CHAR KUE TEOW......KERANG HILANG...HUH!!

P1270663
Salamm semua, hadoi..pesal malam je rasa nak demam, lepas tu nak makan char kue teow plak, tapi tak berapa bess lahh, sebab kerang tak de. Sebenarnya ada, tapi tatau mana letak, puas cari dalam peti sejuk dapur, peti sejuk luar, freezer depan...semua tak de..huhu, geramm. Akhirnya, masak je lah ikut apa yang ada. Mat guna sambal tumis yang mat dah buat awal2, yang tu nanti anda pandai2 lah cari yea, mat tatau dah N3 yang mana.... Psstt..jiran sebelah tu makan kari sotong ni hari....siap post pic ke FB lagi....sabau jee aku..perghh!!...eh dah lah bebel, tulis resipi pulak, tapi ini untuk seorang... Jommm....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 mangkuk kue teow (mat cekut dengan tangan)
1 biji telur, dipukul sedikit
2 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 keping fishcake, hiris
1/3 cawan daging batang pinang
1 1/2 camca besar sambal tumis
7 pokok kuchai, cuci dan kerat2
2 camca besar kicap manis
1 mangkuk taugeh
Sos ikan secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan sambal tumis, dan juga daging, kacau rata. Jika perlu tuang sedikit air (tapi mat tak letak). Masukkan kicap manis, kacau dan tambah kue teow. Kacau rata.
  2. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur, dan bila telur sedikit mengerasn kacau rata dan gaul dengan kue teow. Renjis dengan sos ikan secukup rasa. Masukkan kuchai dan gaul.
  3. Akhir sekali tambah taugeh tadi, gaul pantas dan matikan api. Gunakan api besar masa menggoreng. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama cili jeruk atau sos cili..

Post a Comment

16 Comments

  1. hahaha che mat kerang dah mmg habis kot hehe alamak sedapnya lahai char kue teow yumm...lapor terus plak dah haish -_-

    ReplyDelete
  2. hahahahha.... bab char koew teow.. pak cik mat tak berapa gebu harus belajar dari yuyu ya ^^

    ReplyDelete
  3. kerang dah larik ke laut semula la tuh...wink....sedap erhhh...yummmmeahhh~

    ReplyDelete
  4. makan char kuey teow tak de kerang pon sodap gak dah mlm neh~ =)

    ReplyDelete
  5. Mat, menggodanya kuey teow koooo...x makan nasi pun xpa camni...leh habis 1/2 paket kueyteow kat akak..hahahhaa... Psstt..akak mentioned en3 skandal ko kat blog..jgn rimas eh..hahahhaa

    ReplyDelete
  6. simple je tapi menarik hati dan perut yg lapor ni,.

    ReplyDelete
  7. simple je tapi menarik hati dan perut yg lapor ni,.

    ReplyDelete
  8. abg mat..x de kerang pun dh menarik..alahai..nape kamu jauh sgt..kalau x, leh mnta sepiring..huhu ;)

    ReplyDelete
  9. peberet mas char kue teow.....
    sedappnya tengok..

    ReplyDelete
  10. ni dah mcm ala2 kedai 5class punya kue tiaw..aku suka klu letak kicap..sedappkannnn..taugeh banyak2..ermmmm

    ReplyDelete
  11. x pernah lg rasa char kuew tiaw yg betol2 sedap...mcm2 tmpt dh try..tp seme ala2 gtu je..nk wat sendirik..belasah guna kicap char kuew tiaw tu je la..pasni leh try resipi CMG lak..

    ReplyDelete
  12. heheheh...skandal teruja dpt mkn kari sotong semlm. tulah, esbok besar sgt en.mat, sampai kerang pon leh sesat dlm tu..heheh

    ReplyDelete
  13. salam..
    google koteow kerang then sampai sini. btw saya antara peminat koteow kerang. kalau dulu ni, byk gerai jual tp skang ni dah mcm susah sgt nak jumpa. yg byk ada gerai char koteow ni. ada yg buat char koteow kerang tp feel dia tetap tak sama..

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.