BEN ASHAARI

Thursday, April 7, 2011

APPLE PIE PUFF....dan....ADY LAWAN TOKEY!.

P1270159
Salam semua, aduhh....dah malam baru sempat masukkan n3. Tadi petang pi beli barang2 dapur di Econsave Kulai dan Tesco Kulai...huhu...kena jaga budget lahh, nasib baik masih terkawal dan tak tersasar dari had yang telah ditentukan. Biasalah nama mat gebu kan...aku ni kadang2 mata keranjang, pantang nampak, mula2 belek...lepas tu round 2-3 kali...fikir lagi dann akhirnya pasti..tak ambik punya beb...hahaha...TAPI masa dah dekat2 nak bayar kan...kan...benda tadi dia memanggil2 manja u...Sebab takut lah malam tak boleh tidur..aku pergi balik nkooo, rembat dengan ganasnya!!, tak boleh pakainya mat gebu. Barang2 mahal sekarang ni, kena fikir..Cuma mat satu jelah kelemahan, aku tak boleh nampak sayur2..terus tertamak haloba...huhu...

P1270164
Tadi masa balik, mat terus terfikir..apa yea nak buat untuk diisi ke dalam blog DTS, jadi mat buka peti sejuk doraemon, tengok segala sudut dan ruang sekali ternampak epal hijau..wahh, jom kita buat apple pie tapi guna pastry puff..Hmm tu small matter je, easyy nya kerja. Mat pun mula2 buat inti dia, guna 2 biji epal hijau. Bila dah sejuk, baru lahhh mula kan operasi, senang je buat dia..tapi tu lah mat minta maaf sebab tak dann nak ngambik gambau lahh....alah anda semua kan bijak, mesti boleh buat punya lahh. Ok jom kita lihat resipi...Ehhh... nantiiii...nak cerita pasal Ady Budika..melawan tokey tul budak tuu..klik sini kalau tak caya....

BAHAN INTI :-)
2 biji epal hijau
1 1/2 camca besar gula perang @ soft brown sugar
1 camca besar kismis
1 camca besar penuh mentega
3/4 camca besar tepung jagung
1 inci kulit kayu manis (optional)

BAHAN LAIN :-)
8 keping puff pastry jenama KAWAN bersaiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Kupas epal, buang empulur dan dadu kecil. Panaskan mentega dalam periuk, goreng epal bersama kismis, kulit kayu (optional) dan gula perang hingga epal lembut. Kalau suka boleh letak sedikit jus lemon, tapi mat tak letak sebab epal tu dah ada rasa masam2 sikit. Masak hingga epal lembut. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan masak hingga pekat. Sejukkan.
  2. UNTUK APPLE PIE PUFF :- Ambik sekeping pastry puff, potong pada 4 bahagian. Ambil satu bahagian, bulat 4 kelaran tapi jangan putus. Manakala 1 bahagian yang tidak berkelar, isi dengan 1 camca teh inti. Tutup dengan bahagian yang berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu dan susun dalam loyang pembakar.
  3. Buat hingga siap, sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau kuning keemasan. Sejukan atas jaringan.

12 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

hahah.. ady nanati buat DAPUR MELEBINI SEMPADAN :P

Miss Meen said...

huhuhu kecur ayeq liuq tgk page neyh ^_^
w0w !!! kena mencuba neyh di hujung minggu !!!
FOR SURE !!!
huhuhu ^_^

Miss Ran said...

ady membuktikan kaum lelaki slain mat gebu pandai msk cume nk tak nk je..syabas due2..erk

ladyzamea said...

sedapnya...
nak ngences dh ni...

Sunah Mohammad said...

pcm, "melawan tokey tul budah tuu"..ehehe...

sedap lahhhh! suke tengok!

Kak Sam said...

Assalamualaikum cikgu..
Senangnya. Cam tak caya jer.

NaDia CoMaNeCi said...

http://nadiacomeneci.blogspot.com/2011/04/pie-pisang-pastry-kawan.html

senang sangat hasil tunjuk ajar abg mat secara maya..tapi saya buat pisang..hehe

Wuucin Kimora said...

Che Mat klw wat divideokn cara2 masak nie kan mesti best.. lg senang nk fhm ;D

Izamir Ridzwan said...

hahah suka makn sayur rupanya.. patutlah gebu.. HAHA

syAfA said...

salam dari perantauan

mmg kecur air liur la masuk blog nie.

mat gebu,saya ada review sket ttg blog mat gebu..jangan marah na..

mekaseh..^_^

Murny Umairah said...

wah sdp nye...menarik btul apple pie nie..nampak rapuh n gebu mcm tuan dia..hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

msti rasa mcm apple pie kat McD kan..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.