, cuma mat ada derhaka sikit je, tapi takde lah sampai ubah resipi, cuma guna cara lain sikit je. Kukus pulak mat guna kukus eletrik..Ha bercerita pasa kukus ni, selain praktikal dan bersih, ianya juga cepat panas dan kemas. Ruang kukusan agak besar, boleh muat loyang 4 persegi bersaiz 10 inci x 10 inci. Kalau anda ingin nak beli, boleh singgah ke blog Chef Asma di sini... tapi kan memang berbaloi...ini mat sendiri yang kata...Pstt lagi satu, kalau sudi..undi DTS kat sini yeaa....Terima kasihh....

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
300 gram beras pulut (mat guna 350 gram)
200 ml santan cair (mat lebih kan 2 camca besar)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh garam

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
300 ml santan
3 biji telur (mat guna gred B)
4 helai daun pandan, potong kecil
180 gram gula pasir
4 camca teh tepung jagung
2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum
Beberapa titik pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam. Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan. Bancuh santan dengan garam dan kacau rata. Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan.
  2. Kukus selama 25 - 30 minit. Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat (mat guna penekan kek lapis yang mat masukkan dalam plastik bersih). Sambung kukus untuk 10 minit lagi.
  3. Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya. Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit.
  4. Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!




22 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

anak2 saya sgt gemar serimuka..saya kurang layan mungkin sbb jemu mak jual kuih ni dr kecik..hihi

Sunah Mohammad said...

mmmmmmmmmmmmmmmhhhhhhhhhhhhhhhhhh~ sedapnyeeeeeeeeeee~ saya still layan sampai skang sebab mak jual kuih ni...hihi

(lawan kak LM jap)

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

en mat,

terbaekkkkk!!! *two thumbs up!!*

^_^

~..Lesung Batu..~ said...

waaaa suke kuih niiiiii

ida @ 1001resepi said...

salam Mat,
cantiklah sangat kueh mat tu...malulah kkida tengok...kesabaran mat ni tinggi betullah kalau membuat kueh mueh melayu ni...cantik sokmo...satu hari nanti kkida teringin nak rasa hasil airtangan mat ni...terutama sekali kueh mueh camni...bolehkan mat kan...:)

Mylady said...

betul tu..ibunda mylady cakap, kalau buat kuih melayu lama, make sure santan yang baru, especially kuih yang melibatkan pulut. If guna santan lama or santan beku dalam peti sejuk, pulut akan berwarna kekuning2an, tak putih gebu cam cik mat gebu..hehehe..

Ummi said...

Mat pinjam kukus letrik ko tuhhh...dengkisss tengok kuih serimuka ko nih...alaaa...mesti ko tibai 5 6 ketuii x igt doniaa...menciss!

ShashaCatering said...

Sedaap, ni salah satu kuih kegemaran saya ni ;)

azila said...

ok..berbaki 10 hari lg nak kena pantang,pasni nak balas dendamlah..nak makan mcm2..heheh.boleh x gtu?

MamaFaMi said...

Mak ai, jelitanya!

Nieza said...

sungguh menyelerakan!....kagum betul tgk cara cik mat potong kuih ni...kalau saya sure tak jadi selawa mcm ni...:)

Mas said...

cantik serimuka tu che mat...
i likee...

Bayu Kenangan said...

makanan tradisi yang memang tidak pernah dilupakan...

Yatie said...

waduh buat akak terliur je tngk serimuka ni...kalau makan kuih Mat ni mmng muka terus berseri2lah jadinya....cute, jelita, cun kuih ni...nasib baik tak gebuuuuu....bayangkan kuih serimuka kalau gebu...ada ke?????

hana said...

lawonyerr kuih ko mattttt..... ko sapu skII bape dozen??? muekekekekekeke... ini jam jugak aku nak order steamer power rangers niH!! hahahahahaa

AI said...

nampak lawo dan sedap...saya x pernah buat...beli aje...huhu

Cik Puan Izan❤ said...

berseri-seri sesuai dgn nama dia...^^

JUJUE AHMAD said...

SEDAP TU... NNTI LEH JUE TRY..

MY MintRoom said...

Salam,
mohon share resepi ini di blog saya. Memang berseri & sedap rasanya..

Lyna Sweet said...

sdp...nk cuba try..wat esok hehe

Daniel aziz said...

Macam sedap je. Macam sedap je.

Daniel aziz said...

Macam sedap je. Macam sedap je.