BEN ASHAARI

Wednesday, April 27, 2011

CEKODOK DURIAN...

P1270833
Cakk..haha, jumpa lagi, jomm makan derian. Pagi2 mat bangun tadi makan durian, tapi tak bley habis. yelah aku ni gebu, body pun panas, perasaan pun sejak2 ni panas jee, tu pasal durian tak boleh nak habiskan. Baki dia mat buat jemput2 atau cekodok. Mula ingat nak buat benda lain, tapi malas gila, ni pun hujan kat luar, rasa macam nak landing atas tilam jee, huhu. Kadang2kan mat tengok N3 di DTS ni teramat lah biasa kan, tak de yang hapening langsung, huhu, tak pe lah, yang mudah2 ni senang orang buat. Ini cuma berkongsi idea saja. Mat buat guna kurang lebih 1 cawan isi durian, hujan2 ni kan makan cekodok derian ni panas2 dengan teh atau kopi..hmmm sodap..sebelum mat tulis resipi, jomm singgah blog ini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan isi durian
1 1/3 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/3 cawan gula halus
1 cawan air (kurang lebih)
1/4 camca teh garam halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali air. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau, hingga mendapat adunan yang boleh dijemput. Rehatkan 5 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, basahkan hujung jari dan jemputkan adunan ke dalam munyak tadi, goreng hingga kuning keemasan pada seluruh cekodok tadi. Anglat dan toskan, letak atas paper towel. Buat kaedah sama pada baki adunan.
  3. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang. Hmmmm..

23 comments:

mynameismy said...

wah. xpnh buat. sdp ke PCM?

Srikandi Bonda said...

Mesti sedap.. ++ kalau panas. nyum3

Rozita said...

mcm sedap je CMG.. cam hana buat kan? tapi biasa durian ni tak sempat nak jadi apa2 dah habis kena makan..hehe

Sunah Mohammad said...

nampak menarik...tapi...durian...errr..

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

amboii...sedap sungguh...lain kali cuba letak inti durian pulak...bila ngap jer...inti dia meleleh...sedapnyaaa...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hadoiiiiii durian lagi!
erghhh bikin panas ni...kalau dekat leh la mnta seketol..lalala~

CT Delima said...

Assalamualikum Mat... cekodok durian ! wahhh pengsan bau durian lah satu rumah ni kang Mat... hehehe.

Banyak ker beli durian ni Mat, bak sebiji nak buat bubur kacang hijau + durian.. hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalamualaikum mat..

SIL akak pun pernah buat cekodok durian ni... sedap jugak layan time panas2 kan... tp lagi sedap durian yg freshla.. mana leh lawan.. hehe..

cik Ida said...

yummylicious!

Eza Ridzwan said...

pebret!...sgt sodap!!!....nak plak bduet dgn ayaq kopi..phew!!!!...

NiSha said...

durian lagi.. sob.. sob.. sob.. wat air liur tumpah jer.. tp Nisha x ble mkn durian..

Mat Gebu said...

sEDAPPPPP...TU YG MAT RASA LAHH...KALAU DPT KAN ISI DURIAN TU JANGAN HANCUR SANGAT..NANTI DALAM CEKODOK ADA DURIAN2 SIKIT..OHH NIKMAT OKEHH...

Kak Rose said...

mattttt!!!!! pepagi dah menjejeh air liru tengok cekodok doyan ni. bak la barang seketui dua.

cik cek said...

Waaa....sume org dah buat cekodok durian....kak cek pun nak buat jugak lah...:)

Nurul dot..dot..dot said...

http://nuruldotdotdot.blogspot.com/2011/04/jom-belajar-buat-sushi.html

cik mat..nurul baru 1st time blaja buat sushi^ ^ nanti nak try resepi2 cik mat pulak hee

KuNanGKuNanG said...

penah makn jemput2 durian ni skali je.mmg sedap giler. nanti nak try wat sendiri lah.

~~zAnAfAhMi~~ said...

bagus juga kan sekali sekala buat cukodok, mana yg tak suka durian, elok la...

zuwaidah said...

buka blog cik mat ni, asyik lapar jeeeee huhuhuhu

SyafzMagz.com said...

tak penah rase cekodok durian...macam best je...haha..kena suruh mak buat ni... :p

SyafzMagz.com

akuanakpahang said...

MMG BEST KITA SUKA CEKODOK DURIAN NIE :)
New Entry "Rakan Facebook buat kenduri seks."

melur said...

mesti dicoba nih...dah lama terfikir nak buat cekodok durian...rasanya macamana ya?...lumayan tak?..:)

Mat Gebu said...

Rasa dia sungguh ke duri an nan...boleh macam tu..

Creative Lifestyle Collections said...

dah try buat cekodok durian utk sarapan pagi n petang hari ni..mmg sedap sgt..iluv it!!!!! thnx 4 recipes che mat gebu...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.