BEN ASHAARI

Wednesday, April 20, 2011

MACAM MANA DTS dan BA SKANDAL BLOG?...


Salam semua, segan lah nak buat N3 ala2 tutorial ni, yelah mat gebu ni kalau ikutkan tak layak, tapi takpe, ini untuk yang IT ala2 setaraf mat gebu...kelas no 2. Teringin tak nak skandal macam Mat dan Ben?..Skandal blog lahh...hadoi, pemikiran tuu, kan main koner litar sepang betull!!. Nampak URL blog Ben ada kat DTS....klik untuk lebih jelas....dan...


URL blog DTS pulak ada kat blog BA...Jeles?...haha sabar..sabar, ini semua idea Ben Ashaari, kira kami berdua ni berexperimentasi...baca elok2, bukan berfantasi yea. Lepas tu kan masa kami test terus traffic mat jadi lagi ok, sebelum ni traffic mat memang ok lah, klik sini sejarah dia. Ok, kali ni mat tunjuk sikit cara nak buat FEED URL tu...ni pada yang amatur macam mat gebu, yang pakar, duduk diam2 yeaa...shhh...jangan bising2.. Kita mulakan....


Mula2, log in ke account blog anda. Lepas tu klik pada "DESIGN"....dah klik?....Ok, seterusnya...


Keluar macam dalam gambar atas tu. Klik "ADD A GADGET" ....pandaiinyaaaa klik....hehe..


Jeng..jeng..jeng...keluar lah senarai widget (betul ke?..tak kesah lah), scroll ke bawah dan cari "FEED" seperti gambar atas tu. Klik yeaa..jangan tunggu lama2... dah klik?...Ok..lepas tu


Keluarlah "CONFIGURE FEED" macam dalam gambar. Ok, kalau anda dah bincang dengan skandal yang anda rasa sesuai, serasi dan seksi...maka anda tulislah URL atau LINK blog skandal anda tu, macam mat of coz lah blogger Ben Ashaari..haha jangan jeleess okehh .. Klik 'CONTINUE"....


Haaaaa....kan dahh...keluar. Biasanya 5 entry terkini pada blog yang kita link tu akan keluar. Ok, klik "SAVE"...settle sudahh....lepas tuu..


Nanti dia akan muncul kat dinding kita, macam dalam gambar tuu...perasan tak..perasan tak?...erkk tak nampak..klik lahh gambar tu bagi besar.

Ok, kedudukan mana anda nak letak tu terpulang, tapi seelok2nya letak pada tempat yang mudah pengunjung blog kita nampak, TAPI dengan syarat, skandal kita pun letak lah tempat yang sama..takkan nak kenyang sorang2 beb...mana acii..betul tak... Ok siap lah sudah..Apa yang penting sini, kita perlu lah rajin update blog. Kalau skandal kita jee update kerap, yang kita seminggu 2 kali, mana adil...kann... Sekian dulu, jumpa nanti dengan N3 lain...salam sayang dari DTS - MAT GEBU....

27 comments:

mcm ni lah said...

wahhh sifu mg tunjuk ajarku sifu,. tq yer nti sy cuba,. sambil tinggal jejak utk dijejaki

Ujang9897 said...

wah..terbaik..=)

dulu jd tanda tanya gak mcm mana..=)

siapa nk skandal dgn sy..=)

diana said...

nak buat jugak la lepas ni..
mekasih..:)

Izamir Ridzwan said...

IR boleh tutup blog dah sebab pcm mula buat tuto.. huuhuu

gadisBunga said...

nak cari skandal gaklah cenggini!

Miss Ran said...

xde skndel la..
amik pcm nye link jela..

bole?

Syima Emi said...

thanks cik mat gebu utk tutorial ni :)

b a m b a m ' s said...

dari ajar resipe skang ajar tutorial lak..kekekekke.. baguih2.. baru tahu jugak sebenarnya nie..ehhehe

Scarlett O'Hara said...

Tq MT!Nak buat jugak tapi siapalah yang sudi berskandal dgnku? Sob3!

Scarlett O'Hara said...

MG dah jadi MT pulak.

strawberrycincau said...

PCM.. nk jdik skandal no. 2 boleh???? ngeh3...;p

eelobor said...

selain masakan, kira blog tutorial la jugak ni eh? hihihihi

ShashaCatering said...

Oooo... Saya faham dah. Terima kasih Cik Mat.

Tapi kan, saya takder sapa nak tukar2 link tu....

Ada sapa2 minat nak join saya?

mr.kylephytrie said...

blog ku ni xcharming la...ader ke owg nak skandal...hahak...

missbby said...

ohh, macam itu ka? baru tau..terima kasih en mat gebu..:)

::Mastura Zakaria:: said...

wah...skandal terhangat di pasaran..hihihihi....terbaik....=)

Scarlett O'Hara said...

Sukses2!Tq bang Mat Gebu!Saya dah buat dah!Skandal dgn Kak Pah k-poh jelah.

Citarasa Rinduan said...

blog ben dan DTS tetap dihati..

Kalamhati said...

whaa CMG melangkah setapak lagi..siap bleh bg tutorial..cayalah!!=)

Mat Gebu said...

erkk...hehe, ini utk mereka yang macam mat gebu, bab2 IT aku memang tak berapa OK..jadi share lah sikit2.. Kalau pasal piuk belanga tu aku boleh lahhh....Terima kasih pada semua yang sudi meninggalkan jejak's.

MamaEma said...

tak ada org sudi pun..huhuhu

Mr. Kamikaze said...

alamak.. kali ni betul2 rasa nak komen kat sini.. thanx utk tutorial nie.. hehe..

p/s : ilang dah title silent reader blog DTS nie.. hehe

Mat Gebu said...

@ mamaema - huhu, tak pe try tanya geng2 mama yang ada blog..

@ Mr. kamikaze - Terima kasih anak muda...oo silent yeaa...

Ija Zambry said...

ooooo... thanks mat bagi tutorial! baru nak tanya si IR. (kuar jalan-jalan cari skendel)

fRaMe+LenSeS said...

maceh share. PCM. :) ai like la. nak cari skendel skg. :P

Fadah said...

siapa nak scandal ngan fadah jangan malu2 yer...
boleh terus bagitau fadah..

efa nur said...

baru tau cara-caranya..nak jugak laa cari skandal..hehe :)

mekasih pakcik mat :)


jemput singgah sini :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.