CEKODOK DURIAN... - Dapur Tanpa Sempadan...

Wednesday, April 27, 2011

CEKODOK DURIAN...

P1270833
Cakk..haha, jumpa lagi, jomm makan derian. Pagi2 mat bangun tadi makan durian, tapi tak bley habis. yelah aku ni gebu, body pun panas, perasaan pun sejak2 ni panas jee, tu pasal durian tak boleh nak habiskan. Baki dia mat buat jemput2 atau cekodok. Mula ingat nak buat benda lain, tapi malas gila, ni pun hujan kat luar, rasa macam nak landing atas tilam jee, huhu. Kadang2kan mat tengok N3 di DTS ni teramat lah biasa kan, tak de yang hapening langsung, huhu, tak pe lah, yang mudah2 ni senang orang buat. Ini cuma berkongsi idea saja. Mat buat guna kurang lebih 1 cawan isi durian, hujan2 ni kan makan cekodok derian ni panas2 dengan teh atau kopi..hmmm sodap..sebelum mat tulis resipi, jomm singgah blog ini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan isi durian
1 1/3 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/3 cawan gula halus
1 cawan air (kurang lebih)
1/4 camca teh garam halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali air. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau, hingga mendapat adunan yang boleh dijemput. Rehatkan 5 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, basahkan hujung jari dan jemputkan adunan ke dalam munyak tadi, goreng hingga kuning keemasan pada seluruh cekodok tadi. Anglat dan toskan, letak atas paper towel. Buat kaedah sama pada baki adunan.
  3. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang. Hmmmm..

23 comments:

  1. Mesti sedap.. ++ kalau panas. nyum3

    ReplyDelete
  2. mcm sedap je CMG.. cam hana buat kan? tapi biasa durian ni tak sempat nak jadi apa2 dah habis kena makan..hehe

    ReplyDelete
  3. nampak menarik...tapi...durian...errr..

    ReplyDelete
  4. amboii...sedap sungguh...lain kali cuba letak inti durian pulak...bila ngap jer...inti dia meleleh...sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  5. hadoiiiiii durian lagi!
    erghhh bikin panas ni...kalau dekat leh la mnta seketol..lalala~

    ReplyDelete
  6. Assalamualikum Mat... cekodok durian ! wahhh pengsan bau durian lah satu rumah ni kang Mat... hehehe.

    Banyak ker beli durian ni Mat, bak sebiji nak buat bubur kacang hijau + durian.. hihihi

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mat..

    SIL akak pun pernah buat cekodok durian ni... sedap jugak layan time panas2 kan... tp lagi sedap durian yg freshla.. mana leh lawan.. hehe..

    ReplyDelete
  8. pebret!...sgt sodap!!!....nak plak bduet dgn ayaq kopi..phew!!!!...

    ReplyDelete
  9. durian lagi.. sob.. sob.. sob.. wat air liur tumpah jer.. tp Nisha x ble mkn durian..

    ReplyDelete
  10. sEDAPPPPP...TU YG MAT RASA LAHH...KALAU DPT KAN ISI DURIAN TU JANGAN HANCUR SANGAT..NANTI DALAM CEKODOK ADA DURIAN2 SIKIT..OHH NIKMAT OKEHH...

    ReplyDelete
  11. mattttt!!!!! pepagi dah menjejeh air liru tengok cekodok doyan ni. bak la barang seketui dua.

    ReplyDelete
  12. Waaa....sume org dah buat cekodok durian....kak cek pun nak buat jugak lah...:)

    ReplyDelete
  13. http://nuruldotdotdot.blogspot.com/2011/04/jom-belajar-buat-sushi.html

    cik mat..nurul baru 1st time blaja buat sushi^ ^ nanti nak try resepi2 cik mat pulak hee

    ReplyDelete
  14. penah makn jemput2 durian ni skali je.mmg sedap giler. nanti nak try wat sendiri lah.

    ReplyDelete
  15. bagus juga kan sekali sekala buat cukodok, mana yg tak suka durian, elok la...

    ReplyDelete
  16. buka blog cik mat ni, asyik lapar jeeeee huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. tak penah rase cekodok durian...macam best je...haha..kena suruh mak buat ni... :p

    SyafzMagz.com

    ReplyDelete
  18. mesti dicoba nih...dah lama terfikir nak buat cekodok durian...rasanya macamana ya?...lumayan tak?..:)

    ReplyDelete
  19. Rasa dia sungguh ke duri an nan...boleh macam tu..

    ReplyDelete
  20. dah try buat cekodok durian utk sarapan pagi n petang hari ni..mmg sedap sgt..iluv it!!!!! thnx 4 recipes che mat gebu...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.