BEN ASHAARI

Wednesday, April 27, 2011

CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE

P1270850
Assalammualaikum, penutup n3 malam ni, mat letak "chilled strawberry cheesecake"...yelah asyik resipi biasa je, aku pun sendiri jemu dah. Petang tadi mat buat kek keju, tapi tinggal sikit dah. Untuk mengelakkan dari mat gebu menghadap kek yang sedapp ini, lepas photo shooting, terus potong dan isi dalam bekas, dan bagi pada bonda yang akan bermalam di rumah anak2 buah...Selamatt..tapi ada tu secoreng lagi dalam peti sejuk..aduhh dugaaannn betulll lahhh.. Tau tak ini resipi asalnya ialah chilled mango cheesecake tapi itu budak media prima kata dia nak buat strawberry nya perasa pulak...jadi dengan gigih nya dia buat nkoo, dan menjadi pulak..huhh, lawan tokey lorong betull...takpe, pujian harus diberi pada Ady Budika...i likeee okeh.

P1270857
Untuk resipi ni mat guna biskut mudah hadam atau digestive cookies. Strawberry pula mat beli yang datang dari Korea, ianya kurang masam dan ada rasa manis2 kalau nak bandingkan dengan strawberry CH. Satu lagi bentuk buah dia hampir sekata dan warna dia pun menarik. Style atau gaya tatarias tu ikut kebijaksanaan anda, mat cuma tunjuk apa yang mat tau, tu saja. Kek ni sedap dimakan sejuk..hmmm..masih terasa2 lagi kat tekak kelemakkan keju bergabung dengan buah strawberry dan juga base biskut nya....hehe... Jom semak resipi.

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut mudah hadham @ digestive cookies
80 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
6 biji strawberry segar, kisar halus
1 camca teh strawberry emulco
6 biji strawberry segar, didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)
Strawberry segar untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree strawberry, dan juga strawbeyy emulco tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buah strawberry yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah strawberry dan hidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap. Selamat mencuba untuk

31 comments:

~...AmALinA....~ said...

whoaaaaaahhhhhh sedapnye T_T

Miss Ran said...

mmg balik kene cube..jeles ngn pcm ngn ady

errr gelatin mne njk cari eh pcm

slalu g tesco tk nmpk2

AdyBudika said...

kita lihat berapa like..la la la....

Citarasa Rinduan said...

ady,,
kak ayu nak like dulu dalam blog cik mat... hahaha


PS: seloreng tu simpan utk umai yer cik mat>>

Mat Gebu said...

@ ady - hahaha...tak pe, like ke, tak like ke, sama jee...resipi aku bagi free.....

cek chun said...

mujoq tak dok sebelah umah hang cikmat. tak bagi kalu, pi tayang muka seposen. kompem mu kesian.. hehehe

strawberrycincau said...

huuuuuu....sedapnyer.... nak!!!!! adehh.. sye memg xleh ngan stoberi.. pak cik mat oiii.. shedapnyer........

Misz Ayu said...

arghhhh sedapnyaaa :((( lemah semangat tengok stoberii

miszlullaby said...

cantik!

Sunah Mohammad said...

sedapnye pcm...T_T

Ayn Nur Azhana said...

salam mat..mne nk dpt gelatin jenama NUR tu? salu pg supermarket nmpk jenama nona je..

Nieza said...

wahhh...mabeles cake ni...:)

Mas said...

sedapnyaaaa... cantik plak tu :)

mynameismy said...

pagi2 dah meleleh...0_o

Mat Gebu said...

@ ayn - kalau tak de jenama Nur, NOna pun boleh..sama saja..

@ terima kasih semua, atas komen2 anda...

Zie said...

as salam

dtg ziarah pepagi sedapnya nampak keek cheese tu...

Sis-Lin said...

hahahaha al-kisahnya 'berlagak' nyaaaa si ady tu yek...hahahahaha

ala mat, like ke x like ke...belum cuba belum tau...
kang like2 skli x buat hampeh jugak kan..macam akuuuuuuu...lalalalalalalla

klau blueberry sedap gak kan mat..ermmm

Mat Gebu said...

@ sis_linn - hahaha, biar lah, budak baru kan...kalau kutuk2 kang nangesss..sapa susah?...kita jugak. small matter je lah benda ni..

AZLITA AZIZ said...

pengsan akak bila datang sini... menarik tertarik dah ada magnet...

Murni Delights said...

wah sedapnyer..he..he
cik mat nak tnya mase kita nak kluar kan cake dari tin utk letak atas board cake kita terbalikkan ke? atau pindahkan skit2....

Cik Puan Nurul said...

abg mat,ni sama cam buat unbaked oreo ciskek kan..kalo guna sekut oreo leh dak kat umah ni semua bhn2 nk buat ciskek ni ade kecuali buah setoberi jela xde..hehe sbb mmg bercadang nak buat esok ciskeknya..
murni delight:kalo guna loyang spring foam tu leh keluarkan kek tanpa terbalikkanya betui dak abg mat sbb sy guna loyang yg leh cabut alas bawah dia mmg sesuai utk unbaked ciskek ni barula xhancur kalo main terbalik je gitu,ade yg alas dgn aluminium foil dulu sblm letak adunan kan.

Sari Yusa Ibrahim said...

tak beli2 lagi loyang springfoam... CM.. stroberi dah sminggu tak terusik tu nak buat cheese cake rsepi CM yg sy mkn ms dtg sana dulu tu... hehe

Murni Delights said...

cik puan Nurul: ooo ye ke..thanks tau saya tak de loyang spring form..he..he tak leh bygkan cam ne nak klua letak atas board cake..
kne tgok gak nie takut buat2 hancur pulak saya terbalikkan nnti..he..he

CT Delima said...

MANTOOOPPPPP!! terus nak terkam screen laptop tengok kek ko ni Mat.. hehehe. Bila lah nak cuti skola ni nak terjah sedenak .. hahahaha

Budak Botak said...

adeiiiii tgk kek nie pagi2 rasaa lapar la pulak, he3...

Entry terbaru 12 Ukiran Kreatif/Pelik Kat Sayur dan Buah... (",)

isabelle said...

ish ish ish..rasa nak menjejeh air liur atas keyboard nih.

mat, mlm ni ada kwn2 nak dtg makan2 kat rumah la. pot luck gitu. so tuan rumah nak msk apa ye?

Azreen said...

nak tanya.. whipping cream tu, non dairy ke?

iburajin said...

cik mat bole tanya saya pukul whiping cream tak kembang kenapa ye??

iburajin said...

cik mat bole tanya saya pukul whiping cream tak kembang kenapa ye??

iburajin said...

cik mat bole tanya saya pukul whiping cream tak kembang kenapa ye??

Amirah md esa said...

Cik Mat Gebuuuu....

ciskek saya menjadik guna resepi ni...mekasih....saya hepi sangat2....hi hi hi....

Tengoklah hasilnyaaaa...hi hi hi!

http://amirahmdesa.blogspot.com/2012/07/chilled-strawberry-cheese-cake-tidak.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.